Politică

Comisia Europeană cere României să revizuiască sistemul de impozitare a societăţilor străine

Comisia Europeană cere României să revizuiască...

Autor: Iulian Anghel

21.02.2013, 16:30 755

Comisia Europeană a cerut astăzi, oficial, României să modifice tratamentul fiscal (pe care îl consideră discriminatoriu) aplicat societăţilor străine, anunţă Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

Este primul pas “tehnic” în cadrul unei proceduri ce poate fi iniţiată împotriva unui stat membru al UE care încalcă tratatele Uniunii.

Potrivit legislaţiei fiscale române, o societate străină cu mai multe sedii în România face obiectul regimului fiscal al întreprinderilor pentru fiecare dintre sedii în mod individual, chiar dacă acestea nu au personalitate juridică separată.

“Imposibilitatea unui contribuabil străin de a consolida rezultatele tuturor sediilor sale din România se traduce printr-un  dezavantaj la nivelul fluxului de numerar sau prin impozite mai mari pentru entitatea juridică străină”, motivează Comisia Europeană cererea adresată României.

Comisia Europeană susţine că, această restricţie contravine libertăţii de stabilire garantate de tratatele Uniunii Europene.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. Dacă legislaţia fiscală în cazul de mai sus nu este pusă în conformitate cu cererea Executivului european, în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a UE cu privire la această cauză.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO