Politică

Basescu il revoca pe Ungureanu de la externe, dar nu-l numeste pe Cioroianu

Basescu il revoca pe Ungureanu de la externe, dar nu-l numeste pe Cioroianu

Apropierea de Traian Basescu nu l-a ajutat pe Mihai-Razvan Ungureanu

14.03.2007, 18:37 17

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a sesizat ieri Curtea Constitutionala cu privire la refuzul presedintelui Traian Basescu de a emite decretul prin care ia act de demisia ministrului de externe Mihai-Razvan Ungureanu si de inlocuire a sa cu senatorul Adrian Cioroianu.
Dupa anuntul Guvernului privind sesizarea facuta de premier la Curte, Administratia Prezidentiala a anuntat prin purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu ca presedintele a semnat decretul de revocare a lui Mihai-Razvan Ungureanu luni, dar nu si pe cel de numire pe aceasta functie a lui Adrian Cioroianu. Guvernul a replicat anuntand ca sesizarea Curtii ramane valabila.
Gestul premierului de a sesiza Curtea intr-o astfel de situatie nu are precedent in cei 17 ani de dupa revolutie. Practic, Constitutia nu impune termene - spune doar ca presedintele ii revoca si ii numeste pe membrii Cabinetului la propunerea primului-ministru. Asa s-a ajuns la situatia ca presedintele sa nu il revoce mai bine de o luna pe Ungureanu la cererea lui Tariceanu si in ciuda faptului ca acesta isi inaintase demisia. De asemenea, nerevocarea sefului diplomatiei a impiedicat numirea unui inlocuitor. Curtea este chemata sa solutioneze conflictul juridic de natura constitutionala, premierul cerand, practic, institutiei sa-l oblige pe presedinte sa numeasca un ministru. In discutie este urmatoarea situatie: daca dreptul presedintelui de a revoca si numi ministri, la propunerea primului-ministru, este unul pur formal sau daca seful statului are aici un cuvant de spus.
Adriana Saftoiu a reiterat ieri ca seful statului are reticente fata de numirea lui Cioroianu la Externe, pe considerentul ca el nu are experienta. Ea a spus ca "motivul pentru care presedintele a amanat eliberarea din functie a domnului Mihai-Razvan Ungureanu a avut in vedere necesitatea pregatirii si reprezentarii Romaniei in conditii optime la reuniunea ministrilor de externe ai UE, care a avut loc pe 5 martie, si in cadrul Consiliului European de primavara care a avut loc pe 8-9 martie la Bruxelles, unde Romania a participat pentru prima data in calitate de stat membru al UE cu drepturi depline".
Anul trecut, presedintele a blocat numirea secretarului de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, in functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul. Seful statului a spus atunci ca nu va semna decretul de numire, iar propunerea care era a PNL a fost retrasa. La finele anului trecut, presedintele a acceptat revocarea din functie a ministrului agriculturii Gheorghe Flutur (care nu era insotita si de o nominalizare pe aceasta functie), dar a afirmat ca nu va mai face acest gest, daca o propunere de revocare nu va fi insotita si de una de numire. Exigenta sefului statului a fost indeplinita in cazul Externelor, dar seful statului a amanat si revocarea si numirea. Curtea este chemata sa dea o solutie in aceasta criza.
Constitutia nu prevede nimic altceva decat cele mentionate mai sus. Insa legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale stipuleaza ca presedintele Curtii Constitutionale va comunica sesizarea partilor aflate in conflict, solicitandu-le totodata sa isi exprime, in scris, in termenul stabilit, punctul de vedere asupra continutului conflictului si a eventualelor cai de solutionare a acestuia, si va desemna judecatorul-raportor.

Tariceanu nu-i mai vede in Guvern pe Blaga si Macovei
Premierul Calin Popescu-Tariceanu este pregatit sa ceara public demisia ministrilor PD Vasile Blaga si Monica Macovei, pe care ii acuza de lipsa de loialitate, din cauza refuzului lor de a semna ordonanta de amanare a alegerilor europene, au declarat pentru ZF surse liberale. Potrivit surselor citate, premierul este pregatit sa ceara demisia ministrului de interne, Vasile Blaga, si a ministrului justitiei, Monica Macovei, si, daca acestia nu demisioneaza, sa solicite presedintelui Basescu revocarea lor. Daca presedintele nu accepta, toti ministrii PD ar putea fi eliminati din schema guvernamentala la restructurarea Guvernului, proces care s-ar putea finaliza intr-o saptamana. Cei doi ministri democrati au refuzat sa contrasemneze ordonanta de urgenta prin care premierul a decis luni amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, ordonanta publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Ministrii PD s-au opus la sedinta de guvern de luni - la care a participat si presedintele Basescu - amanarii alegerilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO