Politică

Coaliţia de centru-dreapta trebuie să formeze viitorul guvern al Italiei, afirmă Silvio Berlusconi

Coaliţia de centru-dreapta trebuie să formeze viitorul...

Autor: Mihai Draghici

06.03.2018, 21:44 175

Coaliţia de centru-dreapta trebuie să primească sarcina formării viitorului guvern al Italiei, afirmă Silvio Berlusconi, liderul formaţiunii Forza Italia, după rezultatul neconcludent al scrutinului parlamentar, informează cotidianul La Repubblica.

Silvio Berlusconi l-a felicitat pe Matteo Salvini, liderul partidului radical Liga Nordului, care, în mod neaşteptat, a obţinut un scor mai mare decât formaţiunea Forza Italia, cu care alcătuieşte o coaliţie.

"Sunt fericit pentru Matteo Salvini şi pentru Liga Nordului. Partidul meu, Forza Italia, a contribuit în mod determinant la obţinerea victoriei alianţei de centru-dreapta; rezultatul ar fi fost diferit dacă nu aş fi fost împiedicat să candidez cu drepturi depline", a declarat Silvio Berlusconi.

Fostul premier italian a subliniat că alianţa de centru-dreapta formată din Liga Nordului, Forza Italia şi Fraţii Italiei trebuie să primească sarcina formării guvernului.

"Eu rămân liderul partidul Forza Italia, coordonatorul forţelor politice de centru-dreapta şi garantul acestei coaliţii. Noi trebuie să primim mandatul pentru formarea guvernului", a insistat fostul premier italian.

Potrivit rezultatelor parţiale, partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a obţinut 32,7% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia. Pe locul doi se situează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu 18,7%. Formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului, condusă de Matteo Salvini, a obţinut 17,4%, iar Forza Italia (FI, centru-dreapta), partidul lui Silvio Berlusconi, 14%. Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de Giorgia Meloni, a primit 4,3% din voturi, partidul Liber şi Egali (LeU) 3,4%, formaţiunea ĂEuropa 2,5%, Noi cu Italia 1,3%, iar Mişcarea Civică Populară 1%.

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a semnalat că este dispus să accepte funcţia de premier al Italiei în cazul victoriei coaliţiei conduse de Silvio Berlusconi în scrutinul parlamentar. În vârstă de 81 de ani, Silvio Berlusconi nu poate deţine din nou, deocamdată, funcţia de premier al Italiei deoarece are o condamnare prin care i se interzice acest lucru. Înaintea scrutinului, Silvio Berlusconi declara că în cel mult un an este dispus să devină din nou prim-ministru, în contextul expirării condamnării prin care i se interzice să deţină funcţii publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO