Politică

Băsescu: Îngrijorarea lui Jeffrey Franks legată de alegerile din 2012 este aceeaşi cu a mea

Autor: Miruna Badea

28.04.2011, 09:23 67

Preşedintele Traian Băsescu adeclarat, miercuri, la TVR, că, asemenea lui Jeffrey Franks, esteîngrijorat că alegerile din 2012 ar fi cel mai mare pericol încalea reformelor şi că din acest motiv a insistat ca perioadapremergătoare să fie "acoperită" de un acord cu FMI şi UE, scrieMediafax.

Întrebat în legătură cu declaraţiineoficiale citate de agenţii de presă potrivit cărora alegerile din2012 ar fi cel mai mare pericol în calea reformelor, şeful statuluia spus că împărtăşeşte "aceeaşi îngrijorare".

"Am văzut declaraţia domnuluiJeffrey Franks. Să fiu foarte sincer, este aceeaşi îngrijorare pecare o am şi eu. Din acest motiv, am insistat mult - Guvernul afost de acord, ca de altfel şi Banca Naţională - ca perioadapremergătoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu un acord cu FMIşi cu UE", a spus preşedintele.

El a adăugat că este vorba despreun acord care să aibă incluse în obligaţiile pe care România şi leasumă "exact procesele de reformă care trebuiecontinuate".

"Nu e suficientă doar reforma înJustiţie cu Codurile, doar reforma în educaţie, doar reforma pepiaţa forţei de muncă cu Codul Muncii şi reglementările dialoguluisocial, ci trebuie să continue. Şi trebuie să continuăm în zonaregiilor pentru că sectorul privat s-a ajustat pe perioada crizei,sectorul guvernamental s-a ajustat - peste 100.000 de locuri demuncă au fost reduse, s-au redus salariile. Din păcate, acestea aufost soluţiile. Dar marile regii nu. Şi vă pot spune că va fiobiectiv major al programului restructurarea regiilor", a mai spusşeful statului.

Cel mai mare pericol pentrucontinuarea reformelor asumate de România faţă de instituţiileinternaţionale este reprezentat de alegerile din 2012, întrucâtGuvernul ar putea renunţa la unele dintre acestea pe motiv că afost depăşită criza şi economia revine pe creştere, apreciazăreprezentanţii FMI.

"Trebuie să fim realişti că înmomentul în care economia începe să îşi revină cei din sferapolitică vor începe să spună: «S-a terminat cu criza, hai să olăsăm mai moale cu reformele»", au afirmat surse apropiatediscuţiilor dintre autorităţi şi delegaţia FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO