Politică

Basescu a solicitat urmarirea penala a lui Atanasiu

Basescu a solicitat urmarirea penala a lui Atanasiu

Traian Basescu spune ca Justitia trebuie sa stabileasca vinovatia lui Teodor Atanasiu

08.09.2006, 20:32 10

Presedintele Traian Basescu il tine pe jar pe ministrul apararii Teodor Atanasiu (PNL). Cere urmarirea sa penala, dar nu-l suspenda, deocamdata, din functie.
Presedintele Traian Basescu a solicitat ieri inceperea urmaririi penale impotriva ministrului apararii Teodor Atanasiu, insa comunicatul Administratiei Prezidentiale care a anuntat acest lucru nu a facut nici o referire la suspendarea sa din functie.
Basescu asteapta ca liberalii sa-l suspende ei insisi pe Atanasiu si nu sa astepte o decizie in acest sens de la presedinte, au afirmat surse de la Cotroceni.
Liberalii PNL au reactionat imediat, afirmand ca plangerile formulate impotriva ministrului - care au avut drept rezultat decizia de ieri a presedintelui - nu au substanta si nu sunt justificate. Liberalii spun ca spera ca ancheta Parchetului sa dovedeasca acest lucru.
Ministrul a spus, la randul sau, ca decizia presedintelui este una "rationala" si ca el, de altfel, a cerut acest lucru inca de la inceput.
Potrivit unor surse citate de Mediafax, Atanasiu si Basescu s-au intalnit miercuri seara la Cotroceni, presedintele prezentandu-i ministrului motivele pentru care cere cercetarea sa penala.
Impotriva ministrului Atanasiu exista doua plangeri penale formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Comisia speciala de la Cotroceni - care verifica faptele savarsite de ministri pe timpul mandatului - si-a dat acordul pentru cercetarea lui Atanasiu, iar presedintele a considerat, potrivit Administratiei Prezidentiale, ca nu exista nici un motiv ca procedurile sa nu-si urmeze cursul.
Cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului a fost trimisa ieri de presedinte ministrului justitiei Monica Macovei, asa cum este stabilit in Legea raspunderii ministeriale. Odata demarata aceasta procedura, presedintele poate dispune suspendarea din functie a demnitarului pana la finalizarea cercetarilor.
Asadar, potrivit legii raspunderii ministeriale, este la latitudinea sefului statului sa-l suspende sau nu pe demnitar in timpul desfasurarii cercetarilor. Suspendarea devine obligatorie doar atunci cand Parchetul trimite dosarul in instanta. Daca un demnitar este condamnat, atunci el este demis.
Asadar, in cazul lui Atanasiu, Parchetul General poate da o rezolutie de incepere a urmaririi penale si poate, de asemenea, sa nu dispuna urmarirea penala. In cursul actelor premergatoare presedintele poate
sa-si retraga cererea de incepere a urmaririi penale, lucru putin probabil dat fiind tonul anuntului prin care seful statului si-a motivat demersul. Comunicatul Administratiei Prezidentiale face referire nu doar la cele doua plangeri, ci si la un alt episod petrecut in vara, cand liberalii au cerut retragerea trupelor din Irak. Este vorba despre doua telegrame trimise atasatilor militari in care era anuntata retragerea. Presedintele a cerut lamurirea acestor aspecte pe motivul ca nu se intelege clar dintr-una din ele ca este vorba doar de o propunere politica si nu de o decizie luata la nivel inalt.
Presedintele a anuntat ca decizia sa are la baza concluziile din raportul Comisiei speciale de la Cotroceni, care a analizat plangerile penale impotriva ministrului.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, Comisia speciala considera ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei ministrului.
De asemenea, Comisia apreciaza ca "exista indicii pe baza carora este necesar ca organele in drept sa efectueze cercetarea penala, potrivit dispozitiilor legale, pentru a stabili daca si in ce conditii domnul Teodor Atanasiu se face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni, precum si incadrarea juridica aplicabila".
In privinta plangerii formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu referitoare la declaratia lui Atanasiu conform careia ministrul "are o intreaga directie de informatii care ii spune ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului", Comisia speciala a retinut - spune Administratia Prezidentiala - pe baza documentelor aflate la dosare si in urma verificarilor efectuate ca Atanasiu nu a dorit sa raspunda de la ce directie din minister are astfel de informatii si cum au fost acestea obtinute
"In aceste conditii, Comisia apreciaza ca sunt necesare investigatii suplimentare pentru a se stabili daca cele declarate de domnul ministru Atanasiu se confirma", a informat Administratia Prezidentiala..
Totodata, Comisia a ajuns la concluzia ca Directia de Informatii a Apararii a efectuat sub coordonarea directorului general adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii actiunile de lobby la care se refera deputatul PSD Eugen Bejinariu in plangerea formulata. Comisia a retinut ca si in acest sens sunt necesare investigatii suplimentare de catre organele abilitate in drept.
Sursa citata confirma ca presedintele Traian Basescu l-a informat pe ministrul apararii, printr-o scrisoare oficiala, asupra deciziei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala.
La jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu a declarat ca stie de la Directia de Informatii Militare ca Adriana Saftoiu da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. Adriana Saftoiu l-a dat in judecata pe Atanasiu pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Tot impotriva lui Atanasiu mai exista o plangere depusa la Parchet de catre deputatul PSD Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO