Politică

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: nu ştiu dacă se mai poate renegocia MTO, este un tratat asumat

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: nu ştiu dacă se mai...

Autor: Sorin Pâslaru

16.11.2015, 13:51 499

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, afirmă că includerea în programul de guvernare a “renegocierii MTO (Medium Term Objective – obiectivul pe termen mediu, n.red.)”, ceea ce ar presupune un deficit bugetar mai mare, este neclară.

“Nu este limpede ce se doreşte, pentru că noi ne-am angajat atât ca membri ai Uniunii Europene cât şi ca semnatari ai Compactului Fiscal să aducem deficitul bugetar structural la 1% din PIB în 2016, ceea ce înseamnă un deficit pe cash de sub 1% în anul următor”, afirmă Ionuţ Dumitru. Compactul Fiscal a apărut după criza datoriilor suverane din 2012-2013, pentru a rezolva pe termen lung problema datoriilor publice.

El mai spune că problema României este că a pornit în reducerea deficitului bugetar conform înţelegerii cu Uniunea Europeană în 2012 de la un nivel deja scăzut al acestuia, de 2-3% din PIB, ceea ce înseamnă că acum trebuie să respecte deficite bugetare de sub 1% din PIB pentru a păstra ritmul de consolidare fiscală. Pe de altă parte, ţări precum Ungaria şi-au asumat Compactul Fiscal doar după intrarea în zona euro, iar ţări din Vest precum Franţa sau Italia au pornit pe drumul consolidării fiscale de la nivele de 5-6% ale deficitului bugetar.

Dumitru apreciază că deşi au crescut încasările la buget pe primele nouă luni din 2015, colectarea de taxe se face deficitar. “Este necesar să crească procesul de conformare voluntară, dar cum să crească dacă nici astăzi spre exemplu nu se poate plăti cu cardul în circumscripţiile ANAF? Este nevoie şi de demersuri structurale. În plus, este nevoie de prioritizarea investiţiilor. Trebuie repornite investiţiile, care au cunoscut o scădere puternică în ultimii trei ani”, a spus Dumitru. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO