Politică

Cu sufletul la gură: care dintre figurile politice cunoscute intră în Parlament şi cine rămâne pe tuşă?

Cu sufletul la gură: care dintre figurile politice cunoscute intră în Parlament şi cine rămâne pe tuşă?

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

10.12.2012, 00:06 1749

Biroul Electoral Central (BEC) va anunţa astăzi primele date parţiale ale alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi, dincolo de rezultatul general obţinut de partide care se va traduce în mandate parlamentare, un alt punct de maxim interes va fi: care dintre figurile publice cunoscute va intra în Parlament şi cine va rata această prezenţă?

Sunt oameni politici care tremură pentru mandatul lor pentru că legea alegerii senatorilor şi a deputaţilor, aşa cum este ea acum, poate oferi surprize majore, anume: dacă nu obţii 50% din voturi într-un colegiu în care ai candidat având astfel certitudinea victoriei, rişti surprize la "redistribuirea" în circum­scrip­ţii electorale (judeţele şi Municipiul Bucureşti) unde contează toate voturile însumate ale competitorilor pe partide. Adică poţi să ieşi pe locul 1 în colegiul în care ai candidat (neavând însă 50% din vo­turi, caz în care mandatul îţi este atri­buit automat), dar să nu câştigi un man­dat de parlamentar. Aşa s-a întâm­plat acum 4 ani, când fostul senator Ionuţ Po­pescu a ieşit în colegiul său pe primul loc, dar nu a intrat în Parlament, în vreme ce Crin Antonescu a ieşit pe locul doi în co­le­giul din Bucureşti în care a candidat, dar a ajuns senator.

Vremea rea şi rivalităţile exacerbate ale principalilor competitori politici şi-au pus amprenta asupra zilei de ieri. Mai multe drumuri au fost blocate şi a fost nevoie de intervenţie susţinută, astfel că, de bine de rău, toate secţiile de vot au fost deschise.



Cel puţin 225 de localităţi fără lumină şi vot la lumânare

Spre seară însă, la ora 17.00, 225 de localităţi şi 181 de secţii de votare ră­măse­seră fără curent electric din cauza nin­sorilor şi a vijeliilor.
Ministrul administraţiei şi internelor Mircea Duşa a cerut să fie făcut un con­trol la Electrica, reprezentanţii Minis­te­rului Economiei în Comanda­men­tul de iarnă arătând că întreruperile de curent s-au produs după ce mai mulţi stâlpi de electricitate s-au prăbuşit din cauza vijeli­ilor sau copaci doborâţi de vânt au căzut peste cablurile electrice.

Ieri la ora 18.00 alimentarea cu ener­gie electrică era întreruptă în aproximativ 100 de secţii de votare din 26 de localităţi din judeţul Prahova, astfel că votarea se desfăşura la lumina lumână­rilor, felinare­lor sau lanternelor.

În ciuda vremii, prezenţa de la ora 14.00 la nivel naţional a fost de 20,56%, uşor peste cea din 2008, la aceeaşi oră, care a fost de 19,84%. Prezenţă peste me­die s-a înregistrat în judeţele din sud, aproa­pe 30% în Teleorman de exemplu, în vreme ce în vest prezenţa era la jumă­tate faţă de zonele fruntaşe - nici 15% la Arad.



Din nou scandal pe data alegerilor

Pe fondul vremii rele, premierul Victor Ponta i-a acuzat pe cei din PDL pe care i-a numit "încăpăţânaţi absurzi" că s-au opus organizării alegerilor la înce­pu­tul lui noiembrie, când vremea era mai bună.

Pre­mierul a spus că viitoarea legislaţie tre­buie să mute data alegerilor într-o pe­rioadă a anului mai favorabilă.

În replică, liderul PDL Vasile Blaga a susţinut că Victor Ponta este un "mincinos cinic" atunci când afirmă că a propus orga­nizarea alegerilor parlamentare în luna noiembrie:
"Niciodată această problemă nu s-a pus. Să iasă în conferinţă de presă cu ministrul de interne şi să arate care ar putea fi o altă dată a alegerilor".

Premierul Victor Ponta a declarat că nu există "incidente grave" la alegeri, fiind vorba doar despre incidente obişnuite, şi le-a solicitat prefecţilor să ia toate mă­surile astfel încât să nu apară probleme nici după ora 21.00, când se închid urnele.

"Vreau să rog toţi prefecţii, nu există incidente grave, sunt incidente obişnuite pen­tru ziua votului, mai sunt şase ore, luaţi toate măsurile ca procesul de numă­rare să se facă la modul cel mai sigur şi trans­­parent. Sunt toate partidele repre­zen­t­ate în comisiile de numărare. Orice contestaţie să fie verificată. Până acum lucrurile au mers bine, nu vreau să apară probleme. Până în 2014 nu mai sunt alegeri şi să faceţi eforturi ca şi acestea să treacă cu bine", a spus Ponta în video­conferinţa de după-amiază cu prefecţii.



Scandalul "sondajelor"

În ziua votului pe mai multe site-uri au circulat aşa-numite sondaje la ieşirea de la urne.

Unele dintre acestea dădeau câşti­gă­toare USL cu 65%, în vreme ce ARD avea în jur de 15 procente. ARD a orga­nizat o conferinţă de presă în care purtă­torul de cuvânt al campaniei Alian­ţei, Traian Ungureanu, a declarat susţinut că sondajele apărute pe internet sunt in­toxicări, sunt prefabricate.

"Un capitol aparte sunt intoxicările sistematice care apar pe net, sunt sondaje prefabricate, desene animate, care au procentaje născocite la un pahar de bere."


Peste 150 de sesizări de nereguli şi încăierări între tabere

Peste 150 de sesizări privind posibile inci­dente legate de procesul de vot fuse­seră înregistrate duminică până la ora 14.00 la nivel naţional, după cum a anunţat Petre Tobă, şeful Poliţiei Române.

El a precizat că au fost 152 de sesizări privind posibile incidente electorale înregis­trate în şapte ore de la începerea procesului de votare la alegerile parlamen­tare, faţă de 411 în acelaşi in­terval orar de la alegerile locale din luna iunie.

Potrivit şefului Poliţiei Române, din cele 152 de incidente sesizate, 85 au fost în mediul urban şi 67 în mediul rural. Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 25, şi în judeţele Buzău şi Olt - câte 17.

Un incident care a condus la oprirea votului s-a întâlnit la secţia 552 din Sectorul 3 din Bucureşti, după un conflict între reprezentanţii ARD şi USL.
"Reprezentanţii ARD au filmat, li s-a cerut să nu mai filmeze, s-au certat, s-au încăierat. Au întrerupt votarea, e Poliţia acolo, face cercetări", a declarat purtă­torul de cuvânt al BEC Marian Muhuleţ.

Într-un alt incident, la Cluj, Daniel Buda, preşe­dintele PDL Cluj, a acuzat USL că a continuat campania electorală chiar în ziua votului, după ce a primit informaţii potrivit cărora în zona Huedin au fost distribuite scrisori în care primarul PDL ar susţine un candidat USL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO