Politică

Ilescu se intoarce la inceputul anilor '90. Il lasa liber pe Cozma

17.12.2004, 00:00 19

Decretul de gratiere a fost publicat ieri dupa-amiaza in monitorul Oficial, iar jumatate de ora mai tarziu Cozma parasea penitenciarul Rahova, insotit de un personaj al lumii interlope.



Nastase nu stia, desi a semnat
Ieri, Ion Iliescu si-a justificat gestul afirmand ca gratierea lui Cozma a survenit ca urmare a numeroaselor solicitari atat din partea fostului lider al minerilor din Valea Jiului, cat si a organismelor internationale. De fapt, Cozma i-a adresat lui Iliescu, dupa 2000 doua cereri de gratiere. Una a fost respinsa de Iliescu, la inceputul mandatului. Cea de-a doua a fost inaintata anul trecut. Procedural, cererea de gratiere este trimisa Ministerului Justitiei care ii da un aviz, iar in primavara acesta a fost negativ. Cu avizul este consultativ, Iliescu putea sau nu tine cont de el. Si nu a tinut.
Premierul Adrian Nastase, care, potrivit Constitutiei, trebuie sa contrasemneze decretele prezidentiale - deci si cele referitoare la o cerere de gratiere - a declarat ieri ca nu are detalii despre acest caz.
"Am auzit, dar nu am informatii despre asa ceva si nu pot sa comentez", a spus el. Nastase a spus ca nu comenteaza nici informatia ca ar fi promis minerilor din Valea Jiului eliberarea lui Cozma, la ultima sa vizita in zona.
 Miron Cozma a fost condamnat, in 1999, la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din septembrie 1991, care a condus la rasturnarea guvernului Petre Roman. A fost acuzat  si condamnat pentru subminarea puterii de stat. Pentru aceeasi mineriada Cozma fusese condamnat in 1997 la cinci ani de inchisoare, dat a fost eliberat de justitie dupa un an si cateva luni. Cozma a fost arestat, din nou, dupa ultima mineriada, de Costesti si Stoienesti, in timp ce se indrepta cu minerii sai spre capitala. Radu Vasile era atunci prim ministru si a semnat, la Cozia, o intelegere cu Miron Cozma, prin care seful guvernului se angaja sa nu puna in miscare institutiile statului impotriva sa. Curtea Suprema de Justitie  i-a redeschis dosatul celei de-a patra mineriade (septembrie 1991) si l-a condamnat la 18 ani.  Pentru a nu fi arestat, Cozma a plecat o saptamana mai tarziu spre Bucuresti, dar a fost capturat la Stoienesti.
Pentru mineriadele din ianuarie, februarie si iunie 1990, impotriva lui lui Cozma nu este deschisa nici o actiune penala. Pentru mineriada din 1999, justitia l-a condamnat pe Cozma la 10 ani de inchisoare, dar solutia nu este definitiva, dosarul fiind in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Ion Iliescu nu a recunoscu niciodata ca el i-a chemat pe mineri la Bucuresti, desi exista marturii in acest sens si inregistrari cu multumirile pe care Iliescu le adeseaza minerilor pentru ca au veni la Bucuresti.
Dupa mineriada din 13-15 iunie 1990, Iliescu i-a multumit personal lui Cozma pentru ca a restabilit "ordinea", de fapt a inabusit in sange protestul din Piata Universitatii - au fost morti si sute de raniti. Romania a fost izolata pe plan international.
De fapt mineriadele au fost cel mai mare rau pe care l-a suportat Romania dupa revolutia insangerata din decembrie 1989. Iliescu nu a explicat niciodata convingator care a fost rolul lui in acest scenariu.
Coincidenta face ca ieri, cand decretul de gratiere fost publicat in  Monitorul Oficial, sa se implineasca 15 ani de la izbucnirea primelor miscari de strada, la Timisoara, de fapt inceputul revolutiei.
In ciuda protestelor repetate ale organizatiilor civile si a clasei politice Iliescu nu si-a ascuns niciodata intentia de a-l gratia pe Cozma. Chiar de la preluarea mandatului in 2000 el a spus ca pedeapsa pe care i-a dat-o justitia lui Miron Cozma este "prea mare". In urma cu doua luni senatorul PSD Adrian Pauneasu a cerut de la tribuna Senatului, gratierea sau micsorarea pedepsei lui Miron Cozma. Iliescu a spus ca "se mai gandeste".
Gratierea lui Cozma intervine la doar cateva zile dupa ce Ion Iliescu l-a decorat pe Corneliu Vadim Tudor, cel care l-a sprijinit intotdeauna pe fostul lider al minerilor. Cozma a fost si membru PRM.
Cozma a cerut parchetului, in mai multe randuri, promovarea, in cazul sau, a unui recurs in anulare. Cum practica recursului in anulare a fost eliminata din jurspridenta romana, Cozma nu mai avea alta cale de a fi eliberat decat gratierea, care i-a venit ieri.
Organizatiile societati civile au protestat, chiar in strada, fata de intentia presedintelui de a-l gratia pe Miron Cozma. Acesta din urma a amenintat societatea civila cu un proces la CEDO, la Strasbourg, pentru ca i-ar impiedica eliberarea prin protestul lor. El a spus ca nu minerii au fost cei care au ravasit capitala ci intelectualii din Alianta Civica.
De-a lungul vremii Iliescu a avut pozitii asemanatoare - a spus ca nu minerii i-au batut pe bucuresteni, ci alte "elemente". Iliescu a spus ca minerii au venit de fiecare data sa apere institutiile statului amenintate de "elemente destabilizatoare" si nu a recunoscut, niciodata, ca el i-ar fi chemat. A spus ca au venit sa "planteze flori" in Piata Universitatii.



Iliescu: Si mineriadele au avut motivatiile lor
Ion Iliescu si-a motiva decizia de gratiere a lui Cozma  in felul urmator in felul urmator: "Am lasat un timp de reflectie asupra acestei decizii. Am considerat ca e cazul sa apelam la aceasta gratiere care nu inseamna disculparea. Gratierea este una act de clementa. A executat sapte ani. Am primit referinte privind comportamentul din inchisoare a lui Miron Cozma. (...)  " Gratiera nu are legatura cu sustinerea PRM-ului. Ma apropii de finalul de mandat si am reflectat asupra acesti chestiuni si am considerat utila aceasta decizie. Este o decizie de vointa politica, de clementa. Gratierea nu elimina cazierul, nu-l disculpa. In cazul in care recidiveaza, isi va executa toata condamnarea", a mai spus Iliescu.
Intrebat de jurnalisti daca presedintele statului isi aminteste cat de greu a fost capturat si arestat Miron Cozma, dupa mineriada de la Stoenesti, Ion Iliescu a raspuns: "Si mineriadele au avut si ele motivatiile lor". Intrebat de jurnalisti de ce a apreciat ca moment oportun gratierea lui Cozma cu finalizarea alegerilor in Romania si pierderea candidatului PSD la Presedintie, Iliescu a raspuns: "Altul nu mai era, decat acum". "Nu am luat decizia inaintea de alegeri, am lasat sa se linisteasca lucrurile si sa fiu descarcat".



Basescu: Arata cat de jos au ajuns
Presedintele ales Traian Basescu considera ca in cazul in care decretul de gratiere a lui Miron Cozma nu este contrasemnat si de primul-ministru acesta nu este valabil si a apreciat ca semnatarii acestui act arata "cat de jos au putut sa coboare institutiile pe care le-au condus".
"Cei care si-au pus semnatura pe un astfel de decret arata cat de jos au putut sa coboare institutiile pe care le-au condus. Daca e vorba de premier si presedinte, amandoi au dus mult prea jos institutiile pe care le-au condus. Daca e vorba numai de presedintele Ion Iliescu, in afara de faptul ca decretul este ilegal, acest lucru demonstreaza cit de jos a ajuns ca institutie Presedintia Romaniei", a aratat Traian Basescu.
Intrebat daca va anula acest decret Basescu a raspuns ca trebuie sa se documenteze pentru a da un astfel de raspuns.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO