Politică

Cine sunt candidatii PNL la alegerile din 11 decembrie, ce vârstă şi ce profesie au

Cine sunt candidatii PNL la alegerile din 11 decembrie,...

Autor: Iulian Anghel

29.10.2016, 10:31 1287
 

După opt ani în care alegerile s-au desfăşurat în circumscripţii uninominale, în 2016 alegerile vor fi pe liste de partid.

În viitorul parlament vor fi 326 de deputaţi (18 ai minorităţilor) şi 134 de senatori cărora li se adaugă 4 deputaţi şi 2 senatori ce vor fi aleşi de românii din diaspora. Aşadar, vor fi 466 de deputaţi şi senatori faţă de 588 de deputaţi şi senatori din actualul Legislativ.

Numarul de parlamentari a fost stabilit potrivit unei “norme de reprezentare” - un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Fiecare judeţ (circumscripţie electorală) şi Bucureştiul au vor avea reprezentanţi în Parlament potrivit acestei norme. Pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid este de 5%.

Ce spune legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor:

ART. 4

Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscripţii electorale la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Numărul total al circumscripţiilor electorale este de 43.

ART. 5

(1) Senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

(2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori.

(3) Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

(4) Numărul locuitorilor care se iau în calcul este conform populaţiei după domiciliu, raportat de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului precedent anului în care au loc alegeri la termen.

(5) Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori al fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare prevăzute la alin. (2) - (4), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat, pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 4.

 

Vedeţi aici lista candidaţilor PNL de pe locurile eligibile la alegerile din 11 decembrie

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO