Politică

Basescu l-a suspendat din functie pe ministrul muncii Paul Pacuraru

Basescu l-a suspendat din functie pe ministrul muncii Paul Pacuraru

Ministrul suspendat al muncii spune ca dosarul sau este instrumentat politic

23.09.2008, 20:54 388

Pacuraru este al treilea ministru suspendat de Basescu, dupa ministrul liberal al apararii, Teodor Atanasiu, si ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy (UDMR), si cel de-al saselea ministru din guvernul Tariceanu care intra in atentia procurorilor anticoruptie, dupa Atanasiu, Nagy, fostul ministru al economiei Codrut Seres (PC), fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remes (PNL) si fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu (PNL).

Pacuraru a spus ieri, intr-o conferinta de presa in care a facut si un bilant al mandatului sau de un an si jumatate, ca decizia presedintelui este "politica si nedreapta", afirmand ca nu poate fi vorba de mita in cazul sau atata vreme cat este acuzat ca a acceptat tacit ceea ce nu i s-a oferit niciodata.
Procurorii DNA sustin ca Pacuraru a luat mita in dosarul care vizeaza o serie de contracte din bani publici, derulate de o firma a fiului sau, Mihnea.
Pacuraru a intrat in Guvern in aprilie 2007 si i-a succedat in functie lui Gheorghe Barbu, PD-L.
Paul Pacuraru a spus ieri ca pe perioada suspendarii sale il va consilia pe premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru proiectele legislative ale ministerului.
Pacuraru a fost pus oficial sub acuzare, vineri, demnitarul prezentandu-se la Directia Nationala Anticoruptie pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile.
Teoretic, ministrul poate reveni in functie daca acuzatiile impotriva sa sunt demontate in instanta, inainte de expirarea celor 45 de zile legale de interimat la sefia ministerului.
Practica a aratat insa ca ministrii nu revin in functie datorita procedurii judiciare greoaie, iar suspendarea echivaleaza practic cu demiterea din functie.
Colegii de partid ai lui Pacuraru si partenerii de guvernare de la UDMR au sustinut ieri ca decizia de suspendare a fost una "politica" si au ridicat semne de intrebare asupra oportunitatii acestui gest, in conditiile in care mai sunt doua luni pana la alegerile parlamentare.
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a spus ieri ca decizia presedintelui Basescu de a-l suspenda din functie pe Paul Pacuraru reprezinta o "razbunare penibila" din partea sefului statului impotriva ministrului liberal si a PNL si a sustinut ca Pacuraru este nevinovat. 
Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, considera ca ministrul Paul Pacuraru nu ar fi trebuit suspendat din functie, gestul presedintelui Romaniei putand fi "speculat" ca "unul de campanie electorala indreptata impotriva PNL.
In aceeasi vreme, unul dintre liderii Partidului Democrat Liberal Radu Berceanu sustine ca presedintele l-a suspendat pe Pacuraru pentru ca "nu putea obstructiona justitia".
 
 
 
Ce a facut Pacuraru la minister
 
  • Mandatul de un an jumatate al lui Paul Pacuraru a coincis cu cea mai mare criza de forta de munca de pe piata locala, angajatorii acuzand un deficit de sute de mii de oameni, pe fondul exodului de personal in strainatate, a accentuarii declinului demografic si a efervescentei investitionale care a dus la crearea a zeci de mii de locuri de munca intr-un interval scurt de timp. Deficitul de personal din economie este estimat la aproximativ 300.000 de oameni, urmand sa depaseasca un milion in urmatorii ani. In timpul lui Pacuraru a fost avansata pentru prima data ideea importului de forta de munca, ca solutie rapida la criza de personal la nivel national.
  • Pensiile vor fi majorate cu 20% de la 1 octombrie in urma unei intelegeri PSD-PNL, iar din noiembrie, salariile din invatamant vor creste cu 9%. In urma majorarii din octombrie, valoarea punctului de pensie va ajunge la 697,5 lei, in crestere cu 76% fata de luna septembrie a anului trecut.
  • A lansat burse ale locurilor de munca care au vizat aducerea in tara a romanilor care lucreaza in Spania si Italia. Doar 200 de romani s-au intors acasa in urma celor trei burse ale locurilor de munca organizate de minister, in conditiile in care mai bine de 2 milioane de romani lucreaza in strainatate.
  • In timpul mandatului sau au fost lansate pensiile private.
  • A desfiintat Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca si Departamentul pentru Munca in Strainatate, atributiile acestora fiind descentralizate catre Agentiile teritoriale.
  • Salariul minim brut a crescut de la 390 de lei in 2007 la 500 de lei in acest an, urmand ca o noua majorare sa fie facuta la 1 octombrie, pana la 540 de lei, si o a doua la 1 ianuarie 2009, pana la 600 de lei. Totusi preturile la utilitati au crescut intr-un ritm accelerat in ultimii ani.
  • Alocatia de stat pentru copii s-a majorat cu 67%, de la 24 la 40 de lei pe luna.
  • Au fost majorate limitele de venituri pana la care se acorda ajutorul pentru incalzirea locuintei cu 21,9%, limita maxima majorandu-se de la 500 de lei la 615 lei incepand cu ianuarie 2008. Alina Pahoncia

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO