Politică

Cancelarul Gerhard Shroeder s-a recules la mormantul tatalui sau de la Ceanu Mare

13.08.2004, 00:00 69

Departe de ochii curiosilor, cancelarul federal Gerhard Schroder s-a recules ieri la mormantul tatalui sau din comuna Ceanu Mare, Cluj.
Fritz Scroder, caporal in armata germana in cel de-al doilea razboi mondial o fost ucis in lupta 1944 in timpul retragerii. Alaruri de alti opt camarazi de arme a fost inmormantat intr-o groapa comuna, in curtea biericii din localitatea clujeana. Ieri, perimetrul din jurul bisericii a fost blocat pe o raza de cateva sute de metri. Nu atat pentru securitatea cancelarului cat pentru protejarea intimitatii sale. Vizita la Ceanu Mare a fost una privata, iar cancelarul a dorit sa fie, pentru cateva zeci de minute, singur la mormantul tatalui sau pe care nu l-a cunoscut niciodata. Gerhard s-a nascut in vreme ce tatal sau era pe front. "Ma bucur pentru tine ca de data aceasta este baiat (familia mai avea o fata, Gunhild). La toamna vin acasa". i-a scris Fritz, sotiei sale, la aflarea vestii ca are un baiat. Nu a mai trait atat cat sa-si vada copilul. La 4 octombrie 1944 caporalul era ucis de o racheta Katiusa in timp ce lupta intr-un buncar in apropiere de Ceanu Mare. Potrivit biografului sau, Gerhard Schroder isi venereaza tatal si astepta cu emotie aceasta '"intalnire".
In curtea bisericii in care se afla groapa comuna, cancelarul a fost intampinat doar de preotul satului, Daniel Crisan.  Nu s-a filmat si nu s-au facut fotografii. Preotul a spus ca Gerhard Scroder era foarte emotionat.
Dupa ce s-a recules singur la mormant, cancelarul a depus un cos cu flori si a asistat la o slujba de parastas in memoria soldatilor germani ingropati in localitate. La acest episod, cancelarul a fost insotit de un translator. La monumentul eroilor romani, aflat de asemenea in curtea aceleiasi bisericii, cancelarul a depus o coroana de flori. Un gest de reconciliere, poate egal in semnificatie cu cel facut la inceputul lunii cand, aflat la Varsovia, cancelarul si-a cerut iertate pentru durerile provocate polonezilor de nazism.
Vizita sefului guvernului de la Berlin a starnit un interes foarte mare nu numai printre localnici. Majoritatea buletinelor de stiri ale televiziunilor romanesti si straine au inceput cu povestea cancelarului. Presa internationala a acordat spatii intinse acestui eveniment, chiar cu cateva zile inainte de vizita. Pentru cateva zile localnicii care au prins razboiul au devenit vedete ale televiziunilor romanesti si internationale. Reportajele televiziunilor straine au amintit ca mormantul a fost de-a lungul anilor foarte bine ingrijit, chiar fara sa se fi stiut ca acolo este ingropat Fritz Schroder. Comuna cvasinecunoscuta pana mai acum cativa ani, localitatea a devenit celebra dupa ce sora mai mare a cancelarului, Gunhild, a descoperit in arhivele germene ca aici se afla inmormantat caporalul Fritz. Gerhard a intentonat sa viziteze localitatea in 2001, dar atentatele de la 11 septembrie din Statele Unite i-au dat peste cap planurile.
Ieri comuna s-a imbracat de sarbatoare. Inca de dimineata localnicii au inceput sa se adune de-a lungul drumului pe care urma sa vina oaspetele. Autoritatile locale au incercat sa dea o noua fata comunei. Strazile au fost asfaltate, gardurile vopsite. Podul de pe Aries, aflat la 10 kilometri de comuna a fost dotat cu parapete noi si chiar cu semafor. Pe casele si stalpii din Ceanu Mare drapelele Germaniei si Romaniei au fluturat din 10 in 10 metri.
Romanii din Ceanu Mare, dar si autoritatile romane (cancelarul este insotit de o puternica delegatie de oameni de afaceri) asteapa mult de la aceasta vizita.
Dupa ce s-a recules la mormantul tatalui sau, cancelarul federal a plecat pe jos spre primarie. El a fost intampinat cu aplauze de localnici si a strans mana multora dintre ei. Premierul Adrian Nastase, a carui vizita la Ceanu Mare nu fusese anuntata, l-a insotit pe inaltul oaspete. Primarul comunei, Gavrila Oros a spus ulterior ca i-a prezentat cancelarului problemele comunei si l-a invitat sa revina la Ceanu Mare. Nu a primit nici o promisiune din partea lui. A primit in schimb promisiunea lui Adrian Nastase, ca va fi ajutat sa introduca in localitatea apa curenta.
Vizibil impresionat de primirea care i s-a facut, cancelarul german a facut un gest mai putin intalnit la un om de stat. Imbracat sobru, la costum si cravata, Shroder a incins un curtea primariei o miuta cu copii din sat. Ulterior el a donat scolii din localitate un calculator.
Dupa aproximativ trei sferturi de ora, cancelarul a parasit Ceanu Mare, iar in urma sa oamenii au ramas sa comenteze evenimentul. Ei cred ca aceasta vizita este un semn bun pentru viitorul comunei lor, dar si pentru tara. Aceasta cu atat mai mult cu cat, spun ei, cancelarul german a ajutat Romania sa intre in NATO si o va ajuta sa intre si in UE. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO