Politică

Banii de la UE pot incepe sa curga din vara, spune Vladescu

Banii de la UE pot incepe sa curga din vara, spune Vladescu

Sebastian Vladescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor: Avansam. Sunt anumite date birocratice, nu mai sunt aspecte de fond. Asteptam ultimele retusuri.

01.05.2007, 17:48 23

Comisia Europeana va aproba in urmatoarele saptamani Programele Operationale Sectoriale (POS) pentru transport, competitivitate si dezvoltare regionala, un prim pas spre atragerea fondurilor europene pe aceste domenii, fonduri in valoare de miliarde de euro, sustine Sebastian Vladescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, fost ministru de finante.
Cele trei programe fusesera suspendate in urma cu aproape doua luni de Comisie, care argumenta ca ele sunt prost intocmite. Vladescu este insa optimist: "Avansam. Sunt anumite date birocratice, nu mai sunt aspecte de fond. Asteptam ultimele retusuri". El sustine ca toate cele sapte programe operationale ale Romaniei vor fi aprobate de Comisie pana la mijlocul anului.
Programele Operationale Sectoriale constituie "vehiculul" prin care Romania va atrage fondurile europene nerambursabile care, potrivit proiectiei bugetare a Uniunii pentru perioada 2007-2013, vor depasi 30 de miliarde de euro.
Practic, astfel de programe detaliaza directiile pe care Romania vrea sa se dezvolte in viitor si, intrucat presupun fonduri insemnate din partea Uniunii, trebuie aprobate de Executivul UE.
Teoretic, la o luna de la aprobarea de catre Comisie a POS-urilor (adica cel mai tarziu la inceputul toamnei) Uniunea Europeana va vira din fondurile sale structurale (Fondul de Coeziune - FC - si Fondul European de Dezvoltare Regionala - FEDR) intr-un asa-numit Fond National al Romaniei o prima transa a fondurilor nerambursabile. Ar fi vorba despre 22% din valoarea totala a Programelor Operationale pe anul in curs. Aceasta valoare nu este cunoscuta deocamdata, pentru ca proiectele nu sunt finalizate. Insa bugetul de stat prevede pentru acest an o suma de aproape 500 mil. euro pentru cofinantarea proiectelor ce vor fi dezvoltate cu bani europeni, ceea ce inseamna ca, daca banii sunt absorbiti - in conditiile in care cofinantarea obligatorie este de minimum 15% -, intreaga suma putand ajunge la miliarde de euro pana la finele anului.
Absorbirea unei astfel de sume este putin probabila, daca este luata in calcul experienta tarilor intregrate in primul val al celei de-a cincea extinderi a UE care au absorbit in primul an maximum 20% din fondurile alocate. Ceea ce rezulta de aici este ca, cel putin in primul an, Romania ar putea fi un contributor net la bugetul Uniunii, in conditiile in care obligatiile sale fiscale catre UE vor reprezenta in acest an 1,2 mld. euro. Tocmai de aceea, in perspectiva, o buna pregatire pentru a primi fondurile europene este obligatorie, avand in vedere ca ele pot reprezenta anual - cel putin teoretic - intre 3-5% din PIB. Cat de importanta este o buna absorbtie a acestor fonduri o demonstreaza un fapt simplu: aproape 70% din costul "autostrazii soarelui" este finantat din fondurile europene de preaderare. Insa, dupa aderare, asa-numitele fonduri structurale si de coeziune vor fi mult mai insemnate.
Exista sapte programe operationale ce trebuie adoptate de Comisie: cresterea competitivitatii economice, transporturile, dezvoltarea regionala, mediul, resursele umane, dezvoltarea capacitatii administrative si asistenta tehnica. Pentru trei dintre acestea - transporturile, competitivitatea si dezvoltarea regionala - Comisia suspendase discutiile in urma cu aproape doua luni pe considerentul ca ele nu sunt corect intocmite.
"Au fost obiectii incepand de la modul in care erau scrise", admite Sebastian Vladescu. Insa, afirma el, acum lucrurile s-au deblocat si este de asteptat ca pana in iulie toate programele operationale sa fie aprobate.
Depasirea unei asemenea etape deschide calea lansarii primelor cereri pentru finantarea de proiecte cu bani europeni. Daca lucrurile merg cum spune Sebastian Vladescu, acest fapt se poate petrece incepand cu luna iulie.
La randul sau, seful Departamentului Afacerilor Europene, Adrian Ciocanea afirma ca "exista riscuri mici ca aceste programe sa nu fie aprobate" pana in iulie.
Pana atunci insa, administratia trebuie sa elaboreze asa-numitul "Ghid al solicitantului" pentru fiecare program operational in parte. Adrian Ciocanea spune ca lucrurile sunt destul de avansate aici si pana la finele lui mai ghidurile ar putea fi gata. Practic, un astfel de manual va explica celor care doresc sa aiba acces la fondurile europene conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a fi eligibili.
Ciocanea afirma ca urmarirea si coordonarea Programelor Operationale ramane in sarcina acelorasi ministere (asa-numitele unitati de management) ca si inainte de restructurarea Guvernului. Responsabil peste toate raman in continuare Finantele (de fapt, acea parte din actualul Minister al Economiei si Finantelor care se ocupa cu partea de finante). Sebastian Vladescu este secretarul de stat in sarcina caruia ramane coordonarea acestui proces.
A existat un semn de intrebare referitor la modul in care, de pilda, Finantele, acum contopite cu Economia, vor finanta acea parte a programelor operationale gestionate pana nu demult de fostul Minister al Economiei si Comertului. Ciocanea afirma ca nimic nu s-a schimbat pentru ca la nivelul noului minister a ramas in picioare agentia de plati de la nivelul fostului Minister al Finantelor care se va ocupa de aceste lucruri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO