Politică

Greii din PSD au ramas, dupa sedinta noii conduceri, fara nici o atributie

14.07.2004, 00:00 38

Prima reuniune a Biroului de Coordornare a PSD - cum a fost denumit noul for de conducere executiva al partidului de guvernamant dupa dizolvarea Delegatiei permanente- a desfiintat practic atributiile vicepresedintilor acestui partid care au fost indepartati din ierarhia formatiunii.
Dealtfel, nici unul dintre "greii" PSD nu a fost invitat la sedinta de ieri si nici nu a trecut pe la sediul la care s-a desfasurat reuniunea.
Surse din interiorul PSD sustineau ca, in subsidiar, ieri, s-ar fi discutat si despre componenta comisiei care trebuie sa redacteze noul statut al PSD, cel care va fi supus aprobarii ongresului din august. Se pare, dupa cum sustin aceleasi surse, ca ar fi posibil ca la redactarea statutului sa se apeleze, totusi, si la oamenii cu experienta din partid, dar se pare ca pozitia acestora va fi doar de consultanti. Unul dintre cei care s-a ocupat de-a lungul timpului de statutul PSD este si Doru Ioan Taracila, cel care acum nu mai este nici vicepresedinte, nici sef al organizatiei Calarasi.
Cu doar o zi inaintea acestei sedinte, Dan Ioan Popescu, fostul lider al orgnizatiei Bucuresti, inca ministru de stat insarcinat cu portofoliile strict economice din cadrul Guvernului, spunea ca el este inca vicepresedinte la PSD. Dan Ioan Popescu avea si o interpretare personala la inlocuirea conducerii PSD - din Delegatia permanenta in Biroul de Coordonare -, afirmand ca nu este vorba espre o suspendare, ci doar de o lipsa de activitate pana la congresul din august.
Filialele partidului au fost reimpartite intre noii membri ai Biroului de Coordonare, astfel ca fostii lideri ai PSD - cum sunt Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Doru Ioan Taracila sau Miron Mitrea si Ioan Solcanu, au ramas fara atributii in controlul organizatiilor locale ale PSD.
Dupa o sedinta destul de scurta, de nici doua ore, la conferinta de presa s-a anuntat ca noii membri ai conducerii PSD - numiti la finele saptamanii trecute, la propunerea lui Adrian Nastase, au primit in custodie cateva dintre organizatii.
Cu toate acestea, nu s-au facut auzite, la scena publica, nemultumiri din partea celor care au fost indepartati din functiile de prestigiu din cadrul partiului. Sub imperiul lipsei de timp sau al inconsistentei subiectului, cei mai multi dintre ei sustineau ca nu comenteaza sau ca nu au nimic de precizat depsre trecerea lor in con de umbra si inlocuirea lor cu nume fara experienta in politica - asa cum sunt Cristian Diaconescu, Rovana Plumb sau Dan Nica. Pentru aceasta stare de spirit din interiorul patidului, Adrian Nastase avea o explicatie - el a spus, intr-un interviu pe care l-a acordat unui ziar central, ca "in PSD pot fi oameni suparati, dar nu inconstienti".
Tot la sedinta de ieri s-a luat in discutie, dupa um sustin surse din ineriorul PSD, oportunitatea deplasarii la Cotroceni, la doua noi intalniri cu Ion Iliescu. Aceste intalniri au fost criticate de opozitie, mai cu seama de alianta PNL-PD, care a pus la indoiala legitimitatea posturii de mediator apolitic a sefului statului. liescu a fost acuzat ca s-a apropiat si, mai ales, s-a amestecat cu asupra de masura in viata interna a PSD, parasind astfel statutul de vector  neangajat in favoarea vreuneia dintre fortele politice. Inaintea sedintei de aseara se vorbea de inca doua intalniri cu Ion iliescu, in cadrul carora sa-i fie prezentat sefului statului mersul restructurarii PSD. Se pare ca PSD ar intentiona sa renunte la una dintre ele.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO