Politică

Ioan Rus a propus PSD formarea unui guvern impreuna cu PD

Ioan Rus a propus PSD formarea unui guvern impreuna cu PD

Click pentru imaginea intreaga

23.05.2007, 19:14 13

PRM si PC s-au grabit sa anunte ca vor sustine o motiune de cenzura impotriva guvernului pe fondul speculatiilor potrivit carora PSD pregateste o noua majoritate si va revendica formarea guvernului.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a infirmat aseara ca s-ar fi luat o decizie in acest sens. Dar surse din partid spun ca social democratii examineaza mai multe ipoteze pentru formarea unei noi majoritati: guvern cu PD, guvern de uniune nationala sau cu PNL-UDMR. PSD revendica pozitia de prim-ministru. Geoana a spus ca va negocia prima data cu PNL, dar surse din partid spun ca o alianta cu PD este privilegiata.
Variante de guvernare sunt examinate si in laboratoarele altor partide. Oficial, PD respinge orice idee de revenire la putere (si o negociere cu PSD pentru formarea guvernului) si cere alegeri anticipate - dar spune ca ar putea participa la un guvern de uniune nationala care sa organizeze alegerile inainte de termen. In tot acest timp surse din partid sustin ca PD nu va mai colabora in veci cu liberalii, preferand mai degraba o alianta cu vechiul si inversunatul adversar, PSD. Asadar, pentru prima data in ultimii ani, PD a admis oficial ca ar putea colabora cu PSD, o colaborare interzisa de chiar statutul partidului.
Liderul PD Emil Boc a sustinut luni seara ca acest statut ar putea fi modificat in sensul eliminarii acestei restrictii, dar ieri a revenit cu o alta declaratie afirmand ca nu va forma guvernul cu PSD si asteapta anticipatele. Ultimele zile au cvasioficializat insa apropierea intre pesedistii clujeni (reprezentati de Ioan Rus, Vasile Puscas si Vasile Dancu) si pedistii clujeni care ii au ca exponenti pe Emil Boc si Vasile Blaga. De altfel, potrivit unor surse din cele doua formatiuni, Rus si Blaga au avut deja mai multe runde de tatonari (Rus le-a negat oficial). Blaga a comentat doar ca PD va vota impotriva oricarui guvern din care nu face parte.
Democratii nu accepta ca viitorul cabinet sa fie condus de social-democrati si, potrivit unor surse din partid, ar mai avea o pretentie: eliminarea din conducerea PSD a lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, pe care ii acuza ca ar fi orchestrat suspendarea lui Traian Basescu. Rus a propus ieri intr-o sedinta a PSD cu usile inchise - sustinut in mod tacit de Mircea Geoana - formarea unui guvern impreuna cu PD.
Mai mult, Rus sustine ca ar fi normal ca PD sa detina o pozitie de forta in viitorul guvern, dat fiind ca este partidul care a castigat cel mai mult de pe urma referendumului, in vreme ce PSD este partidul invins. De cealalta parte, Boc a afirmat, in premiera, ca statutul PD ar putea fi modificat astfel incat sa permita partidului o colaborare cu PSD. Clujenii, atat cei din PD cat si cei din PSD, au pozitii puternice in partidele lor.
Ambele variante de guvernare (cu PNL sau cu PD) sunt plauzibile pentru PSD atata vreme cat ele asigura (impreunca cu UDMR si PC din interiorul guvernarii sau de pe margine) o majoritate parlamentara de peste 50% pentru guvernul nou format. Problema care se pune este acum pierderea sau castigul pe care social-democratii l-ar avea in perspectiva viitoarelor alegeri legislative in cazul in care revin acum in guvern.
Varianta unui guvern cu PD ar insemna practic scoaterea PNL de la guvernare. Noua majoritate ar urma (daca se va forma) sa depuna o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu II care nu ar avea nicio sansa sa reziste, dar fiind ca este sprijinit actualmente de o majoritate sigura de doar 20%. In aceste conditii, presedintele Traian Basescu va fi obligat sa numeasca un prim-ministru din randul noii majoritati.
Aceste ipoteze au fost discutate intr-o sedinta de ieri a PSD in care a fost examinat in principal rezultatul referendumului, rezultat dezastruos pentru PSD. Insa liderul partidului, Mircea Geoana, a avut o explicatie pentru acest esec.
Partidul a avut aliati "de paie" care mai mult au incurcat decat sa ajute. Voturile impotriva lui Basescu au venit de la PSD - spune Geoana - ceea ce asigura partidului o multumire cel putin morala. Coalitia antiBasescu a fost formata din PSD, PNL, UDMR, PRM si PC, dar criticile social-democratilor se indreapta in principal spre liberali care sunt acuzati ca nu s-au implicat activ in demiterea sefului statului. Varianta intrarii PSD la guvernare este agreata de majoritatea liderilor formatiunii, formula concreta - guvern monocolor PSD, guvern in alianta cu PD, guvern de uniune nationala - nefiind inca stabilita, ea facand obiectul unor negocieri. PSD a decis de principiu formarea unor echipe de negociere care sa discute cu toate partidele viitoarea formula de guvernare.
De cealalta parte, Dan Motreanu, secretar general al PNL, a sustinut ieri ca liberalii mai bine pleaca de la guvernare decat sa faca o coalitie cu PSD, acelasi lucru afirmandu-l luni si senatorul Puiu Hasotti. In aceeasi vreme, liderul PC Dan Voiculescu a anuntat ca partidul sau va vota o eventuala motiune impotriva guvernului si a afirmat ca nu se teme de anticipate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO