Politică

Băsescu declanşează un nou referendum şi, implicit, un nou scandal cu USL

Băsescu declanşează un nou referendum şi, implicit,...

Autor: Iulian Anghel

11.06.2013, 20:18 937
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în această seară, în mod surprinzător, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru un parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Legislativul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009 – când în urma unui referendum populaţia s-a pronunţat pentru parlament unicameral.

Preşedintele acuză faptul că majoritatea USL din Parlament nu ar respecta statul de drept pentru că în proiectul de modificare a Constituţiei nu a inclus rezultatele din 2009 ale referendumului - parlament unicameral şi număr redus de parlamentari.

"În această după-amiază am declanşat procedura unui nou referendum cu două întrebări: dacă români vor Parlament unicameral şi dacă românii vor Parlament cu 300 de membri."

În 2009, preşedintele Traian Băsescu a convocat un referendum pentru trecerea la un parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari. Referendumul – organizat o dată cu alegerile prezidenţiale - a fost validat prin prezenţa la urne a 50,95% dintre cetăţenii cu drept de vot (pragul de validare era prezenţa la urne a 50% dintre cetăţenii cu drept de vot).

În cadrul referendumului, 77,7% dintre cei prezenţi la urne s-au pronunţat în favoarea parlamentului unicameral, iar 88,8% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari.

Potrivit actualei Constituţii, Parlamentul nu este obligat să ţină seamă de rezultatele unui referendum, ci doar ia act de acestea.

Potrivit legii fundamentale în vigoare, atributul declanşării referendumului naţional aparţine şefului statului. Articolul 90 din Constituţie spune:”Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”.

Preşedintele nu este obligat să ţină seama de dorinţa Parlamentului în declanşarea referendumului, doar îl consultă, ceea ce echivalează cu a-l informa doar şi ceea ce Băsescu a şi făcut, în 2009, de altminteri. Parlementul nu este obligat să pună legislaţia în acord cu rezultatul referendumului, ci o face doar dacă vrea. Articolul 2 din Constituţie spune că suveranitatea naţională aparţine poporului "care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum."

Declanşarea unui referendum în condiţiile actualei constituţii va redeschide conflictul preşedintelui cu  puterea majoritară în Parlament care doreşte reducerea pragului de validare a unui referendum la 30% şi pretinde ca Legislativul să-şi dea acordul explicit asupra oportunităţii organizării sale.

Trebuie menţinut că nici guvernele Boc 1 şi Boc 2 şi nici guvernul Ungureanu cu scurta lui existenţă nu au făcut paşi concreţi pentru a respecta voinţa poporului exprimată la referendumul din 2009.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO