Politică

Geoana, PSD: "Vom nationaliza, daca va fi nevoie"

12.10.2008, 19:21 24

Fost ambasador al Romaniei in SUA, fost ministru de externe in guvernarea Nastase, Geoana (50 de ani) a ajuns sef al social-democratilor in 2005, cand l-a invins in congresul partidului pe Ion Iliescu. Pozitia sa de lider al social-democratilor a fost reconfirmata in urma unul congres de la finele lui 2006 si, recent, el a fost desemnat drept candidat al PSD pentru pozitia de prim-ministru.

Ce va face Mircea Geoana odata ajuns in fruntea Guvernului? In plina criza financiara internationala, presedintele PSD mizeaza totul pe cartea statului: motorul cresterii economice va trebui sa fie de acum investitiile publice in infrastructura, bancile de stat vor avea un rol cheie, in energie privatizarea va fi "foarte prudenta", Fondul Proprietatea va fi desfiintat, impozitele pe bunuri de lux vor fi majorate.
Presedintele PSD afirma ca unda de soc de pe pietele financiare mondiale poate conduce la o incetinire a cresterii economice la circa 5% pe an.
"Dar indiferent de scenariu, noi trebuie sa inlocuim motorul de crestere economica de pana acum - con-sum/creditare/real estate/import - cu cel al investitiilor in infrastructura", afirma presedintele PSD.
Dar cu ce bani? De la Banca Europeana de Investitii, de la Uniunea Europeana, de la bugetul statului, din parteneriatele public-privat.
Cum va fi redus insa consumul, in conditiile in care sindicatele din sectorul public de exemplu preseaza pe majorari de 50% ale salariilor intr-un singur an?
"Vom limita cresterea salariilor mari si le vom mari mai accentuat pe cele mici."
PSD afirma ca impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10% pentru salariile mai mici decat cel mediu brut pe economie si aproape de zero, printr-un sistem de deduceri, pentru cei care castiga salariul minim pe economie, iar pentru restul va ramane la 16%. Cu alte cuvinte, un sistem progresiv de impozitare, dar in jos.
Aceasta va presupune insa, con-form calculelor Ziarului Financiar, o scadere a incasarilor la bugetul de stat inca din primul an de 500-600 de milioane de euro.
"Vom contrabalansa aceasta scadere prin majorarea impozitelor pe bunuri de lux, dar si prin economii create la buget prin eficientizarea cheltuielilor publice." Ce bunuri de lux vor fi impozitate?
"Impozite mai mari, de exemplu TVA de 25% (fata de 19% nominal - n.red.), la a cincea casa, la a treia masina, la iahturi", a explicat Mircea Geoana, fara sa intre in detalii.
Impozitul pe profit insa nu va fi marit.
Presedintele PSD a explicat ca va crea un nou post de ministru in Guvern, insarcinat cu eficienta si transparenta cheltuirii banilor publici.
"Va fi un tar al transparentei. Conform estimarilor noastre, 2% din PIB (2,6 miliarde de euro - n. red.) sunt cheltuieli bugetare risipite, bani cheltuiti fara eficienta. Sa luam un exemplu - din 2004 pana acum Ministerul Transporturilor a avut minim 4% din PIB in fiecare an alocari bugetare. Ce rezultate a avut?" Bugetul public consolidat este de circa 45 de miliarde de euro pentru 2008.
Presedintele PSD afirma ca este necesara o reprioritizare a cheltuielor bugetare. "Criza ne va obliga sa investim in infrastructura, educatie si sanatate. Vom scoate la lumina activele subutilizate ale statului. De exemplu, vom pune la dispozitia autoritatilor locale terenurile unitatilor militare dezafectate, pe care sa fie construite case pentru tineri de catre dezvoltatori privati."
In educatie, presedintele PSD propune generalizarea programului prelungit din scoli. "Vom investi in infrastructura scolilor si vom mari salariile profesorilor pentru a prelungi programul elevilor cu activitati educative complementare pana dupa-amiaza: sport, muzica, limbi straine. Toti copiii vor avea o masa calda la pranz. Parintii vor scapa astfel de stresul: cine ia co-pilul de la scoala, ce face copilul meu pana la ora 5."
"Are PSD vant in pupa in conditiile dezastrelor de pe pietele fi-nanciare occidentale, care incurajeaza pozitiile de stanga?" "Nu neaparat. Dar se dovedeste ca actul de guvernare in Romania a fost atat de irational si lipsit de minime prevederi economice. Actualul Guvern a prognozat o crestere econo-mica nesfarsita, fara sa fi prevazut apropierea undei de soc", sustine Geoana.
El afirma ca, spre deosebire de liberali, care au hotarat anularea impo-zitului pe tranzactii bursiere, PSD va anula impozitul pe dobanzi la depozite bancare, pentru incurajarea econo-misirii. "Noi nu incurajam speculatorii de pe bursa. Noi incurajam economi-sirea", a explicat Geoana.
Insa in eventualitatea adoptarii acestor masuri, impactul asupra ve-niturilor la bugetul de stat ar fi de cinci ori mai mare.
Bugetul de stat are prevazut pen-tru 2008 venituri din impozitul pe ve-nituri din dobanzi de circa 383 de mili-oane de lei (100 de milioane de euro), iar conform Ministerului Finantelor, anularea impozitelor pe castigurile de la bursa sunt estimate pentru 2009 la 68 de milioane de lei (18 mil. euro). 
Mai mult, speculatiile de pe piata monetara sunt de o anvergura mult mai mare decat pe cea bursiera, unde volumul de tranzactii zilnice este mult mai redus. Astfel, in bancile locale se afla in acest moment, conform Bancii Nationale, depozite ale nerezidentilor, persoane fizice sau juridice, de 6 miliarde de euro in echivalent lei, care profita de dobanzile de 12-13% la depozitele din Romania. Practic acestia ar fi primii avantajati de anularea impozitelor pe dobanzi.
Va introduce PSD impozite in sectorul agricol, cel mai putin taxat sector in acest moment in Romania? "Nici vorba. Agricultura trebuie stimulata, inclusiv prin fonduri europene." De altfel, aici intra si cei 25.000 de euro pe care ii va primi fiecare ro-man care se va intoarce din strainatate.
"Am vazut o multime de comen-tarii gresite la propunerea noastra. Banii sunt prevazuti in bugetul alocat de la Uniunea Europeana. Pentru initierea unei ferme, fiecare familie poate primi pana la 25.000 de euro. De acesti bani este vorba", a explicat presedintele PSD.
De altfel, cea mai mare miza va fi in anii urmatori cheltuirea celor 34 de miliarde de euro alocati de la Uniunea Europeana, iar aici un rol important il va avea ministrul insarcinat cu transparenta si eficienta cheltuielilor din cadrul Guvernului. 
Mircea Geoana a mai spus ca o prioritate va fi politica de sprijin a IMM-urilor. "In perioada de criza, intreprinderile mici sunt cele mai fragile. Vom reduce presiunea controalelor prin organizarea actului unic anual de control preventiv. De asemenea, vom accelera rambursarea TVA."
Potrivit sefului PSD, compania integrata de energie, care a fost infiintata recent prin hotarare de guvern, este o greseala, "mai ales ca a fost realizata cu o graba suspecta". Geoana spuna ca, daca PSD va reveni la guvernare, va crea pe zona energiei trei holdinguri integrate, pentru a avea competitie.
Referindu-se la una dintre re-marcele recente ale premierului Calin Popescu-Tariceanu, anume ca in fata capitalului strain capitalul autohton trebuie sprijinit in viitor, Geoana afirma ca Romania trebuie sa continue sa fie atractiva pentru investitiile straine. Romania poate fi chiar ajutata de actuala criza financiara mondiala pentru motivul ca atat in SUA, cat si in Uniunea Europeana vor fi introduse reglementari stricte, iar capitalul angrenat acum in vartejul speculatiilor financiare va trebui sa se reorienteze spre baza economiei, afirma liderul PSD. "Capitalul va fi obligat sa mearga spre baza. Avem noroc pentru ca acest capital va migra spre elemente mai putin sofisticate - investitiile in energie sau in constructia de autostrazi, exact de ceea ce avem noi nevoie", spune Geoana.
El afirma ca totusi, odata revenit la guvernare, PSD nu va neglija capi-talul autohton, iar una dintre masurile pe care un guvern social-democrat le va lua va fi constituirea unui asa-numit "fond de garantare a participarii la licitatii" pentru firmele romanesti care doresc sa se inscrie la licitatiile pentru constructia infrastructurii si care acum sunt marginalizate, intrucat nu-si pot demonstra forta financiara, asa cum fac firmele straine.
"Statul trebuie sa asigure un 'bridge' de finantare. Vom asigura acest fond de garantare atat pentru licitatiile pentru infrastrustructura, cat si la export."
Geoana afirma ca PSD va aduce manageri din sistemul privat la regiile autonome aflate in subordinea Guvernului, care vor fi evaluati in functie de performante.
"Unde exista management public trebuie impregnat comportamentul din mediul privat."
Tot pentru asigurarea unei finan-tari ieftine Geoana spune ca trebuie avute din nou legaturi stranse cu FMI, BERD sau BEI ("a fost o greseala ruperea relatiilor cu FMI") care asigura aceste finantari "astfel incat criza de lichiditati sa nu ne afecteze".
In materie de politica externa, un eventual guvern al PSD va mentine relatiile cu SUA, isi va mentine obliga-tiile fata de UE, va incerca sa intre in OECD (organizatia celor mai dezvoltate tari din lume) si va da o noua dimensiune relatiilor cu vecinii, spune Geoana.
Toate aceste planuri pot fi puse in practica, doar daca PSD va ajunge la guvernare dupa alegerile din 30 no-iembrie. Va reusi acest lucru? Potrivit lui Geoana, PSD va obtine in urma alegerilor si dupa reimpartirea votu-rilor 40% din sufragii, un scor care ii va permite sa guverneze.
Fiecare guvernare care s-a succedat dupa Revolutie a ramas in mintea oamenilor prin ceva, bun sau rau: guvernarea Nastase prin programul "cornul si laptele" sau prin constructia de sali de sport, guvernarea Tariceanu va ramane probabil prin cota unica sau investitia Ford. Ce va ramane in memoria colectiva dupa o eventuala guvernare a lui Mircea Geoana? Un vast program pentru constructia de autostrazi, prin "cel mai ambitios program de eficienta a energiei", printr-un "salt" catre tehnologii noi si, de ce nu prin programul "o masa calda pentru elevi" in locul cornului si al laptelui.
 
Cuvintele de ordine: "prudenta" si intoarcerea la stat
 
Ca strategie bugetara generala, Mircea Geoana preconizeaza "prudenta". "Miza va fi sa tinem Romania pe un trend de crestere si scadere a polarizarii sociale. Va depinde insa si de ciclul economic. Daca ritmul de crestere economica se va reduce, ne putem gandi si la scaderea impozitelor."
Va continua privatizarea in energie? "Cu multa prudenta. Vom incuraja greenfield-urile (investitiile de la zero - n. red.). In general vom actiona cu prudenta in privatizare. Daca lucrurile merg rau, putem fi pusi chiar in situatia de a nationaliza una-doua banci", a raspuns Geoana. "Nu este periculos sa vorbiti de falimente bancare in aceasta perioada?" "Nu, este o realitate, trebuie sa tinem cont de aceasta posibilitate", a spus presedintele PSD.
El afirma ca de acum CEC-ul si Eximbank-ul vor trebui sa aiba un rol mult mai important.
"CEC-ul va trebui sa devina mijlocul principal de finantare a IMM-urilor, care vor avea nevoie de mult sprijin in aceasta perioada de criza", afirma posibilul viitor premier al PSD.
"Dar Bancorex-ul si Banca Agricola, banci de stat care au intrat in faliment cu datorii de 3 miliarde de euro din cauza creditelor date clientelei politice?" "Nu vom lasa sa se intample la CEC ce-a fost la Bancorex. Trebuie sa terminam cu aceasta idee a creditelor pentru clientela politica." "Pe cine puteti convinge, d-le presedinte?" "Vom deschide banca capitalului privat, care va avea astfel un rol de cenzor. Vom vinde pana la 40% din capitalul bancii, dar atentie, nu pe bursa, unde vedeti ce se poate intampla!"
Din cauza crizei financiare internationale, companiile de pe Bursa de Valori Bucuresti au pierdut intre 60% si 80% din valoare de la inceputul anului.
La fel de puternic respinge Mircea Geoana si ideea listarii Fondului Proprietatea. "Daca era deja listat, ganditi-va ce s-ar fi intamplat. Cat ar fi pierdut statul si actionarii in conditiile scaderii pietei. Activele distribuite Fondului Proprietatea trebuie sa reintre in proprietatea statului, iar despagubirile fostilor chiriasi trebuie platite de la buget."
 
Ce propune Mircea Geoana
 
  • Taxe zero pentru pentru veniturile obtinute din depozite bancare
  • "Bogatia afisata" va fi supraimpozitata: de exemplu, "a cincea casa, a treia masina, iahturi de lux"
  • Privatizarile vor fi facute "cu multa prudenta"
  • CEC va fi o banca pentru IMM-uri si este posibil privatizarea a 40% din banca, dar nu pe bursa
  • Daca sistemul bancar intra in criza, statul va nationaliza bancile cu dificultati.
  • Nu va fi impozitata agricultura.
  • Va fi constituit un "fond de garantare de participare la licitatie" pentru firmele romanesti care doresc sa se inscrie la licitatiile pentru constructia infrastructurii si care acum sunt marginalizate, intrucat nu-si pot demonstra forta financiara, asa cum fac firmele straine
  • Va fi garantat un randament minim pentru pensiile private obligatorii
  • Va fi creat un program de construire de locuinte ieftine in care administratia locala sa puna la dispozitie terenul
  • Scolile isi vor putea prelungi programul prin diferite activitati pana la ora 17.00 astfel incat parintii sa poata sa munceasca. "Cornul si laptele" va fi inlocuit cu "o masa calda la pranz" pentru toti elevii
  • Va fi creat un post de ministru insarcinat cu eficienta si transparenta in cheltuirea banilor publici ("tar al transparentei")
  • Regiile autonome vor fi conduse de manageri din sistemul privat, care vor raporta trimestrial rezultatele obtinute ("de ce Romsilva, de exemplu, sa nu aiba management privat?")

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO