Politică

Cursul leu/euro creşte, tranşa de la FMI e în aer, poate creşte TVA şi cota unică

Verdictul Curţii Constituţionale: Măsurile de austeritate decise de Guvern sunt parţial neconstituţionale - surse
25.06.2010, 11:27 49

Curtea Constituţională a decis, vineri că sunt neconstituţionaleunele măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-aangajat răspunderea în faţa Parlamentului, informează Mediafax.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţionalearticolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri îndomeniul pensiilor şi articolul 9 din Legea privind unele măsurinecesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuriîn domeniul pensiilor se referă la "pensiile de serviciu alejudecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectivmagistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale".

Potrivit articolului 9 din Legea privind unele măsuri necesareîn vederea restabilirii echilibrului bugetar, "de la data intrăriiîn vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenitesau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentrupensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. Ladeterminarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi aindemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditategradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începînd cu dataintrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensieutilizată este de 622,9 lei".

Curtea Constituţională (CC) a luat în discuţie sesizările PSD şiPNL, precum şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privindneconstituţionalitatea măsurilor de reducere a salariilor şi apensiilor decise de Guvern.

PSD a sesizat Curtea Constituţională în cazul Legii privindstabilirea unor măsuri necesare în vederea restabiliriiechilibrului bugetar, care prevede, printre altele, reducereasalariilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută. De asemenea,PSD au contestat la Curtea Constituţională şi legea care prevederecalcularea pensiilor speciale.

PNL a contestat la Curtea Constituţională Legea privindstabilirea unor măsuri necesare în vederea restabiliriiechilibrului bugetar.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizatCurtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitateamăsurilor de austeritate care vizează reducerea salariilor şipensiilor, dar şi în cazul legii privind recalcularea pensiilorspeciale. Despre decizia Curţii Constituţionale citiţi maimulte pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO