Politică

Geoana il ameninta pe Nastase cu excluderea din PSD

Geoana il ameninta pe Nastase cu excluderea din PSD

Drumurile lui Nastase la DNA afecteaza imaginea PSD, cred social-democratii

19.09.2006, 19:41 15

Conducerea PSD a examinat ieri ipoteza excluderii lui Adrian Nastase din partid in urma declaratiilor acestuia potrivit carora unii dintre actualii sef social-democrati sunt lipsiti de moralitate intrucat s-ar fi solidarizat cu procurorii care il cerceteaza in mai multe dosare.
Raspunsul ironic al lui Nastase la aflarea ipotezei sanctionarii sale pe linie de partid a fost dat chiar in fata Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) unde i-a fost prezentat materialul de urmarire penala in doua dosare: "Sunt extrem de relaxat (...) Stau foarte bine pe picioarele mele".
"In BPN (Biroul Permanent National, for de conducere al PSD - n. n.) a fost evocata si posibilitatea retragerii sprijinului pentru Adrian Nastase, insa am considerat ca ar fi exagerat, dar Adrian Nastase trebuie sa se lamureasca daca vrea sa fie in interiorul sau in exteriorul partidului", a declarat ieri presedintele PSD Mircea Geoana, afirmatie care i-a provocat lui Nastase reactiile de mai sus.
Retragerea sprijinului este o sanctiune care este decisa de conducerea partidului si premerge excluderea care este hotarata de filiala din care cel vizat face parte.
Adrian Nastase a mers ieri la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) unde i s-a prezentat materialul probator in doua dosare de urmarire, unul dintre acestea avand, indirect, legatura cu ultima disputa dintre conducerea PSD si fostul presedinte al partidului si premier intre 2000 si 2004, Adrian Nastase. Este vorba de campania electorala din 2004 din care partidul a iesit cu datorii de zeci de miliarde de lei vechi, iar Nastase cu un dosar penal pentru acuzatia de a fi primit ilegal sprijin din partea unor firme sub forma de materiale publicitare de campanie.
De altfel, blocarea, in urma cu doua saptamani, a conturilor PSD are legatura cu campania electorala a candidatului prezidential social-democrat - este vorba despre o datorie neachitata de trei miliarde de lei vechi, care reprezinta insa o mica parte din totalul datoriei de 50 de miliarde de lei vechi.
Acuzat ca este, in parte, vinovat de situatia financiara dificila a PSD, Nastase i-a criticat, la finele saptamanii trecute, pe actualii lideri, spunand ca, in loc sa-l apere, acestia s-au solidarizat cu procurorii prin acuzatiile pe care i le aduc.
Pentru Geoana astfel de iesiri nu pot fi tolerate: "Din punctul nostru de vedere este extrem de greu sa acceptam atitudinea de fronda si contestare pe care a adoptat-o in ultima perioada". Drept urmare, PSD a luat in calcul varianta excluderii fostului lider: "Vom avea cu Adrian Nastase o discutie ultimativa si va trebui sa se decida ca, daca vrea sa stea in PSD, trebuie sa isi respecte obligatiile".
Nastase nu mai participa la sedintele conduceriii PSD din aprilie cand a pierdut functia de presedinte executiv, fiind impins spre demisie de Geoana, in urma declansarii scandalului "Matusa Tamara" si Zambaccian, acesta din urma fiind al doilea dosar in care procurorii i-au prezentat ieri lui Nastase acuzatiile. Cat despre excluderea sa din partid, acest lucru se poate petrece usor, intrucat filiala Bucuresti din care face parte ii este acum total ostila. Operatiunea ar putea fi facilitata de trimiterea sa in judecata, PSD temandu-se ca plimbarea lui Nastase prin salile tribunalelor ar avea un efect dezastruos asupra partidului.
Nastase nu s-a grabit ieri sa se replieze, afirmand ca PSD este, in parte, creatia sa, iar cei care fac astazi comentarii la adresa lui incearca sa rescrie istoria partidului, desi sunt veniti in PSD doar de cativa ani (este si cazul lui Geoana). Ieri, atat la intrarea cat si la iesirea din sediul DNA, Nastase si-a mustrat colegii nu doar pentru ca nu-l sustin, ci pentru ca facandu-l vinovat de starea financiata a PSD, ei ar fi pactizat, practic, cu procurorii care intr-unul dintre dosare se ocupa tocmai de campania sa electorala in care a fost acumulata mare parte a datoriilor.
PSD a incercat ieri diferite solutii pentru a iesi din situatia financiara grea. Geoana a afirmat ca liderii formatiunii au decis sa mandateze comisia financiara a partidului sa prezinte un audit asupra posibilitatilor de reesalonare a unor datorii.
Partidul are, la ora actuala, datorii in valoare de 50 de miliarde de lei, dupa ce, in 2005, avea aproximativ 80 de miliarde. Conducerea PSD a decis si reintroducerea sistemului de cotizatii pentru membrii de partid, care a fost sistat pentru o perioada, si demararea, in paralel, a actiunii de reluare in evidenta a numarului de membri. Pentru un membru simplu, cotizatia este in valoare de 10.000 de lei, fiind mai mare in cazul consilierilor, primarilor si parlamentarilor PSD, proportional cu venitul obtinut din salariu. Geoana a mai avansat o solutie: Nastase "sa puna mana la portofel" pentru acoperirea datoriilor, pentru ca el a cheltuit banii.

"Mitrea face politica mai mult cu procurorii de la DNA"
Adrian Nastase, caruia procurorii anticoruptie i-au prezentat ieri o parte din materialul de urmarire penala in dosarul primirii de ajutoare ilegale in timpul campaniei din 2004, l-a criticat pe colegul sau Miron Mitrea pentru declaratia de martor data in acest caz. "Sunt declaratii, unele ale unor colegi de partid, care explicau cum au gandit ei campania electorala. M-a impresionat modul sincer in care explica, de exemplu, Miron Mitrea felul in care a contribuit el la campania electorala", a spus Nastase. "In legatura cu campania electorala sunt unele comentarii pe care, daca voia sa le faca intr-o discutie cu mine, ar fi trebuit sa le faca. Probabil ca a inceput sa faca politica mai mult cu procurorii de la DNA decat cu colegii", a spus Nastase despre declaratia lui Mitrea. Acesta a calificat declaratiile lui Nastase drept neinspirate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO