Politică

Încă o primărie din România vrea să mărească taxele şi impozitele după modificarea Codului Fiscal

Încă o primărie din România vrea să mărească...

Autor: Raluca Lazaroi, Mediafax

15.11.2017, 13:47 1349

După Primăria Botoşani, şi reprezentanţii Primăriei Suceava au anunţat că vor majora taxele locale, în medie cu 19%, după modificările Codului Fiscal, care au făcut ca instituţia să piardă aproximativ 20 la sută din bugetul pe care îl are.

Conform primarului Ion Lungu, decizia de majorare a taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în Consiliul Local la finalul lunii.

“Taxele şi impozitele locale pentru 2018 se află în dezbatere. Primăriile vor pierde sume mari de bani prin reducerea impozitării pe venit de la 16% la 10%. Suntem forţaţi să majorăm taxele şi impozitele locale la anumite categorii, astfel încât să compensăm o parte din pierderile pe care le vom suferi din cauza impozitului pe venitul global (…) Mi-aş fi dorit să fi putut ţine pe loc taxele şi impozitele dar, aşa cum se ştie, anul viitor vor fi bani mai puţini. Avem investiţii în curs de derulare, care trebuiesc finalizate”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.

În medie, taxele şi impozitele locale percepute sucevenilor vor creşte cu 19 procente.

“La o garsonieră impozitul va creşte cu 20 de lei, iar la un apartament cu patru camere cu 50 de lei. La persoane juridice impozitul pe clădiri va creşte de la 1,5 la 1,8 la sută, în timp ce la clădirile rezidenţiale unde sunt persoane juridice, respectiv unde în apartamente se desfăşoară activităţi ale unor firme, creşterea este de la 0,2 la 0,5 la sută. Este o creştere puţin mai mare. De exemplu, la un cabinet medical impozitul astăzi este de 88 de lei, iar după creştere acesta va ajunge la 200 de lei”, a spus primarul.

Conform edilului, ultima majorare a taxelor şi impozitelor locare a fost în urmă cu zece ani.

Deşi pierderile cauzate de modificarea Codului Fiscal lasă bugetul municipiului Suceava cu 20% mai sărac, primarul Ion Lungu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu va contesta în instanţă actul normativ dat de Guvern, urmând să fie luate o serie de decizii centralizate, la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România. De asemenea, conform primarului, Guvernul a promis că va aloca suplimentar fonduri pentru acoperirea pierderilor cauzate autorităţilor locale de modificarea Codului Fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO