Politică

De ce economia României se bazează anul viitor pe consum. Ce spune reprezentatul României la FMI

Reprezentatul României la FMI: Exporturile şi agricultura vor încetini în 2012, greutatea în PIB se va muta pe consum

Autor: Mediafax

30.10.2011, 10:36 883

Creşterea exporturilor va încetini anul viitor, iar agricultura nu va mai avea probabil aceeaşi greutate în formarea PIB, astfel că avansul economiei va fi determinat într-o proporţie mai mare de consumul privat, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

"Exporturile vor continua să joace un rol important, însă viteza de creştere va fi mai mică decât cea a acestui an. În al doilea rând, probabil că agricultura cred că nu va mai avea asemenea greutate în formarea PIB. Ca atare, noi vedem în momentul de faţă o creştere a consumului privat", a spus Tănăsescu la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică laPro TV.

El se bazează în principal pe o creştere a consumului corporatist, în condiţiile în care cifrele arată că anul viitor firmele vor suplimenta investiţiile şi vor aloca aloca mai mulţi bani pentru cheltuieli.

"Sub asuspiciile actuale, există această claritate a creşterii consumului în anul în care urmează", a spus Tănăsescu.

Pentru acest an, estimarea de creştere economică de 1,5% va fi cel mai probabil confirmatã, în special pe fondul unui an agricol bun, dar şi datorită unui ritm susţinut de creştere a exporturilor în prima parte a anului.

După primele opt luni, ritmul de creştere a exporturilor a fost peste cel al importurilor, însă avansul s-a redus în ultimele luni.

Exporturile au urcat cu 25,1% în primele opt luni, la 29,2 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu 19,9% la 35,4 miliarde euro.

De altfel, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea la începutul lunii octombrie că prognoza de creştere economică pentru anul viitor va fi modificată, în condiţiile în care nu se mai poate miza pe aceeaşi creştere a exporturilor.

Cele mai recente proiecţii relevă pentru anul viitor o creştere economică uşor peste 2%.

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale se află la Bucureşti pentru a pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar prognoza oficială pentru anul viitor va fi anunţată la finalul vizitei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO