Politică

Investitorii straini: Predictibilitatea mediului de afaceri e mai importanta decat o fiscalitate redusa

17.03.2005, 00:00 39

Investitorii straini pun pe primul plan predictibilitatea mediului de afaceri si abia in al doilea rand fiscalitatea redusa, atunci cand fac planuri de investitii in Romania.


Legislatia se schimba prea repede, prea multele ordonante de urgenta ii incurca pe investitori care nu pot tine pasul cu modificarile legislative. Coruptia din sistemul judiciar ii descurajeaza pe cei care vor sa investeasca, legislatia muncii, foarte permisiva cu sindicatele, dar constrangatoare pentru patroni face ca in unele cazuri sa para ca acei care conduc afacerile sunt sindicalistii si nu patronii, spun investitorii straini.


Primele probleme ale Romaniei anului 2005, care trebuie rezolvate urgent sunt, potrivit investitorilor straini, coruptia, birocratia, lipsa predictibilitatii mediului de afaceri si lipsa flexibilitatii pietei muncii.


Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (FIC) au prezentat ieri membrilor Comisiei economice din Camera Deputatilor opiniile lor despre mediul de afaceri din Romania. Ei au transmis o serie de recomandari - asa cum o fac de cativa ani incoace -, recomandari reunite intr-un document, "Cartea Alba: 2005 - Solutii imediate de crestere a investitiilor straine directe in Romania".


Unele dintre probleme sunt cuprinse si in raportul FIC pe anul trecut, altele sunt noi si au aparut ca urmare a apropierii datei de aderare a Romaniei la UE. Si, nu in ultimul rand, unele dintre recomandari - cum ar fi amanarea introducerii leului greu sau liberalizarea contului de capital - tin de realitatea imediata.


Referindu-se la regimul fiscal din Romania, reprezentantii investitorilor straini au spus ca introducerea cotei unice este bine venita, dar legislatia in domeniu, pe ansamblu, ramane neclara - atat in privinta conduitei autoritatilor fiscale cat si in privinta drepturilor si obligatiilor contribuabililor. Potrivit presedintelui FIC, Gilbert Wood, in vreme ce, in unele cazuri, sunt luate masuri dure impotriva celor care nu respecta legislatia fiscala, impotriva inspectorilor fiscali care nu respecta legislatia referitoare la conduita lor, nu se ia nici o masura, chiar daca exista prejudicii cauzate contribuabililor. Investitorii s-au mai plans ca legea pe impozitul pe profit nu este aliniata cu cea referitoare la TVA.


Potrivit Codului fiscal, acolo unde exista doua sau mai multe filiale in Romania apartinand aceleiasi companii (romane sau straine), fiecare filiala trebuie sa depuna, separat, o declaratie privind impozitul pe venit si pe profit si un decont TVA si nu este permisa depunerea unei declaratii consolidate.


Consecinta este, potrivit investitorilor, ca pierderile unei filiale nu pot fi compensate de profiturile altei filiale. Investitorii cer eliminarea acestei prevederi din legislatia fiscala.


O alta lipsa semnalata este lipsa de flexibilitate a pietei muncii.


Recomandarile investitorilor straini sunt numeroase, iar ele sunt foarte apropiate de intentiile Guvernului de modificare a Codului muncii. Sindicatele din Romania se opun modificarii Codului muncii si au amenintat cu proteste.


Investitorii straini spun - au mai spus-o si in trecut - ca actualul Cod al muncii este foarte constrangator si da puteri disproportionate sindicatelor. Uneori exista impresia ca sindicatele controleaza afacerile si fac planuri de dezvoltare si nu patronii.


 



Recomandari pentru BNR


Recomandari exista si pentru sistemul bancar. Patrick Gelin, vicepresedinte FIC si presedintele BRD Societe-Generale, s-a declarat nemultumit de politica BNR de practicare a unor rate ridicate ale dobanzii pentru a combate inflatia. Acest lucru a incurajat companiile sa faca imprumuturi in valuta si depozite in lei. Nepotrivirea intre activele si pasivele din bilantul bancilor a crescut costurile de finantare. Bancile sunt obligate sa plateasca dobanzi mai mari la depozitele in valuta si sa imprumute sume mari de pe piata internationala. Reprezentantii FIC au spus ca recunosc strategia BNR de a reduce inflatia prin aplicarea acestei politici, dar considera ca banca centrala ar trebui sa-si faca o prioritate din reducerea diferentei mari dintre rata dobanzii aplicata la lei si cea aplicata la valuta.


Intre recomandarile facute de FIC BNR se mai numara privatizarea, in acest an, a BCR si CEC, dar si amanarea introducerii leului greu, daca acest lucru este posibil. La acest ultim aspect, investitorii straini spun ca regulile de conversie au fost realizate cu intarziere, iar acest lucru ar putea produce mari greutati FIC mai considera prioritare pentru Romania modernizarea si alinierea la standardele europene ale sistemului juridic, adoptarea unui Cod National de guvernanta corporatista, precum si a unei legislatii coerente si unitare referitoare la conduita autoritatilor fiscale cat si la drepturile si obligatiile contribuabililor.


Un alt subiect de discutii a fost cel referitor la modalitatile practice de eliminare a coruptiei. Investitorii au sugerat oficialilor romani adoptarea si aplicarea conventiei OECD, privind acest aspect, precum si a documentului-cadru "Principiile de afaceri pentru combaterea mitei".


La acest capitol, unul dintre parlamentarii din Comisia economica a opinat ca, vorbind despre coruptia din Romania, investitorii ocolesc faptul ca si companiile straine dau mita pentru avantaje pe piata. Investitorii au raspuns ca CIS nu poate controla companiile straine, dar ca acestea respecta regulile legale. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO