Politică

Comisia Europeana a decis: Romania in UE la 1 ianuarie 2007

Comisia Europeana a decis: Romania in UE la 1 ianuarie 2007

Durao Barroso (dreapta) i-a promis lui Tariceanu ca raportul Comisiei va fi foarte obiectiv

22.09.2006, 19:17 39

In 2003, concluziile raportului Comisiei Europene cu privire la Romania, la domeniul economic au bulversat Bucurestiul prin inventivitatea lor lingvistica: "Romania poate fi considerata economie de piata functionala odata cu continuarea decisiva a progreselor deosebite realizate" ("can be considered as a functioning market economy once the good progress made has continued decisively").
Raportul din 26 septembrie, ultimul inainte de aderare, va veni cu inovatii si mai nastrusnice: monitorizarea postaderare va fi numita "parteneriat si verificare", ingrijorarile Comisiei se vor numi "masuri de acompaniament". "Masurile" vor fi de diferite feluri: "masuri deosebite nerezolvate" (overoutstanding issues) - la capitolul justitie -, "masuri importante inca de realizat" (outstanding key issues) sau "masuri de realizat" (other outstanding issues) - la celelalte capitole.
Daca raportul nu ar fi mentionat clar data aderarii la 1 ianuarie 2007 (o va face), premierul Calin Popescu-Tariceanu - care ieri s-a intalnit la Bruxelles cu seful Comisiei, Manuel Durao Barroso - ar fi avut aceeasi greutate in a descifra tainele documentului pe cat a avut fostul premier Adrian Nastase, in 2003, cand sustinea ca Executivul european a acordat Romaniei calificativul de economie de piata functionala, dar, de fapt, nu era asa.
Documentul Comisiei este aproape gata, din el lipsesc doar concluziile, dupa cum au declarat pentru ZF surse de la Bruxelles. Potrivit acestora, Comisia a decis deja ca Romania si Bulgaria se vor integra la 1 ianuarie 2007, iar clauzele de salvgardare sectoriale nu vor fi impuse.
Va exista la inceputul verii viitoare un alt raport, care ar putea impune anumite sanctiuni, dar nu apelandu-se la clauze, ci la dreptul comunitar (aquis), aplicabil tuturor statelor membre UE. Domeniile in care ar putea interveni sanctiuni sunt justitia (risc minor pentru Romania, major pentru Bulgaria). In acest domeniu va fi monitorizata cu atentie activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Comisia considera, potrivit surselor citate, ca doar o functionare corecta a justitiei poate contribui la diminuarea coruptiei. Documentul se refera si la problema Agentiei Nationale de Integritate (agentia de control a averilor demnitarilor), sustinand ca este imperativ necesar ca legea sa fie aprobata pana la finele anului. Exista riscul major al aparitiei sanctiunilor in domeniul fondurilor comunitare - raportul invoca limpede aceasta ipoteza. Riscul aici este ca, de la 1 iulie 2007, fondurile sa fie reduse din start (nu s-a stabilit inca formula) cu 20-25%, daca agentiile prin intermediul carora sunt distribuite fondurile nu sunt functionale sau controlul lor este deficitar. Aceasta pe langa alte penalitati ce ar putea aparea, daca fondurile sunt folosite incorect sau nu pot fi absorbite.
La capitolul piata interna, documentul se refera pe larg la starea agriculturii, dar, la fel, nu face referire la clauzele de salvgardare. Penalitatile vor interveni dupa 1 iulie 2007, facandu-se recurs la dreptul comunitar.
Vor exista, spun sursele citate, penalitati la capitolul siguranta alimentara: Romania nu va putea exporta o vreme carne de porc (mai putin cea tratata termic la peste 70 de grade), intrucat pana la acea data nu va putea elimina pesta porcina. Ar putea exista restrictii la capitolul exportului de carne de vita - intrucat masurile de control a bolii vacii nebune nu sunt puse la punct -, dar si la exportul de lapte.
Raportul Comisiei mentioneaza ca Romania si Bulgaria vor fi tratate cu aceeasi masura cu care au fost tratate tarile care s-au integrat in UE la 1 mai 2004.
"Ceea ce doreste sa transmita Comisia este ca Romania si Bulgaria se vor integra la 1 ianuarie 2007, ca nu vor fi membri de categoria a doua (ar fi fost daca li s-ar fi impus clauze), dar ca vor fi monitorizate foarte atent", afirma sursele citate.
Ieri, la Bruxelles, presedintele Comisiei Jose Manuel Barroso l-a asigurat pe premierul Tariceanu ca raportul din 26 septembrie va evalua cu obiectivitate progresele Romaniei. Tariceanu a afirmat ca se asteapta ca raportul din aceasta luna sa fie unul echitabil si obiectiv, preponderent pozitiv, in pofida unor probleme inca restante, in special in sectorul agricol. "Mai sunt necesare progrese in reforma justitiei si in sectorul agricol, cu agentiile de plati si interventie si sistemul de acreditare si stim inca de acum ca nu vom putea rezolva la timp problema pestei porcine, dar sper ca nu vor fi aplicate clauze de salvgardare sectoriale decat acolo unde va fi considerat necesar", a spus Tariceanu.

Agricultura, cea mai lovita
Apeland la dreptul comunitar (aquis) si nu la clauzele de salvgardare, Comisia va impune dupa aderare, cu siguranta, restrictii in domeniul exportului de carne de porc (mai putin cea tratata termic la peste 70 de grade celsius), intrucat pana la integrare Romania nu va putea elimina pesta porcina.
Apeland la dreptul comunitar, Comisia ar putea impune restrictii la exportul de carne de vita, intrucat Romania nu are suficiente mecanisme de prevenire a bolii vacii nebune.
Apeland la dreptul comunitar, Comisia ar putea impune restrictii la exportul de carne de pasare, in cazul reaparitiei gripei aviare
Apeland la dreptul comunitar, Comisia ar putea restrictiona exportul de lactate din cauza masurilor igienice deficitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO