Politică

Criza politica afecteaza cursul, dobanzile si Bursa. Platiti mai mult din cauza politicienilor. Cum comentati?

09.12.2009, 23:04 26

Cursul de schimb si Bursa, dar si dobanzile de pe piatainterbancara care influenteaza direct costul creditelor in lei, aufost afectate de incertitudinea de pe scena politica din care nuvine niciun mesaj ca Romania ar putea avea in curand un guvern asacum cer investitorii straini si FMI.

Leul s-a depreciat in aceasta saptamana cu aproape un punctprocentual, caderea fiind temperata de interventiile banciicentrale care s-a pozitionat pe vanzarea de valuta. Ieri, rata dereferinta calculata de BNR a atins nivelul maxim al ultimeisaptamani, respectiv 4,2373 lei/euro.

Totodata, ratele de dobanda interbancare ROBOR - folosite debanci ca baza de cost pentru multe tipuri de credite, mai alesipotecare, au urcat ieri peste pragul de 10%, ajungand la 10,4%pentru scadentele de pana la o luna inclusiv.

Evolutia a inceput de luni, cand dobanzile se situau la circa8%. Analistii apreciaza ca acesta ar putea fi efectul presupuselorinterventii ale BNR pe piata valutara, dar si al noului val detensiuni de pe scena politica. In ultima parte a lunii noiembrie,dobanda ROBOR pe o zi cazuse chiar la 4,4% pe an, pentru ca acum sarevina la peste 10%.

Bancherii acuza volatilitatea mare a dobanzilor interbancare,sustinand ca si din aceasta cauza creditul in lei este mult maiscump decat cel in euro. "Este foarte dificil sa ai o referinta dedobanda la lei pentru ca ratele ROBOR variaza foarte mult si atuncitrebuie sa am un nivel de marja la credite care sa-mi permita saacopar variatia. Rezulta niste dobanzi la lei cu 7-8 puncte maimari decat la euro si ca atare este practic imposibil sa faciinvestitii pe baza de credit in lei. Vedem presiuni mari de laclienti pentru a se imprumuta in euro si pentru linia de TVA",spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit TiriacBank.

"Incertitudinea politica interna in mod cert dezavantajeazainvestitorii locali si ii scoate din piata, acestia fiind maidegraba tentati sa vanda. Atata timp cat nu exista stabilitate inceea ce priveste politicul, investitorii au impresia ca stirilenegative se vor amplifica iar Bursa va reactiona pe depreciere", aexplicat Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Finwest. Indicatorul BETal celor mai lichide zece companii din piata a pierdut aproape6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO