Politică

Beuran a castigat procesul cu Facultatea de Medicina

08.01.2004, 00:00 65



Mircea Beuran, fostul ministru al anatatii, a castigat procesul pe care l-a intentat Universitatii de Medicina din Bucuresti, care l-a concediat dupa ce a considerat ca a plagiat. Sentinta a fost pronuntata de catre Tribunalul municipiului Bucuresti, la 4 ianuarie. Potrivit Mediafax, care citeaza surse judiciare, decizia nu a fost contestata de catre Universitatea de Medicina din Bucuresti, in aceste conditii, sentinta ramane irevocabila, iar fostul ministru al Sanatatii se poate intoarce la catedra.



Mircea Beuran, care si-a inaintat demisia din functia de ministru in urma scandalului iscat de acuzatiile la adresa sa de plagiat, a invocat nerespectarea legislatiei muncii in momentul in care Senatul Universitatii de Medicina din Bucuresti i-a desfacut contractul de munca. Senatul, alcatuit din cei mai reprezentativi profesori de la Medicina bucuresteana, a considerat ca Mircea Beuran, semnatar in calitate de coordonator al unei serii de ghiduri de medicina, a plagiat o lucrare a unor doctori americani, aparuta in Statele Unite si reeditata de in Franta. La vremea respectiva, membrii Senatului Universitatii de Medicina au fost de parere ca Beuran trebuie dat afara din invatamantul superior de vreme ce a adus prejudicii onoarei academice. O alta decizie a Senatului universitar a fost aceea de a-i propune Ministerului Educatiei retragerea titlului de conferentiar universitar, dobandit de Mircea Beuran si in urma indicarii intre lucrarile pe care le-a publicat a ghidului incriminat. Comisia de specialitate din Ministerul Educatiei nu a dat inca un verdict.



Paralel cu acest demers, s-a inregistrat la Parchetul National Anticoruptie o plangere din partea PD, in care aceasta formatiune solicita anchetarea presupusului caz de coruptie - un demnitar care dobandeste titlu academic prin plagiat, mai precis prin incalcarea drepturilor de autor. Dosarul a fost clasat dupa ce a expirat termenul legal, de doua luni, in care cele doua edituri (americana si franceza) puteau sa-l actioneze pe Mircea Beuran in justitie.



In opinia celor de la PNL, procesul de reabilitare a statutului de angajat al lui Mircea Beuran la Medicina a fost suspect de scurt. Prin vocea lui Sorin Paveliu, presedintele Comisiei de sanatate din cadrul PNL, liberalii s-au declarat surprinsi ca sentinta a fost pronuntata la nici trei luni de la introducerea actiunii in justitie, in vreme ce alte procese treneaza ani de zile.



PNL considera ca ar fi posibil ca procedura de desfacere a contractului de munca al lui Beuran sa fi fost incalcata in mod deliberat, invocand apartenenta rectorului Universitatii de Medicina din Bucuresti, Laurentiu Mircea Popescu, la PSD. Prof Popescu este senator PSD, asa cum si alti membri ai Senatului de la Facultatea de Medicina (intre care se numara si Sorin Oprescu) fac parte din partidul de guvernamant.



Presedintele executiv al PD, Emil Boc, nu a dorit sa comenteze sentinta in procesul Beuran.



La randul sau, prof Laurentiu Mircea Popescu, rectorul Universitatii de Medicina din Bucuresti, a declarat, citat de Mediafax, procedura de desfacere a contractului de munca al lui Mircea Beuran, "intr-adevar, a fost facuta sarind niste etape". Prof. Popescu a mai precizat ca asteapta inca decizia Ministerului Educatiei, exprinmandu-se la adresa celor de la minister ca "o cam scalda".



In timpul scandalului privind acuzatiile de plagiat, Mircea Beuran a fost sustinut de catre PSD si de catre presedintele Iliescu, care au invocat interese ale ceea ce ei au numit "mafia din sanatate", care ar fi urmarit indepartarea unui ministru eficient in combaterea coruptiei. De asemenea, Mircea Beuran a negat in tot acest rastimp ca ar fi plagiat ghidurile scrise de doi profesori americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO