Politică

Guvernul Boc pregateste planurile pentru restructurarea a peste 240 de agentii

Guvernul Boc pregateste planurile pentru restructurarea a peste 240 de agentii
04.03.2009, 00:00 28

Surse guvernamentale indica faptul ca in randul ministrilor exista retineri fata de intentia anuntata de primul-ministru, insa pana la urma aceasta va fi dusa la capat dintr-un motiv simplu: nu mai sunt bani pentru mentinerea unor structuri extrem de stufoase.

Guvernul va desfiinta astazi (cand se va discuta si de restructurare) prin ordonanta de urgenta Cancelaria primului-ministru, insa "grosul" institutiilor care deseori isi dubleaza atributiile sau despre a caror activitate se stiu putine lucruri se afla la ministere.
De pilda, Ministerul Economiei are in coordonare si in subordonare 12 agentii, dar pe deasupra mai are sub autoritatea sa 67 de institutii, regii si societati. Ministrul de resort Adriean Videanu a nuntat ca are un plan pentru comasarea unor agentii, dar nu a prezentat nimic concret pana acum.
Premierul Emil Boc, care a fost un critic constant al modului de functionare al aparatului administrativ in ultimii ani, a anuntat ca reorganizarea Guvernului si reorganizarea acelor institutii ale caror activitati se suprapun este una din prioritatile mandatului sau. 
De altfel, la inceputul acestei saptamani coalitia PD-L-PSD a cerut ministrilor sa prezinte un plan de restructurare a agentiilor pe care le au in subordine, unele dintre acestea avand activitati care se suprapun, cum este cazul agentiilor care se ocupa de resursele minerale (una este in subordinea directa a premierului si alta la Ministerul Economiei).
Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan crede ca aceste suprapuneri vor fi eliminate odata cu reorganizarea aparatului administrativ central.
"Petrecerea s-a incheiat in Romania. Nu mai e crestere economica. Acum e criza si multe din aceste suprapuneri si cheltuieli vor fi eliminate. Trebuie pusa ordine in aceasta risipa a banului public", spune liderul PD-L.
Multe din aceste agentii si structuri au fost infiintate pentru a satisface clientela politica a partidelor. "Va fi dureros pentru cei obisnuiti cu salarii mari de la stat fara sa faca nimic", sustine Stolojan, care priveste si la alte institutii publice, nu numai la cele aflate in subordinea Guvernului.
"Am citit in presa ca Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si-a cumparat BMW X5. Eu stiu ca au buget din venituri proprii si se afla in subordinea Parlamentului, dar trebuie pusa o limita la aceste cheltuieli", afirma Stolojan, care a fost premier al Romaniei intre 1991 si 1992. CNVM nu a putut fi contactat ieri.
Stolojan mai spune ca multe din cele 244 de agentii fie vor fi desfiintate, fie vor fi comasate, fie vor fi restructurate. Procesul de restructurare va dura aproximativ o luna de zile, afirma Stolojan, timp in care ministrii vor lucra la scheme de eficientizare a activitatii in propriile ministere, care vor fi validate intai in partide, apoi in Guvern.
Executivul va reduce cu aproximativ 20% din cheltuielile cu angajatii sai din ministere, odata cu marea restructurare. Reducerea aparatului administrativ a fost decisa la inceputul anului, intr-o sedinta de guvern, insa pana in prezent doar Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Sanatatii au prezentat o schema de reducere a organigramei.
Premierul Emil Boc a spus la randul sau ca va desfiinta Cancelaria primului - ministru- o structura care a fost infiintata in 2004 in vremea premierului social-democrat Adrian Nastase.
Cancelaria a fost gandita ca un corp care sa il deserveasca exclusiv pe primul-ministru si pe colaboratorii sai apropiati, insa multe din structurile sale, cum ar fi cea financiara, isi suprapuneau activitatea cu cea a Secretariatului General al Guvernului, care avea rolul de a coordona activitatile tuturor agentiilor din subordinea primului-ministru si de a stabili relatii cu celelalte ministere.
De altfel, Boc a subliniat aceste suprapuneri atunci cand a anuntat intentia de a desfiinta cancelaria. El a spus ca fostii angajati ai acestor structuri vor merge la Secretariatul General al Guvernului. 
"Dupa aceasta desfiintare a Cancelariei, primul-ministru va avea un corp de secretari de stat si consilieri, intr-o structura restransa, probabil incadrata la Secretariatul General al Guvernului. Cancelaria nu va mai exista ca entitate. Nu vor mai exista doua Directii economice, de resurse umane, juridice si administrative, una la Secretariatul General al Guvernului si una la Cancelarie", a spus Boc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO