Politică

Basescu: rezultate bune, dar sub obiectiv

01.07.2004, 00:00 31





Colegiul director al PD a anlizat ieri rezultatele alegerilor locale si a constatat ca rezultatul lor este mai bun decat cel din anul 2000, dar sub ceea ce democratii isi propusesera sa obtina. La votul politic (pentru consiliile judetene si locale) PD a obtinut, potrivit lui Traian Basescu, 15,4% din voturi si isi propusese 17-20%. Din acest motiv, Traian Basescu le-a cerut ieri liderilor de filiale sa nu intre in vacanta si sa incerce sa valorifice in acest timp trendul crescator al partidului.



Succesele de la Bucuresti si Cluj (necontabilizat in rezultatul general) au creat partidului o imagine de castigator si trebuie valorificate in vederea alegerilor generale, a spus Traian Basescu.



PD si-a propus, la preluarea mandatului de catre Traian Basescu, sa castige la generale intre 22-25%. Pentru prima data in istoria sa, PD are consilieri judeteni in toate judetele. De altfel, potrivit lui Basescu, rezultatele de la locale sunt si cele mai bune din istoria partidului. Partidul Democrat va continua sa promoveze oameni tineri in alegerile generale, miscare care a avut succes la locale. Multi dintre primarii alesi ai PD au, potrivit liderilor partidului, sub 35 de ani. "Ne intereseaza cei care nu sunt dependenti in viata de zi cu zi de salariu", a facut Basescu portretul viitorului candidat. Unul dintre tinerii de succes ai partidului, este vorba de Emil Boc, si-a inaintat ieri demisia din Camera Deputatilor pentru a-si duce la capat mandatul de primar ales al Clujului. El va ramane insa presedinte executiv al partidului pentru ca niciodata nu a avut in PD o legitimitate mai mare decat acum. I s-a acordat incredere de catre partid, incredere confirmata de electorat la vot, ceea ce il transforma intr-unul dintre cei mai reprezentantivi oameni din PD, a spus Traian Basescu.



Aceasta declaratie poate fi considerata un raspuns pe care Basecsu i-l transmite lui Radu Berceanu, unul dintre oamenii vechi in partid, acum vicepresedinte. Berceanu a spus ca Boc ar trebui sa se retraga din functia de presedinte executiv, odata ce va fi ocupat cu mandatul de primar de Cluj. Au aparut speculatii potrivit carora Berceanu ar viza pentru el insusi aceasta functie.



Basescu a reiterat ieri ca nu va modifica protocolul cu PNL, in ciuda faptului ca, incurajat de rezultat, unii pedisti ar dori sa o faca. "Singurii autorizati sa valideze modificari la protocol sunt Theodor Stolojan si Traian Basescu. Nu modifica fiecare cum vrea. Cei care-si dau cu parerea despre protocol sa stie ca este doar o parere personala. Ar fi o mare greseala daca acum am incepe discutiile pe marginea documentului."





Basescu, luat prin suprindere de cazul Ouatu



Presedintele Traian Basescu s-a aratat ieri extrem de surprins de o situatie petrecuta in filiala Piatra Neamt. Acolo, un lider local al PRM a trecut la PD. El este acum vicepresedinte al consiliului judetean. Traian Basescu a spus ca nu are cunostinta de o astfel de manevra, dar ca, daca acest lucru s-a intamplat, organizatia a incalcat statutul partidului, iar cei vinovati vor raspunde pentru asta. "Nu putem prin tertipuri, prin smecherii si transfugi sa castigam ce n-am castigat prin vot. Nu am castigat prin votul de la Piatra Neamt dreptul de a avea un vicepresedinte si nu putem acum, prin substituiri, sa defilam cu el. Daca Ouatu a primit carnet de partid, atunci il va pierde, si daca nu l-a obtinut inca, nu-l va obtine niciodata", a spus Basescu. El a adaugat ca statutul partidului a fost incalcat in acest caz pentru ca, potrivit acestuia, o adeziune la partid trebuie sa stea in sediul filialei mai multe zile pentru a fi analizata de membri. Nu a fost cazul lui Ouatu, a spus Basescu.





SRI spune ca nu are date ca Basescu a fost securist



Ieri, cand a inceput procesul dintre Traian Basecu si Mugur Ciuvica, purtatorul de cuvant al Actiunii Populare, care l-a acuzat pe liderul PD ca ar fi fost colaborator al ecuritatii, a intervenit SRI.



La proces a ajuns o scrisoare de la Serviciul Roman de Informatii, care a informat Judecatoria sectorului 2 ca nu a identificat in arhive ca Traian Basescu sa fi fost colaborator al Securitatii.La termenul de miercuri, judecatorii au analizat actul furnizat de SRI si au dispus trimiterea unor adrese catre Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si Serviciul de Informatii Externe, pentru a vedea daca in arhivele acestor institutii exista vreo dovada potrivit careia Traian Basescu ar fi fost colaborator la Securitatii.



Referitor la acest aspect, avocatul presedintelui PD a invocat ca probabil aceste documente nici nu mai exista, fiind posibil ca ele sa fi fost distruse.



In replica, avocatul lui Mugur Ciuvica a sustinut ca, si intr-o asemenea situatie, ar trebui sa existe un act care sa se ateste distrugerea.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO