Politică

Cine castiga puncte electorale de pe urma crizei financiare?

Cine castiga puncte electorale de pe urma crizei financiare?

Parlamentarii au votat in ultima luna mai multe legi pentru care Guvernul spune ca nu are bani

06.10.2008, 18:56 22

"Exploatarea fricii, caderea leului care se va traduce in scaderea puterii de cumparare vor fi folosite de populistii de toate felurile. Scaderea puterii de cumparare va anula in buna masura unul dintre atuurile PNL-ului, anume cresterea economica. In aceste conditii, populistii se vor folosi de frica oamenilor", crede profesorul de stiinte politice Cristian Parvulescu.
"In momente de criza, in orice sistem democratic, puterea pierde pentru ca toata lumea asteapta ajutor de la ceilalti. Trebuie vazut insa si dincolo de un prag de calm in care electoratul devine conservator si voteaza cu puterea, chiar in vreme de criza. Problema este daca societatea noastra este suficient de conservatoare. Eu cred ca nu", sustine la randul sau profesorul de stiinte politice Stelian Tanase.
Cine sunt totusi populistii care ar putea beneficia electoral de pe urma crizei?
"In forma sa cea mai recenta populismul se manifesta in primul rand prin antiparlamentarism. Nu este neasteptat sa se manifeste mai incolo prin anticapitalism. Vor exista profitori nesperati, cum ar fi partidul lui George Becali. Antiparlamentarism? Cine vrea sa transforme Parlamentul nostru intr-unul unicameral, o idee care este, pana la urma, tot o forma de antiparlamentarism? PD-L! Pe de alta parte nu cred ca ceilalti se vor putea abtine de la actiuni populiste", spune Parvulescu.
In ultima vreme, pe fondul crizei, partidele s-au intrecut in promisiuni si acuze reciproce.
PSD are un discurs violent impotriva neoliberalismului, toata lumea a aprobat majorarea pensiilor si a salariilor profesorilor.
Trebuie spus in aceeasi vreme ca presedintele PSD, Mircea Geoana, este prieten cu John McCain, candidatul de dreapta in alegerile din Statele Unite, ca parlamentarii liberali au votat legea de majorare a salariilor profesorilor pe care acum Guvernul o contesta sau ca, de asemenea, PD-L a votat majorarea pensiilor parlamentarilor, masura pe care spun acum ca vor sa o elimine. Cine are dreptate?
"Mie mi-este si teama sa mai critic ceva, pentru ca nu mai stiu ce si pe cine. In orice caz, viitorul va fi negru. Pentru ca nu avem optiuni. Partidele nu sunt structurate ideologic si nu au solutii. Este greu de presupus ca PSD va veni cu o viziune structurata ideologic, dovada ca vorbesc de mentinerea cotei de 16% (pentru profit - n.n.), chiar daca spun ca nu va mai fi vorba despre o cota unica. Este o dovada ca nu au solutii. Social-democratii nu sunt structurati ideologic si nu au nici credibilitate. Lucruri de acest fel se intampla cu toata stanga europeana. Socialistii francezi sunt in corzi. Ce model sa adopti? Poate pe cel spaniol. Se pare ca Spania (condusa de socialisti - n.n.) va iesi mai repede din criza. Dar Spania este departe si, in orice caz, PSD nu se conduce dupa modelul spaniol", spune Parvulescu.
In acest caz cine va castiga de pe urma crizei?
"Cred ca PD-L ar putea profita pentru ca au un discurs mai pronuntat populist si, de ce nu, si partidul lui Becali. Suntem acum ca in 'Ucenicul vrajitor' care si-a pierdut vraja. Niciun partid nu mai stie sa stapaneasca vraja", spune Parvulescu.
Despre povestea ucenicului vrajitor vorbeste si Stelian Tanase. El crede ca toate propunerile venite din partea partidelor, ca de pilda cea de ieri a lui Mircea Geoana de a se garanta toate depozitele populatiei, sunt strict electorale.
"Oamenii astia nu au nicio legatura cu realitatea. Sigur ca alimentand frica, poti castiga, dar tot ceea ce propun nu are legatura cu ceea ce se intampla in jurul lor. Sigur nu sunt de acord cu discursul politic care spune ca la noi nu se intampla nimic cand toata lumea este in doliu. Dar anticapitalismul care se manifesta in randul unor partide este ceva nemaipomenit chiar si la noi. De unde vine acest anticapitalism? Nu ne-a impuiat destul urechile Ion Iliescu cu el? Aduce acest anticapitalism voturi? Vom vedea. Eu as vrea sa aud o voce de capitalist autentic care sa vina sa spuna 'nu'. Nu, ca daca mai face astfel de lucruri, ne ducem cu totul dracului! Asa facea Churchill (premier britanic in timpul razboiului - n.n.). A fost detestat, dar Marea Britanie avea nevoie atunci de o mana forte. Vreau sa vad acum si la noi un om care, impotriva tuturor, sa spuna 'nu'", spune Stelian Tanase.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO