Politică

Băsescu îl trimite pe Ponta către bursa de energie pentru a demonstra că preţul electricităţii a scăzut datorită energiei verzi

Băsescu îl trimite pe Ponta către bursa de energie...

Autor: Radu Bostan

12.03.2014, 19:07 789

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că ordonanţa de Guvern prin care numărul certificatelor verzi emise pentru producţia de energie regenerabilă este redus produce efecte de la 1 iulie 2013, astfel că premierul Victor Ponta greşeşte sau dezinformează când susţine că preşedintele a blocat intrarea în vigoare a acestui act.

"Ceea ce spune premierul, că OUG 57/2013 nu e vigoare ori e minciună ori incompetenţă, ori amândouă", a afirmat Traian Băsescu.

El a adăugat că sesizarea Preşedinţiei către Curtea Constituţională s-a referit la legea de aprobare a ordonanţei, deoarece modificarea schemei de sprijin nu a fost notificată Comisiei Europene, însă ordonanţa produce totuşi efecte de la 1 iulie 2013.

Preşedintele Băsescu a precizat apoi că este greşită teza premierului Victor Ponta cum că preţul energiei electrice va creşte dacă legea respectivă nu este promulgată, arătând că preţul electricităţii pe piaţa liberă a scăzut în ultimii doi ani.

Astfel, preşedintele a citat datele de pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, unde preţul energiei pure a scăzut de la 232,35 lei pe MWh la 12 martie 2012, la 183,96 lei pe MWh la 12 martie 2013 şi la 115,43 lei pe MWh la 12 martie 2014.

Referindu-se la protestele de astăzi ale sindicatelor din industrie, îndreptate împotriva taxelor din energie pentru sprijinul energiei regenerabile, preşedintele a spus că problema marilor consumatori precum producătorul de aluminiu Alro Slatina este că preţul produselor lor pe piaţa liberă a scăzut.

"Problema nu este nici la Curtea Constituţională, nici la Preşedinţie. Ceea ce cer conducătorii Alro este ajutor de stat din cauza scăderii preţului aluminiului pe piaţa internaţională. Problema la Alro este aceeaşi ca în perioada crizei economice, când scăzuse preţul aluminiului şi nu mai făceau faţă la costul energiei", a declarat Băsescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO