Politică

Executivul transmite bugetul Parlamentului si ingheata salariile demnitarilor

Execuvitul transmite bugetul Parlamentului si ingheata salariile demnitarilor

Legea bugetului ajunge in Parlament cu patru luni intarziere. Potrivit legii, Guvernul trebuia sa transmita Legislativului bugetul pentru 2009 pana la 10 octombrie 2008 (FOTO: Agerpres)

05.02.2009, 18:28 26

Guvernul intentioneaza sa inghete la nivelul lui 2008 salariile demnitarilor dupa ce a esuat in demersul de inghetare a salariilor bugetarilor si a pensiilor pentru o perioada de sase luni. "Pentru demnitari si pentru functiile asimilate cu functii de demnitate publica, Guvernul propune inghetarea salariilor pentru anul 2009", potrivit unor surse guvernamentale. Masura ar trebui sa fie cuprinsa in pachetul privind stimularea cresterii economice (pachetul anticriza) ce urma sa fie adoptat aseara de Executiv.

Guvernul ar urma sa transmita astazi Parlamentului proiectul legii bugetului pentru 2009 si pachetul de masuri anticriza. Proiectul urma sa fie definitivat aseara in sedinta de guvern si transmis Legislativului, unde actuala putere PD-L-PSD se bucura de o majoritate de 74%. Executivul a luat in calcul pentru acest an, in proiectul de buget, o crestere economica de 2,5%. Potrivit proiectului, PIB-ul va ajunge la 144,7 miliarde de euro, deficitul bugetar la 2%, iar bugetul va fi de 56,1 miliarde de euro, iar deficitul bugetar va fi de 2%. Bugetul a fost construit pe un curs de schimb de 4 lei pentru un euro.
Varianta inghetarii salariilor a fost initial avansata de presedintele Traian Basescu pentru personalul din sectorul bugetar, dar a fost respinsa de confederatiile sindicale.
In urma cu o saptamana, dupa discutiile cu sindicatele, Executivul a decis majorarea salariilor bugetarilor in doua etape incepand cu aprilie cu 5% (atat cat este prognoza de inflatie). In urma unei noi discutii cu sindicatele, s-a decis sa se propuna ca majorarea salariala de 5% sa fie renegociata dupa data de 15 aprilie, in functie de evolutiile economiei. Intre masurile de austeritate ale Guvernului se afla si reducerea cu 20% a cheltuielilor institutiilor publice.
Senatul si Camera Deputatilor si-au votat miercuri bugete majorate fata de anul trecut, deputatii votand o crestere a cheltuielilor cu 22%.
Cum cele doua camere isi voteaza singure bugetul care este apoi inclus in bugetul de stat, Guvernul nu are aici marja de manevra si apoi are nevoie de acelasi Parlament pentru a-si trece bugetul. Totusi, Executivul a gasit si aici o modalitate de face economii.
Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, a anuntat ieri ca a fost informat de ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, ca banii alocati de la bugetul de stat care nu au fost cheltuiti de aceasta camera in 2008 vor trece in fondul de rezerva al Guvernului.
Vasiliu a aratat ca, pentru acest an nu se va lua in calcul nici cresterea sumei forfetare pentru senatori, desi acestia reprezinta colegii uninominale mai mari decat deputatii.
Vasiliu a sustinut insa ca trebuie identificate resurse financiare pentru cresterea sumei forfetare alocate senatorilor din diaspora, ale caror cheltuieli sunt apreciabil mai mari decat ale colegilor lor din tara.
Senatul si-a votat miercuri bugetul pe anul 2009, in valoare de 120.582.000 lei, din care 49.960.000 lei sunt repartizati pentru fondul de salarii si 22.512.000 pentru indemnizatiile de delegare. Bugetul camerei este de 301 mil. lei.
Proiectul bugetului de stat va intra in dezbaterea comisiilor de specialitate si apoi in plen. Opozitia nu a anuntat daca va vota sau nu bugetul. "E ca si cum te-as pune in fata unui televizor inchis si te-as intreva daca iti place filmul", a comentat fostul ministru de finante Varujan Vosganian, facad referire la faptul ca detaliile bugetului nu sunt cunoscute.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a criticat marti faptul ca proiectul de buget de stat pentru anul 2009 nu contine "masuri pertinente anti-criza", ci prevede numai reduceri de cheltuieli.
Liderul UDMR a spus ca bugetul propus de actualul Executiv nu este unul anti-criza, ci un buget de austeritate.
Pe de alta parte, el a criticat faptul ca proiectul bugetului de stat pentru anul 2009 nu a ajuns inca in Parlament, fapt care impiedica autoritatile locale si judetene sa realizeze proiecte.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO