Politică

Confruntat cu clauza de salvgardare, Tariceanu apeleaza la bunavointa Senatului

Confruntat cu clauza de salvgardare, Tariceanu apeleaza la bunavointa Senatului

Calin Popescu-Tariceanu, prim-ministru: Vedem cu totii cum legile si Constitutia sunt interpretate doar pentru a gasi portitele de scapare pentru a evita respectarea legii. Tocmai de aceea trebuie sa facem legi clare care sa previna posibile abuzuri, inclusiv din partea unor demnitari.

15.03.2007, 18:42 14

Confruntat cu perspectiva activarii clauzei de salvgardare pe Justitie, premierul Calin Popescu-Tariceanu a mers ieri in Senat - unde Guvernul nu mai are majoritate - pentru a le cere senatorilor sa urgenteze adoptarea legii controlului averilor demnitarilor, in lipsa careia Comisia Europeana poate decide aplicare unor penalitati Romaniei.
Romania trebuie sa trimita Comisiei Europene pana la finele acestei luni un raport de autoevaluare in baza caruia Executivul de la Bruxelles va decide, dupa verificari, daca se impune aplicarea clauzei pe Justitie. Aplicarea clauzei inseamna, practic, ca deciziile justitiei romane nu vor fi recunoscute in interiorul Uniunii Europene, lucru care va crea greutati nu atat administratiei cat cetatenilor romani, acum si cetateni ai UE. Cand, in toamna trecuta, Comisia a decis ca Romania si Bulgaria se vor integra la 1 ianuarie 2007, a afirmat ca nu va aplica clauze de salvgardare imediat, dar o va face din vara, daca lucrurile nu se remediaza.
Una dintre conditiile ca Romania sa nu fie penalizata este adoptarea legii de control a averilor demnitarilor (legea Agentiei Nationale de Integritate, ANI). Crearea acesteia este mentionata expres in raportul Comisiei, alaturi de chestiuni precum aplicarea unitara a legilor, lupta impotriva coruptiei sau asigurarea unui proces judiciar corect si transparent. Confruntat cu perspectiva ca legea ANI - aflata in dezbaterea Senatului - sa nu fie adoptata pana la trimiterea raportului, premierul le-a cerut ieri senatorilor sa adopte legea urgent. Premierul - aflat in conflict cu ministrul justitiei - nu a anuntat-o in prealabil pe Monica Macovei ca va merge in fata senatorilor. Legea ANI are o poveste complicata. Initial, Agentia ar fi urmat sa controleze averile si interesele demnitarilor. Cei in neregula isi pierdeau mandatul. In lipsa majoritatii guvernamentale la Senat, dar si pentru ca unii parlamentari ai puterii au votat impotriva variantei Guvernului, legea a fost modificata. Dintr-o agentie independenta, ANI a trecut sub controlul Senatului. Textul initial al legii ANI spune, referindu-se la averi, ca "actul prin care se constata caracterul nejustificat al averii sau al unei parti a acesteia sau prin care se constata conflictul de interese se comunica, in termen de 10 zile, organelor care aplica sanctiuni disciplinare sau care dispun revocarea, destituirea sau eliberarea din functie, precum si organelor fiscale competente". Senatul nu este de acord cu aceasta prevedere cum Camera Deputatilor nu fusese de acord ca ANI sa verifice averile, ci doar declaratiile de avere (prevedere eliminata totusi la Senat). Din cauza neintelegerilor, legea este blocata chiar cu doua saptamani inainte de trimiterea raportului. Raportul catre Comisie trebuie sa consemneze nu doar ca legea a fost adoptata, ci si forma in care a fost. In raportul din toamna, Comisia cerea explicit "sanctionarea exemplara", prin aceasta lege a demnitarilor care dobandesc nelegal averi sau sunt depistati a fi in conflict de interese cu functia.
Comisia Europeana mai cerea in toamna raportarea impactului noilor coduri de procedura penala si civila. Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un nou proiect de Cod penal, insa Senatul insista pentru intrarea in vigoare a Codului penal din 2004 elaborat de fostul ministru Rodica Stanoiu. Guvernul amanase intrarea acestuia in vigoare pe considerentul ca evolutiile prin care a trecut Romania impun noi norme. Ministerul Justitiei sustine ca intrarea in vigoare a codului din 2004 ar bloca justitia penala, pentru ca el nu are si norme de procedura penala. Nu se stie, de pilda - sustine Justitia -, de competenta caror curti tine judecarea unui delict anume. Insa Senatul, care este camera decizionala in materie de proiecte ale Justitiei, insista pentru intrarea in vigoare a Codului Stanoiu. Lucrurile sunt cu atat mai complicate cu cat raporturile dintre Senat si ministrul justitiei sunt foarte incordate. Senatul a adoptat o motiune impotriva ministrului, cerandu-i demisia, si, practic, blocheaza sau modifica orice vine de la Ministerul Justitiei. Conflictul se va reflecta indirect in raportul de autoevaluare. In fata unor astfel de situatii Tariceanu a pledat ieri in Senat pentru adoptarea rapida a legii ANI: "Vedem cu totii cum legile si Constitutia sunt interpretate doar pentru a gasi portitele de scapare pentru a evita respectarea legii. Tocmai de aceea trebuie sa facem legi clare care sa previna posibile abuzuri, inclusiv din partea unor demnitari", a spus Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO