Politică

Ionel Blanculescu, in rol de Robin Hood al Guvernului

25.08.2003, 00:00 30

Dupa o intensa campanie impotriva baronilor locali, Guvernul si partidul de guvernamant au initiat, in mai putin de o saptamana, trei actiuni care-i privesc direct pe liderii locali ai PSD si pe prefecti: inlocuirea liderilor de filiale, remanierea si controlul afacerilor prefectilor.
Pana acum nu au fost vizate persoane puternic contestate -precum Nicolae Mischie, Marian Oprisan sau Bebe Ivanovici - ci personaje secundare fara mare influenta in PSD.
Week-end tensionat pentru prefecti: sambata ministrul Autoritatii Nationale pentru Control, Ionel Blanculescu, si ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, au inceput un amplu control al afacerilor pe care le deruleaza prefectii. Punctul de plecare, Teleorman.
Prefectul de Teleorman, Teodor Nitulescu, a fost acuzat ca este incompatibil cu functia publica -pentru ca ar fi administratorul unor firme - si ca ar fi favorizat unele societati in acordarea unor fonduri publice. "Aici, la Teleorman, presa a semnalat foarte multe probleme. De aceea am ales acest judet primul pe lista de control (...) Nu am plecat la vanatoare de vrajitoare, ci am declansat o actiune de reevaluare a prefectilor", a declarat sambatat ministrul Gabriel Oprea.



Blanculescu: Prefectul nu are titluri nobiliare
Prefectul de Teleorman spune ca nu se teme de acest control: "Nu ma tem de acest control. Nu am nimic de ascuns. M-am retras din toate firmele pe la care am fost asociat. (...) Este adevarat, sotia mea care este administator la o firma privata, a derulat activitati cu subventii de la stat. Nu ma intrebati despre ce suma este vorba, ca nu stiu". Controlul s-ar putea extinde, intrucat, potrivit ministrului Ionel Blanculescu, controlul nu vizeaza numai afacerile prefectului, ci si cele ale subordonatilor. Potrivit lui Blanculescu, acolo unde "sefia si titlurile nobiliare" sunt asociate cu responsabilii locali se vor lua "masuri firesti". "Vrea sa spun un lucru. Pentru mine prefectul nu are titluri nobiliare, ar acolo unde face pe seful, vom avea grija ca acesta sa fie inlocuit", a declarat Blanculescu. Controlul prefectilor va continua.



Remanierea mica, "nasita" de Cozmanca
Controlul in prefecturi vine, dupa ce, cu o zi inainte Guvernul anuntase schimbarea din functie a cinci prefecti- doi dintre ei, Ioan Rus de la Alba si Gheorghe Balan de la Caras-Severin, si-au pierdut in urma cu cateva zile si functia de presedinte al organizatiei judetene - si sase subprefecti. Iar, remanierea prefectilor va continua, dupa cum a anuntat sambata ministrul Gabriel Oprea. Remanierea prefectilor a fost anuntata de presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca de cateva luni, inca din perioada cand era ministru al administratiei publice. Desi Cozmanca nu mai face parte din Guvern, surse din PSD au spus ca el a avut un cuvant greu de spus atunci cand s-a decis ce prefecti sa fie demisi. Pe langa prefectul de Alba, Ioan Rus, care isi prezentase oricum demisia din aceasta functie in urma cu cateva zile, in semn de protest fata de inlocuirea sa de la conducerea filialei PSD Alba, Guvernul a decis sa schimbe inca patru prefecti. Prefectul de Caras-Severin, Gheorghe Balan, a fost inlocuit de Enache Barbu, prefectul de Dolj, Cornel Mondrea, inlocuit cu Calin Ion, Bechis Liviu, de la Maramures, cu Buda Ion si Pruteanu Vasile, de la Neamt, cu Munteanu Ion.



O treime dintre prefecti, "improspatati"
In doi ani si jumatate, de la preluarea puterii, actualul Guvern a schimbat mai mult de o treime din prefecti. Mai exact, 18 prefecti din 16 judete, au fost inlocuiti sub Guvernul Nastase. Cele mai multe schimbari au intervenit la Bucuresti si Iasi, unde s-au succedat cate trei prefecti. Merita remarcat ca, vineri, cand a avut loc ultima remaniere a prefectilor, premierul Adrian Nastase nu a facut nici un repros celor demisi.



Trei actiuni paralele
Analistul Cristian Parvulescu considera ca cele trei actiuni ale Guvernului si partidul de guvernamant - demiterea unor lderi locali, a unor prefecti si controlul la prefecturi - trebuie privite separat. Potrivit lui Parvulescu, schimbarea liderilor de organizatii tine de interesele de campanie electorala ale PSD, iar inlocuirea prefectilor de reforma administratiei locale. In ceea ce priveste amplul control al prefectilor, analistul Cristian Parvulescu este de parere ca prin aceasta actiune Guvernul vrea, pe de o parte, sa convinga de bunele intentii pe care le are in privinta conflictului de interese, iar, pe de alta parte, sa raspunda presiunilor mass-media. Insa, Parvulescu remarca faptul ca aceste reforme nu vizeaza persoanele puternic contestate in mass-media: "victimele sunt persoane secundare, care sunt expuse acestor schimbari". In opinie lui Parvulescu, este interesanta inlocuirea lui Ioan Pus, de la Alba. "Ioan Rus pare sa reprezinte o aripa in PSD, mai apropiata de Ion Iliescu decat de Adrian Nastase. Nu stiu daca este vorba de o continuare a inlocuirii celor apropiati presedintelui sau de eficienta lui Ioan Rus". a conchis Cristian Parvulescu. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO