Politică

Cea mai tare afacere din România: dai un leu la partid şi iei de 15.000 de ori mai mult din contracte cu statul. Lista oficială a sponsorilor de partid care-şi recuperează „investiţia” din banii noştri

Cea mai tare afacere din România: dai un leu la partid...

Autor: Anca SIMINA

09.04.2014, 18:46 849

Ultimul caz al unui preşedinte de Consiliu Judeţean cercetat într-un dosar de corupţie, cel al lui Adrian Duicu, de la Mehedinţi, descrie un model prin care liderii locali cu funcţii în teritoriu păstrează încă o puternică influenţă în cabinetele ministeriale de la Palatul Victoria.

Exercitată fie pentru numiri politice în funcţii-cheie din Parchet sau din Poliţie, fie pentru atribuirea contractelor cu statul, puterea preşedinţilor de CJ sau a primarilor din marile oraşe asupra liderilor din prima linie a partidului are două “motoare”. Ei sunt cei care aduc voturi în alegeri şi tot ei strâng bani pentru partid.

O analiză Gândul a contractelor cu statul semnate de sponsorii oficiali ai PSD şi ai PNL după instalarea la guvernare arată că în anii fără miză electorală, cum a fost şi 2013, partidele de la putere s-au bazat pe finanţări atrase la nivel judeţean, prin firme care şi-au recuperat însă banii în sume şi de 15.000 de ori mai mari din contracte pe bani publici, locale sau naţionale.

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO