Politică

Flutur afirma ca singurul lucru care a tinut in viata Alianta a fost integrarea europeana

30.03.2007, 19:52 20

"Alianta era rupta din 2005, cand s-au amanat anticipatele si dupa esecul fuziunii dintre PNL si PD. Dupa aceasta data ea a functionat artificial, conditionata doar de integrarea europeana", admite Gheorghe Flutur, fost ministru in guvernul Tariceanu, fost vicepresedinte al PNL, de maine presedinte executiv al PLD, partidul lui Theodor Stolojan. De ce s-a rupt Alianta? "Nu exista nicio ratiune", admite el.
Maine, primul congres al noului partid (PLD-Partidul Liberal Democrat) il va alege in fruntea sa pe Theodor Stolojan. De fapt, asa cum Calin Popescu-Tariceanu nu a avut rival la congresul PNL din iarna, asa tripleta "antipetroliberali" - "Stolojan-Stoica-Flutur" - nu are rivali la conducerea noului partid. Theodor Stolojan va fi presedinte, Gheorghe Flutur, presedinte executiv, Valeriu Stoica presedinte al Consiliului Reprezentantilor Nationali - forul largit de conducere al PLD. Aceasta este singura certitudine. Restul sunt planuri.
"Adevaratii liberali", cum isi spun cei plecati la PLD dupa divortul de PNL, spun ca au un tel: refacerea, afirma ei, a Aliantei Dreptate si Adevar. Cum? Aici lucrurile sunt mai complicate - ar fi vorba despre reunirea fortelor celor care au fondat Alianta, dar nu despre o fuziune cu PD.
Flutur admite partial intr-o discutie cu reporterul ZF ca programul politic al noului partid nu difera fundamental de cel al PNL (de fapt, de programul de guvernare cu care Alianta a pornit la drum).
Si atunci? Cand analizeaza ruptura din sanul PNL si dintre PNL si PD, analistii chiar remarca cu mirare acest aspect.
"Nu exista diferente intre cei care se cearta in abordarea aspectelor care privesc politicile publice - cotele de impozite, cota unica", arata profesorul de stiinte politice de la Universitatea Bucuresti Daniel Barbu.
"Diferenta majora este urmatoare - sustine Flutur. Difera (intre PNL pe de o parte si PLD si PD pe de alta - n.n.) mijloacele prin care vrei sa guvernezi. Tariceanu va fi ingenuncheat sa guverneze cu un program socialist (al PSD - n.n.). Nu o sa poata sa se sustina decat modificandu-si programul si preluand din programul PSD", spune Flutur.
Numai ca, in 2005, cand s-a produs ruptura Aliantei - asa cum spune Flutur - nu se punea nicidecum problema unei colaborari intre PNL si PSD, ipoteza luata acum in calcul pentru asigurarea majoritatii parlamentare a Guvernului.
Cum explica fostul lider liberal aceasta situatie? Cu timpul, spune el, pe masura ce PD-ul sprijinit de Basescu crestea in sondajele de opinie, PNL (al carui vicepresedinte era la vremea despre care vorbim) s-a transformat intr-un partid complexat.
"Ne-am comportat ca un partid complexat. In teritoriu mai bine de o treime dintre discutiile pe care le aveam cu membrii nostri se purtau in jurul lui Traian Basescu si a PD. Nu mai vorbeam despre PSD ca principal rival, ci despre cum sa contracaram PD.
Ne propuneam (in Alianta - n.n.) sa ne intalnim cu Traian Basescu la diferite momente si sa analizam situatia - la sase luni, la un an de guvernare. Nu
ne-am mai intalnit", spune Flutur.
Si, totusi, a existat un moment in care, crede el, lucrurile se mai puteau repara. Eliminarea lui Stolojan din PNL de catre organizatia de sector din care facea parte: "I-am transmis. Caline! Iesi cu o declaratie publica si spune ca nu esti de acord cu excluderea lui Stolojan. Era o vreme in care inca mai credeam ca lucrurile pot fi reparate", afirma Flutur.
Totusi, PD si Basescu nu au nicio vina in aceasta ruptura? Flutur spune ca si PD a facut greseli, dar aminteste una singura. Faptul ca - spune el - dupa plecarea PC din guvern, la inceputul anului, PD nu a cerut Guvernului sa-si angajeze raspunderea in Parlament pentru a vedea daca guvernarea mai poate continua.
"Trebuia sa ceara un vot de incredere, sa nu intre in prelungiri. Daca Guvernul cadea, Tariceanu iesea cu onoare din aceasta situatie. Putea spune: fratilor,
v-am integrat in UE, asta a fost misiunea mea. Mi-am indeplinit-o. PD nu trebuia sa lase ca lucrurile sa intre in prelungiri."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO