Politică

Exclusiv ZF: Agentiile din subordinea Guvernului, invizibile pentru mediul economic

Exclusiv ZF: Agentiile din subordinea Guvernului, invizibile pentru mediul economic

Premierul Tariuceanu i-a cerut lui Vosganian sa prezinte un proiect care sa reglementeze si salariile sefilor de agentii coordonate de ministere

14.10.2008, 19:56 178

"Majoritatea acestor agentii au o activitate invizibila pentru public si pentru cetateni. Este de ajuns sa te uiti pe site-ul acestor agentii si constati ca in anumite cazuri este complet inert", spune Roxana Tesiu, HR manager in cadrul Wipro Technologies Romania, filiala locala a Wipro, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de outsourcing si software din India.

Potrivit unei analize a ZF, in subordinea Guvernului se afla 244 de agentii, autoritati, companii nationale si regii, avand inca un numar neclar de angajati, dar ale caror salarii le depasesc uneori cu mult pe cele ale ministrilor.
Una dintre modalitatile prin care demnitarii din Guvern si ministere isi ajusteaza veniturile este chiar aceea de a participa in diferite consilii de administratie din astfel de institutii.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut, in sedinta de ieri a Guvernului, sa i se prezinte structura consiliilor de administratie din agentiile, autoritatile si companiile coordonate de Executiv si ministere, pentru a limita participarea demnitarilor, in principal a secretarilor de stat, la un singur consiliu.
El a cerut redactarea unei ordonante de urgenta prin care salariile conducatorilor de agentii si autoritati guvernamentale sa fie limitate la nivelul remuneratiei unui secretar de stat.
Prin acest act normativ urmeaza totodata sa fie introduse noi reguli conform carora demnitarii vor putea fi membri ai unui singur consiliu de administratie sau adunari generale a actionarilor (AGA).
Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor au pregatit pentru sedinta de ieri a Guvernului o nota care viza doar agentiile coordonate de Guvern, motiv pentru care sedinta de guvern a fost intrerupta, premierul cerand ministrilor sa prezinte un proiect de act normativ care sa reglementeze si salariile conducatorilor de agentii coordonate de ministere.
Premierul nu a vorbit insa despre reducerea numarului de agentii si autoritati, lucru obligatoriu in opinia lui Cristian Parvan, directorul executiv al AOAR (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania).
Exista multe dintre agentiile aflate in subordinea Guvernului care se dubleaza si nimeni nu explica de ce ele nu sunt comasate. In spatiul public ele sunt aproape invizibile. De pilda, avem in subordinea Guvernului o agentie antidoping si la Interne o agentie antidrog. Ar putea fi ele comasate, de vreme ce in mare folosesc aceeasi infrastructura?
De asemenea, in subordinea Guvernului exista Oficiul National pentru Cultul Eroilor, o agentie mica, cu 26 de angajati, dar cu un fond de salarii de 863 de mii de lei. Nu ar putea fi comasat cu, de pilda, Oficiul National al Monumentelor Istorice de la Ministerul Culturii? Tot la Cultura mai avem de a face cu Centrul European de Cultura, Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii sau Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura. O trecere in revista a site-urilor acestor institutii nu te ajuta cu mai nimic, pentru ca, in afara de prezentare generala, nu-si dezvaluie numarul de angajati sau bugetul.
La Ministerul pentru IMM-uri avem, de asemenea, Centrul National de Invatamant Turistic si Institutul National pentru Cercetare Dezvoltare in Turism. Ar putea fi comasate?
"Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism a fost foarte bun cand turismul era la stat. Acum turismul este privat. Ce mai cauta statul aici? Este adevarat, e nevoie de o astfel de scoala, pentru ca, iata, recent se anunta ca se vor mai deschide in Bucuresti hoteluri de 3 si patru stele si compania respectiva cauta 1.800 de angajati, dar ce cauta statul aici?", spune Cristian Parvan.
El mai afirma ca numarul de agentii ar trebui comasate si reduse la ceea ce este necesar, insa, in buna masura, el considera ca astfel de pozitii sunt sinecure pentru apropiatii partidelor.
Lucrurile sunt vazute cam la fel si in economia reala.
Gabriel Matauan, HR & public affairs director in cadrul Lafarge Romania, spune ca nu a auzit decat de sase din cele 25 de agentii subordonate Ministerului Educatiei si nu a lucrat direct decat cu doua.
In cadrul Ministerului Educatiei exista Agentia Nationala pentru Calificarile din Invatamantul Superior si Parteneriat cu Mediul Economic si Social (ACPART), printre atributiile careia se numara sincronizarea programei din invatamantul superior cu nevoile de pe piata fortei de munca. "Nu am auzit niciodata de aceasta organizatie", spune Radu Furnica, presedintele si CEO-ul Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru piata locala al Korn/Ferry International, una dintre cele mai mari companii de executive search din lume.
Managerul de resurse umane al Wipro, Roxana Tesiu, observa opacitatea acestor institutii, dand exemplul Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati. "Imi amintesc ca la momentul in care postul de conducere al agentiei a ramas vacant (in 2007 - n.r.), au existat candidaturi foarte puternice venite din partea unor persoane competente si bine pregatite din organizatiile neguvernamentale. Am reusit sa obtinem in mod neoficial la momentul respectiv date legate de faptul ca decizia de numire a exprimat clar ideea ca 'nu de competenta este nevoie'."
 
Cum se calca in picioare
  • Agentia Nationala Anti-Doping -     la Guvern; Agentia Nationala Antidrog - la Interne
  • Oficul National pentru Cultul Eroilor - la Guvern; Oficiul National al Monumentelor Istorice - la Cultura
  • Agentia Nationala pentru Sport - la Guvern; Federatia Sportului Scolar si Universitar -  la Educatie
  • Centrul European de Cultura; Centrul de Studii in Domeniul Culturii; Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura - toate la Cultura
  • Oficiul National pentru Combaterea Discriminarii -   la Guvern; Agentia pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati -  la Ministerul Muncii; Agentia Nationala pentru Romi - la Guvern
 
Prima demisie in scandalul salariilor
 
Gergely Olosz a demisionat, luni seara, din functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), invocand noua calitate de deputat, dar si dorinta de a nu decredibiliza institutia prin informatiile legate de salariul sau. Mai multe ziare centrale au scris ca managerii institutiei au salarii fabuloase, care ajung pana la 50.000 de euro pe luna. Olosz sustine ca in realitate salariile sunt de 20 de ori mai mici."Putem vorbi de o adevarata campanie care afecteaza nu numai o persoana sau un grup de persoane, ci institutia si stabilitatea economiei nationale in ansamblu. Daca aceasta campanie ma vizeaza pe mine personal, atunci e de datoria mea sa-mi dau demisia si sa ma distantez de institutia ANRE, asupra careia nu trebuie sa planeze nicio suspiciune. Daca atacurile vizeaza Autoritatea, atunci demisia mea va ajuta la lamurirea opiniei publice si a organelor in drept asupra surselor si mobilurilor acestor atacuri", a spus Olosz.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO