Politică

Iohannis: Dezechilibrul de securitate din Marea Neagră se menţine cu tendinţe de amplificare

Iohannis: Dezechilibrul de securitate din Marea Neagră...

Autor: Mediafax

31.08.2016, 13:22 87

Şeful statului le-a spus diplomaţilor că "centura de instabilitate din vecinătatea României" din estul şi sudul UE şi NATO continuă să afecteze securitatea regională şi europeană.

"În Est, se menţine, chiar cu tendinţe de amplificare, dezechilibrul de securitate în zona Mării Negre, ca urmare a «îngheţării» implementării Acordurilor de la Minsk, a intensificării periodice a ostilităţilor în estul Ucrainei, a menţinerii ocupării ilegale a Crimeii, cu continuarea militarizării acesteia, a provocărilor legate de peninsulă", a declarat şeful statului.

De asemenea, Iohannis a mai spus că la această situaţie se adaugă şi consolidarea forţelor armate ale Rusiei la graniţa sa de vest, încercările de impunere a unor zone de excludere a accesului în Marea Neagră şi utilizarea Mării Negre ca platformă de proiectare a forţei militare în estul Mediteranei.

Preşedintele a amintit în discursul său şi de intensificarea "fără justificare" a exerciţiilor militare din regiunea transnistreană cu participarea forţelor ruse, fără a exista şi progese în reglementarea dosarului transnistrean.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO