Politică

Demisii in etape la PSD

05.07.2004, 00:00 25

Mai multi lideri vizibili ai partidului de guvernamant au demisionat la sfarsitul saptamanii de la conducerea filialelor PSD, care urmare a rezultatelor obtinute in alegeri. Nu si din functiile de vicepresedinti. Alti sefi, mai putin vizibili, au demisionat si ei.
Demisiile urmeaza  recomandarea Delegatiei Permanente a PSD (for restrans de decizie) care stabilise saptamana trecuta - termenul limita expira astazi - ca toti responsabilii care au condus partidul in alegeri sa demisioneze, daca au obtinut rezultate sub cele din 2000.
Intre numele sonore care au demisionat la sfarsitul saptamanii trecute se afla cel al lui Dan Ioan Popescu (seful filialei Bucuresti), Viorel Hebenciuc (seful filialei Bacau) si Doru Ioan Taracila (seful filialei Calarasi). Toti sunt vicepresedinti ai PSD, dar numai Taracila a declarat ca va parasi si aceasta functie.
Alt vicepresedinte, Ioan Rus, seful filialei din Cluj, fost candidat la primaria municipiului, nu a aratat - pana la inchiderea editiei - ca ar dori sa urmeze exemplul colegilor sai. Rus s-a justificat intr-un interviu acordat Mediafax. Dupa cum a spus, el nu se afla intre cei vizati de directiva Delegatiei Permanete. Fostul ministru de interne a venit cu cifre: organizatia Cluj a obtinut "cel mai bun scor" din istoria sa. A castigat 18,4% din numarul de mandate in 2000 si a crescut la 29% in ultimile alegeri locale. Si Rus continua: "In ce priveste candidatura mea, am obtinut aproape cu 23% mai mult decat partidul in Cluj-Napoca". Nu ar exista asadar un motiv pentru demisie. Rus este cel care a propus, dupa esecul in alegeri regionalizarea si descentralizarea PSD - lucru care a produs reactii nervoase ale unora dintre colegii sai.
Dan Ioan Popescu a demisionat pentru ca se considera un soldat disciplinat al partidului. Are rezerve insa fata de criteriile fixate de Delegatia Permenenta - atunci cand s-a decis pe ce criterii trebuie inaintate demisiile de onoare: "Aceste criterii nu sunt reprezentative sau definitorii pentru realitatea electorala si politica din PSD". Popesu - care l-a inlocuit pe Mircea Geoana fin functia de presedinte executiv la Bucuresti, fara stirea sa -  nu s-a putut abtine sa-l mai impunga o data pe ministrul de externe: "Nu s-a dovedit pregatit pentru lupta electorala pentru Bucuresti. (...) Multi cred ca pentru a fi conducator (...) este suficient sa fie numiti pe aceasta functie, petrecandu-si timpul intretinand raporturi amicale la nivel inalt sau a fi prezent in locuri unde se fac poze". Pe langa Popescu au demisionat si sefii politici ai filialelor de sector.
Anuntandu-si demisia, Viorel Hrebenciul seful filialei Bacau, a pus esecul din alegeri pe seama faptului ca PSD nu a stiut sa explice populatiei "costurile integrarii europene". Potrivit lui Hrebenciuc, in judetul Bacau, rezultatele au fost bune, dat a existat un recul in municipiu (unde Dumitru Sechelariu a pierdut dupa pot ani primaria). Hrebenciuc a spus ca isi asuma acest esec si a demisionat, dar nu a spus daca demisioneaza si din functia de vicepresedinte al partidului. In schimb, Dumitru Sechelariu a demisionat de tot. Adica si din partid, dupa ce demisionase din functia de presedinte al organizatiei municipale Bacau. La Bacau demisionase deja din functia de vicepresedinte al organizatiei si controversatul om de afaceri Corneliu Iacubov.
In fieful lui Doru Ioan Taracila (Calarasi) au mai demisionat, alaturi de presedinte, 20 de membri ai Delegatiei Permanente si ai Biroului Executiv.  Demisii s-au inregistrat si la  Neamt (Ion Rotaru, interimar al organizatiei judetene si presedinte al organizatiei municipale, impreuna cu 13 presedinti. La Braila, Viorel Balcan (senator) a demisionat din functia de presedinte al organizatiei judetene, asa cum s-a intamplat si cu Trifon Belacurencu, la Tulcea. In  judetul Botosani, Florin Simion Egner a demisionat din functiile de presedinte al organizatiei municipale Botosani. Marius Rotar a demisionat din functia de presedinte al organizatiei municipale Alba Iulia. Demisii s-au inregistrat in toate judetele unde PSD a obtinut un scor mai slab ca in anii precedenti. Este vorba de Ilfov, Suceava, Mures, Teleorman, Galati, Giurgiu, Mehedinti, Salaj,  Olt, Caras Severin, Arges, Hunedoara, Gorj. In majoritatea cazurilor au demisionat, pe langa sefii de filiale judetene si locale si multi dintre membrii delegatiilor permanente.
Pe de alta parte, un raport asupra alegerilor locale, prezentat de deputatul PSD Adrian Severin la sfarsitul saptamanii spune ca exercitarea unei "puteri excesive" din partea partidului de guvernamnt constuie unul dintre elementele care i-au afectat imaginea. Racolarile de alesi locali si imaginea de partid corupt sunt cauza ele esecului PSD la locale, a spus Severin.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO