Politică

Conducerea SRI se incurca in explicatii in afacerea "biletelul lui Coldea"

Conducerea SRI se incurca in explicatii in afacerea "biletelul lui Coldea"

George Maior afirma ca SRI nu a facut politie politica, dar admite ca a gresit cand nu a fost atent la scurgerile de informatii

03.05.2007, 19:49 46

Directorul SRI, George Maior, a anuntat ieri ca a preluat temporar competentele operative ale prim-adjunctului sau Florian Coldea, pana cand ancheta interna va elucida ceea ce el a numit "incidentul grav de securitate" referitor la dezvaluirea de catre liderul PSD Mircea Geoana a doua note de birou ale Serviciului.
Maior a vorbit despre sanctiuni pe care le-ar putea dicta deoarece ar fi vorba in acest caz despre "scurgeri de informatii" din SRI - in ciuda faptului ca, anterior, protagonistul acestui episod, Florian Coldea, afirmase ca notele sale nu erau secrete.
Adjunctul directorului Serviciului, generalul de brigada Ionel Marin a fost audiat ieri, cu usile inchise, de Comisia parlamentara de control al activitatii SRI. Ceea ce se cauta acum este persoana care a luat notele lui Coldea (nu este limpede unde se aflau aceste note, intr-un dosar ori intr-un fiset) si i le-a dat lui Mircea Geoana care le-a facut publice intr-o conferinta de presa. Marin nu a dorit sa faca declaratii dupa audieri: "La ora actuala nu am ce sa spun".
Geoana va fi si el invitat la audierile Comisiei, ca si mai multi judecatori de la Curtea Constitutionala, dupa cum a anuntat seful Comisiei Radu Stroe. Comisia nu l-a invitat deocamdata si pe Traian Basescu.
Concret, aproape imediat dupa ce Curtea Constitutionala a spus ca presedintele Traian Basescu nu poate fi acuzat de fapte grave care sa incalce Constitutia, drept urmare din punctul de vedere al judecatorilor constitutionalisti nu se pune problema suspendarii sale din functie, seful principalului partid de opozitie a facut publice, intr-o conferinta de presa, mai multe note interne ale prim-adjunctului SRI, note care se refereau la dosarele din arhive a trei dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale. Potrivit lui Mircea Geoana, notitele ar dovedi ca Traian Basescu a incercat sa-i influenteze pe judecatori in decizia pe care au luat-o cu privire la persoana sa, santajandu-i cu trecutul lor. Potrivit aceleiasi ipoteze, Traian Basescu ar fi cerut SRI sa caute prin arhive pentru a descoperi elemente compromitatoare pentru judecatori astfel incat acestia sa ia o decizie favorabila lui. Concluzia lui Geoana: este vorba despre politie politica practicata de SRI si de Traian Basescu.
Directorul SRI neaga ca ar fi vorba despre politie politica si spune ca respectivele note sunt "simple note interne". Cert este insa ca prim-adjunctul Coldea a recunoscut notele in care el a scris numerele de dosar (si fondul de arhiva) ale judecatorilor de la Curtea Constitutionala Ion Predescu, Aspazia Cojocaru si Nicolae Cochinescu. Coldea a spus la vremea respectiva ca SRI facea doar verificari interne. Ieri, seful SRI a declarat ca nu a existat nicio solicitare de verificare a judecatorilor Curtii Constitutionale din partea vreunei persoane sau institutii, inclusiv a presedintelui Traian Basescu, si ca nu s-au facut informari pe aceasta tema vreunui beneficiar, inclusiv seful statului.
Demersul lui Coldea a fost justificat, potrivit lui Maior, acesta verificand implicarea SRI in presupuse situatii in care institutia ar fi incalcat legea, dezvaluite de presa in 2 si 3 aprilie. Maior a prezentat buletinul mass-media al SRI din 3 aprilie, in care erau prezentate declaratiile liderului PIN, Cozmin Gusa, conform caruia doi dintre judecatorii Curtii Constitutionale ar fi informatori ai fostei Securitati, iar SRI s-ar interesa de acest lucru. Maior a mai spus ca dosarele care au fost invocate in acest caz au fost predate la Tribunalul Militar Timisoara in 1999 si la CNSAS in 2002. "SRI nu avea nici macar potential obiectul asa-zisului santaj", a declarat directorul Serviciului.
Insa afacerea este departe de a fi clarificata. Maior a anuntat ca a dispus constituirea unei comisii de investigare, condusa de seful Directiei Juridice a SRI (locotenet-colonelul Matei Marin, audiat si el ieri de Comisia de control al SRI), care sa verifice acuzatiile implicarii unor cadre ale Serviciului in acte de politie politica si sa stabileasca circumstantele in care "notitele de birou" scrise de prim-adjunctul Coldea au ajuns in "spatiul public".
Maior a precizat ca, pana se vor elucida conditiile in care "notele de birou" ale lui Coldea fost facute publice, a decis sa preia in coordonarea sa personala principalele competente operative aflate in subordonarea prim-adjunctului sau.
"Verificarile primului-adjunct au fost determinate de vehicularea in mass-media a unor referiri privind implicarea Serviciului in situatii care ar fi incalcat cadrul legal de desfasurare a activitatii institutiei, utilizarea unor dosare ale Securitatii din arhiva aflata in gestiunea SRI, in scopul exercitarii de presiuni la adresa unor magistrati ai Curtii Constitutionale, pe posturi de televiziune si mass-media", a aratat Maior.
Totusi, una dintre notitele lui Coldea face referite la asa-numitul fond "Y" (fondul penal al Securitatii) despre care se stiu putine lucruri, ceea ce a alimentat suspiciunea ca SRI inca pastreaza dosare, desi ele ar fi fost legal predate catre CNSAS.
Maior a incercat ieri sa explice aceasta situatie: "La nivelul arhivelor fostei Securitati, asa-zisele dosare de securitate nationala, toate fondurile sunt cunoscute de CNSAS, mass-media si nu exista niciun alt fond de arhiva secreta, arhiva in arhiva".
De asemenea, Maior a negat ieri ca SRI ar fi cerut vreo verificare a unor hotarari judecatoresti referitoare la falimentul unor firme, cum a sustinut PSD. O astfel de cercetare nu este ilegala, ceea ce incrima PSD fiind faptul ca SRI ar fi primit un astfel de ordin de la Traian Basescu (deci un ordin politic), in urma unei intalniri intre seful statului acum suspendat si fostii ministri Vasile Blaga, Monica Macovei si prim adjunctul Serviciului Florian Coldea. SRI spune ca o asemenea intalnire nu a avut loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO