Politică

Basescu sustine ca Justitia investigheaza dosare grele cu politicieni de prima mana

07.03.2007, 18:25 13

Presedintele a declarat ieri la sedinta de bilant a Ministerului Public ca, "in ceea ce ma priveste, estimez ca vor fi dosare grele, care mai devreme sau mai tarziu se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante".
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca nu se simte vizat de vreun astfel de dosar, dar ca nu intelege de unde are seful statului detalii despre dosarele instrumentate de justitie: "M-a mirat ca presedintele Basescu vorbeste de astfel de lucruri, in conditiile in care exista o separatie a puterilor in stat. Eu, ca prim-ministru, nu sunt informat de ce face justitia. Nu cunosc de unde stie presedintele".
Tariceanu a facut aceste declaratii in replica la afirmatiile presedintelui si dupa ce ieri cotidianul Jurnalul National a publicat un material potrivit caruia procurorii ar lucra la un dosar care se refera la sistemul energetic si in care se incearca inculparea premierului. Acesta ar urma, potrivit sursei citate, sa fie suspendat din functie, daca impotriva sa s-ar declansa o cercetare penala. Liderul PC Dan Voiculescu - fost patron al trustului Impact din care face parte si Jurnalul National - a afirmat ieri ca detine date potrivit carora pana sambata este posibil sa fie sesizata comisia speciala de la Cotroceni (cea care recomanda sau nu suspendarea membrilor Cabinetului) pentru suspendarea din functie a premierului, pentru implicarea acestuia intr-un dosar "unde nu s-a gasit inca vinovatul". Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a sustinut ieri ca procurorii anticoruptie fac cercetari in cazul retehnologizarii centralei Portile de Fier - parte disjunsa din dosarul Hidroelectrica, deferit justitiei. Procurorul a spus ca dosarul nu face referire la Tariceanu, fiind vorba de cercetari preliminare. De asemenea, a declarat el, dosarul va fi transmis DIICOT (Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism), intrucat nu ar fi vorba despre coruptie, ci despre infractiuni de abuz in serviciu.
Presedintele a reluat ieri la bilantul Ministerului Public acuzatii ale sale mai vechi potrivit carora exista ziaristi sau oameni care dispun de mijloace de presa care fac presiuni pentru a influenta deciziile procurorilor. El a mentionat ca doreste sa creada ca procurorii din Romania au depasit de mult stadiul la care ar mai putea fi influentati de o campanie de presa. "Nu vreau sa credeti ca ma refer la presa in general. Sunt totusi cativa ziaristi care au pasiunea de a influenta presa prin campanii de presa sau cativa oameni interesati care, dispunand de mijloace de presa, isi servesc interesul creand campanii in acest sens", a spus Basescu. Seful statului s-a referit si la rezolutia pe care a pus-o pe memoriul ALRO, afirmand ca nu a facut presiuni pentru ca aceasta sa cumpere energie mai ieftina. Dovada este, spune presedintele, ca firma isi rezolvase problema cu mult inainte ca el sa puna respectiva rezolutie ("rog rezolvarea in conformitate cu interesele guvernului") pe un memoriu trimis apoi fostului ministru Codrut Seres (PC). Basescu a mai spus ca i-a transmis ieri procurorului general un memoriu (pe care ar fi scris "rog analiza si solutie legala") primit de la un cetatean din Cluj. Potrivit presedintelui, daca cele scrise acolo se confirma, atunci documentul ar proba "impletirea intereselor intre politic, oameni de afaceri, oameni din presa si, din pacate, chiar a unor magistrati implicati intr-un proces de impingere a realitatii unor licitatii".
Declaratiile sefului statului au fost criticate de opozitie si de PNL care au sustinut ca referirile lui Basescu la dosare probeaza amestecul sau in treburile justitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO