Politică

Daca vrea integrarea, Romania trebuie sa fie un "broker onest"

06.07.2004, 00:00 9

Romania trebuie sa actioneze ca un "broker onest" daca vrea sa incheie negocierile de aderare in acest an, astfel incat sa poate sa se integreze in Uniunea Europeana in 2007, a spus ieri ambasadorul Olandei la Bucuresti, Pieter Jan Wolthers.
Olanda a preluat la 1 iulie presedintia semestriala a UE. Cele sase luni ale presedintiei olandeze sunt cruciale pentru Romania. Perioada in sine este dificila, pe plan european.
Comisia Europeana a lui Romano Prodi, cu care Romania a inceput negocierile, isi incheie mandatul in octombrie. Va fi o perioada agitata pana la alegerea noilor comisari, va exista o perioada de acomodare a noilor alesi. Cu mare greu, sefii de state si de guverne ai UE si-au dat acordul pentru numirea viitorului sef al Comisiei, in persoana lui Manuel Durao Barroso, fost prim ministru al Portugaliei. O data trecut acest hop, au inceput discutiile pentru desemnarea comisarilor. Toate tarile vor posturi cheie in viitoarea Comisie si este de asteptata ca disputele sa se prelungeasca.
Romania trebuie sa se descurce in tot acest hatis. Trebuie sa incheie negocierile de aderare pana in octombrie, pana la finalul mandatului actualei Comisiii sau macar sa obtina, in raportul de tara - ultimul elaborat de Comisia lui Prodi - statutul de economie de piata functionala. Acest lucru ar permite ca viitoarea Comisiei a lui Durao Barroso sa incheie ceea ce a inceput Romano Prodi.
Semnalul politic a fost dat. Consiliul European de la Copenhaga, apoi cel de la Bruxelles (decembrie trecut) au spus ca scopul Uniunii este integrarea Romaniei si Bulgariei in 2007. Ultimul Consiliul, de la Bruxelles, din iunie si-a dat acordul pentru inceperea redactarii Tratatului de aderare, care ar urma sa fie semnat in primavara lui 2005. Ieri ambasadorul Wolthers a spus ca Romania a facut progrese in ultima vreme, dar "mai sunt multe de facut".
 Capitolele de negociere ramase in discutie - Concurenta, Mediu, Justitie si afaceri interne, Politica regionala - sunt, a amintit ambasadorul olandez, dintre cele mai grele. Incheierea lor este aproape, dar inca nu s-a ajuns acolo. Ce se va intampla daca Romania nu va reusi sa incheie aceste capitole pana la sfarsitul anului? Ambasadorul Wolthers spune ca nu este o catastrofa daca, "din motive tehnice", acestea vor fi incheiate in prima parte a lui 2005. Este insa un raspuns diplomatic pentru ca nu stim - iar ambasadorul nu a spus - ce inseamna "motive tehnice", dar putem banui ca, oricare ar fi ele, nu trebuie sa fie imputabile Romaniei. In al doilea rand, mult prea multe voci au spus ca, daca Romania nu fixeaza ultimele detalii ale integrarii cu Comisia lui Romano Prodi, lucrurile ar putea lua o intorsatura neplacuta. Comisarul pentru extindere, germanul Gunter Verheugen a afirmat, la ultima sa vizita in Romania: grabiti-va, pentru ca viitoarea Comisie s-ar putea sa aiba alte prioritati. De altfel, cum a amintit ieri ambasadorul olandez - dar si ambasadorul UE, Jonathan Scheele - Comisia lui Prodi va fi cea care va da verdictul. Vor fi pregatite Romania si Bulgaria sa adere in 2007? Daca da, atunci Tratatul de aderare va fi semnat in 2005, pana la sfarsitul lui 2006 va fi ratificat de cei 25 de membri ai UE, iar in 2007 Romania va deveni membru al Uniunii. Daca nu, nu. Cheia este in mana Romaniei, a aminiti Wolthers.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO