Politică

Însetaţi să-şi exprime o opţiune politică, oamenii au ieşit într-un număr mai mare la vot decât în 2008

Însetaţi să-şi exprime o opţiune politică, oamenii au ieşit într-un număr mai mare la vot decât în 2008

Prezenţa la urne, la nivel naţional, pentru alegerile locale era ieri la ora 14.00 de 27,69% din cetăţenii cu drept de vot, a anunţat duminică Biroul Electoral Central. Prezenţa era mai ridi­cată decât în urmă cu patru ani. Astfel, la alegerile locale din anul 2008, la primul tur de scrutin, la ora 14.00, la nivel naţional se înregistra o prezenţă de 23,26 %.

Conform BEC, în mediul urban s-a înregistrat, până la ora 14.00, o prezenţă la vot de 24,72%, iar în mediul rural de 31,74%.

În judeţul Ilfov se înregistraseră, potrivit BEC, cea mai mare prezenţă la vot, de 35,64% din tota­lul alegătorilor înscrişi în liste, acest judeţ fiind urmat de judeţele Dâmboviţa (34,68%), Giurgiu (34,09%), Teleorman (32,80%) şi Prahova (31,19%). O participare mai redusă la vot se înregistrase în judeţul Timiş, respectiv 23,08%, din alegătorii înscrişi în listele electorale, urmat de judeţele Maramureş (23,15%), Arad (24,70%), Satu Mare (25,63%) şi Bistriţa-Năsăud (25,64%).

Situaţia tensionată la nivel economic a ţării i-a determinat pe români să iasă în număr mai mare la vot la alegerile locale de ieri. Tradiţional, în prima parte a zilei au mers să pună ştampila pe buletinele electorale bătrânii şi persoanele cu venituri sub medie. Clasa mijlocie şi intelectualii erau aşteptaţi să ajungă spre seară în secţiile de votare.

"În primul rând, la vot au mers bătrânii şi săracii. Intelectualii, clasa de mijloc nu au mers până acum (ieri, ora 17 - n.red.), mă aştept însă să meargă mai spre seară. Va fi o prezenţă mai bună la vot decât acum patru ani, având în vedere că sunt tensiuni în ţară", spune analistul politic Stelian Tănase.

El susţine că sistemul de vot actual, într-un singur tur, îi avantajează pe cei care sunt în funcţie deja, oferindu-le o şansă în plus.

De aceeaşi părere este şi Bogdan Murgescu, istoric al economiei şi profesor la Universitatea din Bucureşti.

El spune că actualul sistem de vot prin care primarii sunt aleşi într-un singur tur în care candidatul cu cel mai mare număr de voturi câştigă fotoliul de primar sau preşedinte de consiliu judeţean îi avantajează pe actualii primari.

Cu toate acestea, administraţia locală are nevoie şi de o schimbare, de noi nume politice. "Ar fi fost mare nevoie de figuri noi. În această campanie nu a fost nicio idee nouă, eram foarte dornic să aud o idee bună, nouă. Toţi au repetat aceleaşi cuvinte ca nişte mori stricate. Mergi la alegeri ca la piaţă: pleci cu gândul să iei mere frumoase, dar când ajungi găseşti numai mere stricate. Ai două variante: ori să pleci cu mâna goală, ori să alegi cele mai puţin stricate mere", potrivit lui Stelian Tănase.

"În acest moment în care datele detaliate pe grupe de vârstă nu sunt disponibile analizele sunt greu de făcut, însă prezenţa mai mare la urne faţă de alegerile anterioare este o surpriză plăcută. Dacă această prezenţă mai mare la vot este o revoltă împotriva actualilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene, se va vedea doar în măsura procentului în care edilii actuali vor fi schimbaţi", explică şi Murgescu.

Băsescu: vedem dacă populaţia a înţeles de ce trebuia tăiat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri după ce a votat la Colegiul Economic "A.D. Xenopol" că din punctul său de vedere este o zi test, deoarece unii dintre candidaţi sunt şi exponenţii celor care au guvernat în perioada de criză.

Băsescu a spus că este extrem de important de văzut dacă populaţia a înţeles într-adevăr că nimeni nu a vrut să taie nici pensii şi nici să impună măsuri de austeritate.

"Pentru mine este o zi test, pentru că cei care candidează astăzi sunt şi exponenţii celor care au guvernat în perioada de criză. Este extrem de important să vedem dacă într-adevăr populaţia a înţeles că nimeni nu a vrut să taie nici salarii, nici să impună măsuri de austeritate, ci ţara trebuia trecută prin criză. Iar cei care nu au observat pot să se uite astăzi la Spania şi Grecia şi mai au unde să se uite prin Europa", a afirmat Traian Băsescu.



Geoană: Rezultatele pentru fiecare partid din USL se vor număra separat

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat Mircea Geoană a votat duminică la locale, afirmând ulterior că la finalul zilei, chiar dacă se candidează sub sigla USL, rezultatele se vor număra separat pentru fiecare formaţiune. Geoană a venit la vot la secţia de la Liceul Jean Monnet, alături de soţia sa Mihaela şi a făcut un apel către alegători să se prezinte la urne. Pe holul liceului el s-a întâlnit cu preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, cu care a dat mâna. "Este prima oară când PSD candidează sub o siglă combinată, este o premieră, cred că agregat este un avantaj pentru a crea majorităţi cât mai confortabile în cât mai multe locuri din ţară, dar fără îndoială, la sfârşitul zilei se numără bob separat, bob PSD, bob PNL, bob PC, aşa cum este firesc până la urmă, fiecare rămâne cu zestrea proprie", a apreciat Geoană.

Iliescu: Sper să se "activizeze" prezenţa la alegerile locale

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu şi-a exercitat dreptul de vot la Liceul Jean Monnet din Capitală, el precizând, în secţie, că a votat pentru candidaţii USL şi că speră să se "activizeze" prezenţa la alegerile locale din acest an.

"Pentru candidaţii USL, am dezvăluit secretul votului", a spus Iliescu râzând, moment în care jurnaliştii i-au spus că legea nu permite difuzarea preferinţelor electorale în ziua votului. "Ştiu, ştiu...", a replicat Iliescu. "Important e să fie o prezenţă bună la vot şi cetăţenii să voteze aşa cum simt ei mai bine", a susţinut fostul şef al statului. Întrebat cum crede că va fi prezenţa la vot în acest an, Iliescu a răspuns: "Sunt curios chiar să văd, ar fi bine să se activizeze puţin prezenţa la vot".

Liviu Negoiţă: A fost o campanie dură, cu violenţe

Candidatul PDL la Primăria Sectorului 3 Liviu Negoiţă a votat duminică-dimineaţă, spunând ulterior că a fost o campanie foarte dură, cu multe mizerii şi minciuni, cu "o violenţă cu care locuitorii acestui sector nu sunt obişnuiţi", el declarându-se însă optimist în legătură cu rezultatul votului. "Transmit cele mai bune gânduri locuitorilor sectorului 3 şi îi rog pe cei mai mulţi dintre ei să vină să îşi exercite dreptul de vot. Am votat pentru normalitate, pentru bine, pentru un nivel de viaţă pe care cetăţenii sectorului 3 ştiu că îl au în acest sector", a spus Liviu Negoiţă după ce şi-a exercitat votul la secţia 405 din zona Nerva Traian. Liviu Negoiţă a venit la vot singur, cu o jumătate de oră mai devreme faţă de ora oficială anunţată de Biroul de presă al PDL. El s-a declarat "foarte optimist" în privinţa rezultatului scrutinului.

Antonescu: Trimiteţi nota de plată celor cărora v-au stricat viaţa

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat duminică după ce şi-a exercitat votul la o secţie de votare din sectorul 3 al Capitalei că este optimist în privinţa rezultatului şi că va fi o zi frumoasă pentru USL, transmiţându-le românilor să trimită "nota de plată" celor care "le-au stricat viaţa".

Antonescu a venit la secţia de votare 368 din sectorul 3 însoţit de candidatul USL la primăria de sector Robert Negoiţă.

"Am votat pentru candidaţii unei forţe politice puternice, capabilă şi dornică să schimbe România în bine pe toate planurile. Azi vorbim de administraţia locală, de un Bucureşti care să aibă o administraţie coerentă şi performantă şi o va avea", a spus Crin Antonescu după vot.



Prigoană a mizat pe cei 100.000 de bucureşteni muşcaţi de câini

Candidatul PDL la Primăria Capitalei Silviu Prigoană a votat duminică-dimineaţă, la ora 7, la Şcoala specială nr. 5, venind la vot împreună cu soţia sa Adriana Bahmuţeanu şi menţionând că mizează pe cei care au fost muşcaţi de câini fără stăpân în ultimii 10 ani.

El a declarat că îşi doreşte rezolvarea problemelor legate de câinii fără stăpân.

Prigoană a spus că a votat pentru un oraş frumos şi curat.

"Sper ca peste doi ani, când venim din nou la vot, să nu mai avem probleme cu câinii şi cu curăţenia, să depăşim aceste probleme", a spus Prigoană.



Ponta a votat la Baia de Fier, judeţul Gorj, unde are domiciliul

Premierul Victor Ponta a votat duminică-dimineaţă la Baia de Fier (Gorj), unde îşi are domiciliul, el spunând că şi-a exercitat dreptul de vot cu speranţa că lucrurile vor fi mai bune şi că vor fi tot mai mulţi cetăţeni care vor veni la urne.

Ponta a mers la secţia de votare amenajată la Şcoala Generală nr. 1 Baia de Fier după ora 9.00, însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj Ion Călinoiu, de primarul municipiului

Târgu-Jiu Florin Cârciumaru şi de primarul din Baia de Fier Constantin Mihuţescu, candidat pentru un nou mandat. Ponta a fost aşteptat la secţia de votare de câteva zeci de localnici.

La introducerea buletinelor de vot în urne, Ponta a avut o ezitare cu buletinul pentru preşedintele Consiliului Judeţean după ce persoanele din secţie i-au spus că ar fi încurcat buletinele. Ponta introdusese deja buletinul în urnă, spunând că nu a făcut nicio încurcătură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO