Politică

Basescu si Tariceanu s-au duelat in fata europenilor la EuroNews

16.05.2007, 19:00 22

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu s-au duelat, la postul european EuroNews, in doua interviuri separate. Ei si-au adus acuzatii reciproce, dar au fost evazivi cand a venit vorba despre o posibila "coabitare" dupa referendum.
EuroNews este un canal european sustinut de televiziunile publice din UE si este receptionat in intreaga Europa. Interviurile au aparut ieri in intregime pe site-ul EuroNews.
In interviul acordat postului de televiziune amintit premierul afirma ca nu vede cu mult optimist eventuala reintoarcere la Cotroceni a presedintelui suspendat, din cauza ca Basescu nu ar dispune de capacitatea de a invata din greseli: "Cred ca in aceasta situatie, dupa 20 mai, multe institutii, multi lideri politici va trebui sa-l neglijeze, sa-l ignore pe presedinte".
Intrebat, la randul sau, cum va colabora cu premierul in cazul reintoarcerii sale la Cotroceni si daca va exista o "coabitare", seful suspendat al statului a fost evaziv: "Problema nu o reprezinta primul-ministru. Problema o reprezinta cei 322 (de parlamentari care l-au suspendat - n.n.)". Despre eventualitatea unui coabitari, a reconcilierii nationale, in cazul in care presedintele se reintoarce in functie, s-a vorbit luni si la PSD - partid care a initiat procedura supendarii - dar aici nu toti liderii sunt de acord cu un asemenea proiect, cel mai inversunat adversar al ideii fiind Ion Iliescu.
In interviul amintit Basescu afirma ca nu-si va schimba comportamentul dupa 19 mai. Intrebat cum isi va exercita functia in cazul in care va castiga referendumul, Basescu a spus: "In acelasi mod".
In ceea ce priveste motivele suspendarii sale, Basescu a venit cu urmatoarea explicatie. El a sustinut ca cei 322 de parlamentari "au dat o lovitura democratiei". Basescu a adaugat: "Daca priviti cu atentie, cei 322 reprezinta cinci partide politice. Un singur lucru i-a unit: teama de justitie, nevoia de a pune justitia sub control". In acest context, el l-a acuzat pe Tariceanu ca "este un om care a facut interventii directe in justitie, la ministru, la procurorul general, la mine, la Parlament. Or, eu sunt o persoana care zice: 'Justitia trebuie protejata de orice interventie politica'".
Dimpotriva, premierul il acuza pe presedintele suspendat, in interviul de la EuroNews, ca discursurile sale despre independenta justitiei si a institutiilor nu sunt decat incercari de a castiga popularitate. Pentru Tariceanu Basescu este "un populist, un antieuropean, de genul celor pe care ii intalnesti in fostele tari sovietice. Acest profil este unic in Europa". El spune ca aceasta atitudine a determinat Parlamentul sa-l suspende. Tariceanu a dat asigurari ca disputa politica nu va afecta angajamentele Romaniei fata de UE, dand exemplul adoptarii, saptamana trecuta, a legii controlului averilor demnitarilor.
Pe de alta parte, liberalii bucuresteni au lansat ieri in Piata Universitatii campania "Construim! Votam DA!", vicepresedintele PNL Ludovic Orban declarand ca Basescu este "principala frana" in dezvoltarea Romaniei.
In acelasi timp, liberalii din Cluj au editat un ziar de campanie in 30.000 de exemplare, unde justifica ratiunile demiterii presedintelui. Actiunile liberalilor vin la doar o zi dupa ce, intr-o sedinta de partid, liderul PSD Mircea Geoana s-a aratat deranjat de faptul ca intreaga campanie anti-Basescu a fost lasata de liberali pe seama social-democratilor.

Doi fosti presedinti impotriva unuia suspendat
Fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu au reactionat ieri vehement in fata unor aprecieri ale lui Traian Basescu la adresa lor, primul afirmand ca presedintele suspendat dovedeste "decadere morala", cel de-a doilea comparand afirmatiile sale cu ale unor "securisti reciclati dupa 1989 in politicieni". Intr-o emisiune tv de luni seara Traian Basescu si-a reluat acuzatiile la adresa lui Iliescu afirmand despre el ca este un "profitor al revolutiei" impotriva caruia "se prefigureaza acuzatii de genocid" in dosarul revolutiei. In mai multe randuri, Basescu afirmase despre Constantinescu ca, desi cunostea starea de lucruri din Romania, "a incercat sa negocieze cu oligarhii". Reactia celor doi a fost pe masura acuzatiilor. Potrivit lui Iliescu, ceea ce spune Basescu reprezinta "fabulatii mincinoase" care dovedesc decaderea sa morala. In ceea ce-l priveste, Constantinescu a afirmat intr-un comunicat: "Genul de acuzatii publice fara acoperire lansate de Basescu este identic cu cel practicat de fostii securisti reciclati dupa 1989 in politicieni, oameni de afaceri (...) care m-au implicat pe mine, familia mea si colaboratorii mei in tot felul de scenarii si afaceri niciodata dovedite, pentru ca nici nu au avut vreodata o baza reala".

Pe ce pariezi?
Romanii au pariat 3.500 de euro pe referendum, in ultimele doua zile, pe un site de pariuri online. 96% dintre pariori, care sunt in proportie de 80% din diaspora, au mizat pe reconfirmarea lui Traian Basescu in functia de presedinte, potrivit reprezentantilor casei de pariuri Bet-At-Home. Cotatia "da" este platita 4 la 1, iar "nu" 1,15 la 1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO