Politică

Daca ajungem sa guvernam, eliminam cota unica, anunta Iliescu

Daca ajungem sa guvernam, eliminam cota unica, anunta Iliescu

Iliescu vede astazi mai multi saraci in Romania decat pe vremea guvernarii PSD

20.03.2007, 18:22 18

Daca PSD va reveni la guvernare, va elimina cota unica de impozitare, sustine Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, actualmente presedinte de onoare al partidului condus de Mircea Geoana. Argumentul lui Ion Iliescu: cota unica a "adancit prapastia dintre saraci si bogati".
Declaratiile fostului sef al statului intervin intr-un moment in care clasa politica cauta clarificari, iar o parte dintre acestea ar putea veni dupa discutiile dintre presedintele Traian Basescu si partidele politice de astazi. Este posibil, potrivit unor informatii de pe scena politica, ca seful statului sa ceara partidelor sa faca o alta majoritate, majoritate din care ar putea face parte PSD. O alta varianta luata in discutie in mediul politic este un guvern de uniune nationala sau unul de tehnocrati. Insa Iliescu este de alta parere. Cota unica este unul dintre motivele pentru care PSD nu va intra intr-un guvern alaturi de partidele de dreapta, sustine el.
PSD s-a reunit ieri pentru a decide temele pe care le va aborda la intalnirea dintre Basescu si partidele politice. Nu participam la guvernare alaturi de partidele de dreapta, din cauza cotei unice, sustine Iliescu. Daca revenim la guvernare, acesta este primul lucru pe care il eliminam, afirma el.
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca statisticile din ultima vreme indica faptul ca se inregistreaza o crestere a clasei de mijloc si a veniturilor acesteia si asta datorita cotei unice.
"Este adevarat ca exista si o clasa foarte bogata si una foarte saraca intre care decalajul s-a adancit. Dar clasa de mijloc a crescut mult si asta datorita cotei unice. As propune o dezbatere pe aceasta tema. Noi suntem deschisi dezbaterilor, dar haide sa vedem realist - dincolo de declaratiile politice - efectele reale ale cotei unice. Pentru ca in acest moment putem vorbi despre rezultatele palpabile ale cotei unice", spune Pogonaru. El mai afirma ca introducerea cotei unice a condus si la diminuarea evaziunii fiscale.
Datele indica faptul ca introducerea cotei unice a majorat veniturile bugetare si a marit incasarile statului, firmele platind atat obligatiile curente, cat si o parte a a restantelor catre bugetul de stat.
Economistul Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicata sustine insa ca virtutile cotei unice nu trebuie ridicate in slavi. "Nu mi se pare ca datele de acum sustin valabilitatea cotei unice. Cresterea veniturilor statului din impozitul pe venit se datoreaza cresterii celorlalte impozite care au fost introduse dupa cota unica", sustine el. Voinea arata ca impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 16%, iar veniturile obtinute pe piata de capital de la 1% la 16%. Mai mult, spune el, dupa ce scazi cresterea economica si aprecierea cursului de schimb, nu-ti prea ramane mare lucru din veniturile statului puse doar pe seama cotei unice. Voine mai crede ca introducerea cotei unice a lipsit statul de parghia fiscala pe care o putea folosi pentru a impulsiona anumite politici publice, fie ca este vorba despre sanatate, sistemul de pensii sau diferite ramuri economice. El afirma ca o cota progresiva de impozitare cuplata cu un sistem de deduceri generos ar impulsiona dezvoltarea anumitor sectoare - ceea ce nu este posibil intr-un sistem in care functioneaza cota unica si care nu are la indemana parghia fiscala a deducerilor.
Discutia despre cota unica de impozitare a revenit in actualitate, in conditiile in care scena politica este in fierbere si nu se stiu solutiile la care se va ajunge pentru calmarea situatiei. Exista ipoteza unui guvern de uniune nationala, insa impotriva acestuia se declara PSD. Duminica seara liderii acestui partid au decis sa nu sustina nicio varianta de guvern de uniune nationala sau de tehnocrati, au declarat surse din partid. Argumentele invocate de liderii social-democrati au fost ca PSD nu se poate coaliza politic la guvernare cu formatiuni sau aliante de dreapta, intrucat ar transmite un mesaj confuz catre electoratul propriu si s-ar vedea pus in situatia de a accepta unele masuri incompatibile cu programul de stanga al partidului care sustine, intre altele, impozitarea progresiva. Dupa cum spune Ion Iliescu, cota unica "a adancit prapastia dintre saraci si bogati".
Potrivit altor surse, citate ieri de Mediafax, PSD a renuntat la conditia ca premierul Tariceanu sa ii elimine pe ministrii democrati din Guvern in schimbul voturilor PSD la prezentarea unei eventuale formule restructurate a Executivului.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat in ultimele saptamani ca social-democratii nu vor sustine parlamentar nicio forma de guvern restructurat in care se vor regasi ministrii democrati. Aceleasi surse au mai aratat ca in randul liderilor PSD exista o doza mare de scepticism fata de varianta unui guvern de uniune nationala, argumentand ca este prea mare "conflictul politic" actual, precum si fata de varianta unui guvern de tehnocrati, argumentand ca sunt greu de identificat tehnocrati unanim recunoscuti si apreciati.
Pe de alta parte, PD va merge la intalnirea de astazi cu presedintele avand drept mandat organizarea alegerilor anticipate. Presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, spune ca actuala stare de lucruri nu mai poate continua si este nevoie de anticipate. Potrivit lui Videanu, programul de guvernare a mers forte bine in ultimii doi ani, dar in primele trei luni ale anului in curs el "incepe sa schioapete, iar acest lucru se vede bine". Videanu nu a dat alte detalii.
Partidele vor merge la Cotroceni in frunte cu presedintii acestora. Va merge Calin Popescu-Tariceanu de la PNL - partid care a anuntat ca nu crede in medierea presedintelui, dar se va intalni cu seful statului din respect pentru functia prezidentiala. Delegatia PSD va fi condusa de Geoana, iar cea a UDMR de Marko Bela. PC va merge si el la consultari, dar nu stabilise pana aseara componenta delegatiei, iar UDMR anuntase anterior ca nu se va prezenta, iar pana la inchiderea editiei nu-si modificase pozitia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO