Politică

Conturile PSD - blocate, Adrian Nastase - la un pas de judecata

Conturile PSD - blocate, Adrian Nastase - la un pas de judecata

Hrebenciuc (stg.), Geoana si Mitrea se vad obligati sa stranga randurile

12.09.2006, 19:29 11

Conturile bancare blocate, situatia in sondaje la un nivel ingrijorator, un fost lider (Adrian Nastase) la un pas de a fi trimis in judecata, sefi mai mari sau mai mici care se ameninta reciproc - asa arata astazi pana nu demult invincibilul PSD.
Sectia comerciala a Tribunalului Bucuresti a discutat ieri cererea PSD de deblocare a principalului sau cont bancar pus sub sechestru saptamana trecuta - la cererea unui creditor care are de recuperat de la fostul partid de guvernamant o datorie de 3,3 mld. lei vechi din timpul campaniei electorale a lui Adrian Nastase. Pana la inchiderea editiei, nu fusese luata o decizie.
Este vorba despre campania in care Nastase a candidat impotriva lui Traian Basescu la presedintie. Staff-ul candidatului a comandat, in campania din toamna lui 2004, 46.000 de seturi de caciula-fular care sa fie distribuite gratuit simpatizantilor, dar nu a platit comanda nici pana astazi. Drept urmare, creditorul a cerut si a obtinut blocarea principalului cont bancar al PSD. Cum, potrivit legii electorale, candidatul plateste in solidar cu partidul, PSD este bun de plata, situatia urmand sa fie rezolvata in viitor.
Tot ieri procurorii au anuntat ca au finalizat ancheta in doua dosare in care este cercetat fostul premier si presedinte al PSD, Adrian Nastase - este vorba despre dosarul "Zambaccian" si un alt dosar in care acesta este acuzat ca ar fi primit ilegal ajutoare electorale - afise si alte materiale publicitare - in valoare de peste 40 de miliarde de lei vechi de la doua firme. Drept urmare, cel mai tarziu saptamana viitoare, Adrian Nastase va fi trimis in judecata. Nastase a refuzat ieri sa mearga la Departamentul National Anticoruptie (DNA) pentru a i se prezenta invinuirile, spunand ca-l va recuza pe procurorul de caz.
Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a spus ieri ca in sedinta conducerii partidului, nu s-a discutat nici despre soarta lui Adrian Nastase si nici despre conturile PSD. Insa, potrivit unor surse din partid, PSD a decis formarea unei comisii interne de audit financiar care sa evalueze cum sunt cheltuiti banii. De altfel, problema financiara a fost, la finele saptamanii trecute, subiect de disputa purtata public si prin presa intre Adrian Nastase si actuala conducere. Nastase spune ca nu s-ar fi ajuns aici, daca exista o prioritate clara in cheltuirea banilor. Altfel spus, afirma fostul lider, daca unii membri din conducere ar fi ales sa plateasca datoriile partidului inainte de a angaja alte cheltuieli.
Insa pana la clarificarea datoriilor PSD, Nastase trebuie sa-si clarifice propriile probleme financiare. Este invinuit in dosarul "Zambaccian" pentru primirea unei mite de aproximativ 400.000 de euro (termopane, parchet, mobilier) de la o persoana - Irina Jianu - pentru a o propulsa si mentine in fruntea Inspectoratului de Stat pentru Constructii. In dosarul "Eurografica" este acuzat ca ar fi primit de la firmele Eurografica SRL din Bucuresti si Vertcon Bacau foloase necuvenite sub forma de materiale electorale (in campania din 2004) in valoare de 26 de miliarde de lei vechi.
In parte, actuala conducere a PSD nu ar trebui sa aiba prea mari batai de cap cu Nastase, intrucat el a fost fortat sa treaca pe o linie secundara. Dar problemele lui Nastase readuse in discutie se vor reflecta si asupra partidului si asa ajuns la un scor neasteptat de prost in sondaje, spun analistii politici.
"In astfel de situatii, pierderea pentru un partid este atat de mare pe cat a fost influenta celui implicat. Lui Nastase, PSD nu-i mai poate face mare lucru. Pe un lider minor il excluzi. Lui Adrian Nastase i-au facut tot ce au putut. I-au luat pozitia de presedinte executiv in PSD, sefia Camerei Deputatilor. Acum nu-i mai pot face nimic. Nastase a dovedit in toate aceste luni ca este mai rezistent decat se asteptau multi", crede analistul politic Stelian Tanase.
La acestea se adauga tensiunile din ultimele zile dintre garnitura de conducere (Mircea Geoana impotriva lui Miron Mitrea, secretarul general; Mitrea impotriva lui Nastase; Mitrea si Viorel Hrebenciuc - liderul deputatilor PSD - impotriva vicepresedintelui Titus Corlatean). Ieri, conducerea PSD a incercat sa puna, intr-un fel, capat disputelor sanctionandu-l cu mustrare pe Corlatean care, saptamana trecuta, ceruse retragerea in umbra a lui Hrebenciuc si Mitrea.
Insa analistul Stelian Tanase crede ca cei doi sunt, deocamdata, greu de inlocuit, iar situatia se va complica in PSD pe masura ce se discuta din ce in ce mai insistent despre organizarea unui congres extraordinar in care este posibil sa se puna in discutie alegerea unei noi conduceri sau confirmarea celei actuale. Un congres extraordinar care se va consuma fara cateva piese grele (Dan Ioan Popescu si Rodica Stanoiu, plecati din partid, saptamana trecuta, si care au fost inlocuiti ieri la sefia Comisiilor de industrie si abuzuri din Senat cu mai tinerii senatori Iulian Iancu, respectiv Ioan Toma), dar cu un Adrian Nastase din nou dornic de a-si recuceri pozitia pierduta.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, afirma, recent, ca unul dintre lucrurile bune pe care le-a facut de cand a preluat partidul a fost sa evite scindarea lui. Nastase care in ultima vreme a iesit din rezerva a lansat, ieri, intr-un interviu, ipoteza ca PSD nu doar ca se va rupe, ci va fi pur si simplu inghitit de PD in masura in care acest ultim partid se va intoarce spre zona de stanga a spectrului politic.
Stelian Tanase spune insa ca ipoteza este prea putin credibila, pentru ca, in comparatie cu PSD, PD ramane un partid inca mic. Cat despre ruperea PSD, spune analistul, este posibil ca acest lucru sa se petreaca, dar crede ca putini vor pleca pentru a-si face un altul sau pentru a implini un vis mai vechi al presedintelui Traian Basescu, acela de a-si face un partid prezidential format din PD, o parte dintre liberali si o aripa din PSD.
Asadar, spune Tanase, pericolul mare pentru PSD este sa ramana in mediocritate, lucru care ii anuleaza sansele electorale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO