Politică

Juniorii din conducerea PSD dau piept astazi cu "exilatii"

15.07.2004, 00:00 17

Cei cinci noi ministri ai Cabinetului Nastase au depus ieri juramantul in fata sefului statului, in vreme ce fostii titulari au debutat in rolul de coordonatori ai activitatilor din PSD.
Dan Mircea Popescu, ministrul muncii si solidaritatii sociale, Petre Daea, ministerul Agriculturii, Adriana Tica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Gheorghe Emacu, ministrul delegat pentru administratie si Bogdan Niculescu Duvaz, ministru delegat pentru relatia cu sindicatele vor fi titulari de portofolii pentru doar patru luni. S-a spus despre ei ca nu au experienta, singura ratiune in numirea lor fiind una de partid. In parte, aceasta este si opinia presedintelui care a spus ca modificarile de la guvern au fost facute din nevoia de "redistribuire a cadrelor", in sanul partidului de guvernamant.
Patru dintre ministrii remaniati au fost recuperati la partid si fac acum parte din Biroul Coordonator, cel care a inlocuit Delegatia Permanenta dupa ce acesta a fost dizolvata saptamana trecuta. Este vorba de Gabriel Oprea, Marian Sarbu, Ilie Sarbu si Dan Nica. Ei fac parte din echipa care va pregati Congresul de la sfarsitul lunii august, va pregati noul statut al partidului, si va stabili care sunt criteriile dupa care pretendentii la fotoliile parlamentare vor fi promovati pe liste, in pozitii eligibile. Desi s-a spus ca sunt fara experienta, ei au fost preferati veteranilor Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc sau Doru Ioan Taracila. "Greii" nu au fost cu totul indepartati, sunt membri ai Biroului Executiv Central - o strucutura de conducere mai extinsa. Daca pana in prezent acesti au reactionat moderat la indepartarea lor, astazi au ocazia sa se manifeste. Biroul Executiv Central se intruneste astazi pentru prima data dupa dizolvarea Delegatiei Permanente. Presedintele Nastase va tine in deschidere un discurs explicativ, la care presa va avea acces. Dupa care usile se vor inchide pentru ceva vreme, pentru ca rufele murdare sa fie spalate in familie. Este de asteptat ca rabufniri de felul celei avute de Dan Ioan Popescu - care a spus ca el se considera, in continuare, vicepresedinte - sa se faca auzite. Pe fond, nu sunt asteptate surprize. Teoretic, Biroul Executiv ar trebui sa aprobe data Congresului si sucomisiile din cadrul Biroului Coordonator. Unele dintre acestea se vor ocupa de strategia pentru alegeri, altele de pregatirea Congresului (unde va fi anuntat si candidatul la prezidentiale) altele de redactarea noului proiect de statut. Cum toate aceste lucruri sunt importante, este de presupus ca vor exista voci care sa spuna ca noua echipa nu are experienta pentru o astfel de sarcina. Exista insa portite. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean a spus ca fostilor vicepresedinti si membri ai fostei Delegatiei Permenete li se va cere sfatul si expertiza, desi nu fac parte din Biroul Coordonator.
Ieri presedintele Iliescu a declarat ca, personal, spera ca noua structura de conducere a PSD sa fie mai eficienta decat Delegatia Permenenta. Confruntat cu critici dure din partea partidelor din opozitiei si a sociatatii civile pentru implicarea sa in reforma PSD, Iliescu a reiterat ca, ceea ce spune, sunt opinii "in afara partidului", nu un amestec in treburile sale. Cert este faptul ca, cel putin una dintre ideile preluate recent de PSD, ii apartine. Este vorba de delimitarea activitatii de partid de cea executiva. Ieri Iliescu a laudat aceasta decizie spunand ca, astfel, cei de la partid nu vor mai fi impovarati de activitatea guvernamentala.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO