Politică

Justitie: Avertismente de la Bruxelles si demisii in corpore

10.05.2007, 19:20 34

Reprezentanti ai Comisiei Europene atrag atentia ca lupta impotriva coruptiei trebuie continuata, daca Romania vrea sa evite clauza de salvgardare pe justitie.
Avertismentele vin pe fondul disputei declansate de intentia ministrului justitiei Tudor Chiuariu de a-l revoca pe procurorul anticoruptie Doru Tulus - seful sectiei a II-a a Departamentului National Anticoruptie (DNA) - care ancheteaza dosare grele ale unor politicieni intre care Dan Voiculescu, George Copos sau Ilie Morega. Purtatorul de cuvant al comisarului pentru justitie Franco Frattini, Friso Abbing, nu a comentat pe fond intentia lui Chiuariu, dar a declarat: "Sa nu apara ingerinte prin schimbari, revocari sau numiri. Aceasta lupta extraordinara impotriva coruptiei nu trebuie obstructionata". Chiuariu a declarat ca cererea de revocare a lui Tulus adresata marti CSM este motivata de faptul ca procurorul in cauza este "ineficient".
Seful DNA, Daniel Morar, care il apara pe Tulus, a anuntat insa ca se va plange CSM pe motiv ca titularul justitiei i-ar fi cerut sa stopeze dosarele cu politicieni, lucru negat de ministru. Acesta urma aseara sa tina un discurs la Institutul National al Magistraturii. Institutul i-a cerut insa sa nu vina pana nu explica complet problema Tulus.
Pe fondul acestei dispute, ieri, mai multi demnitari din Ministerul Justitiei si-au inaintat demisiile. Este vorba despre secretarul de stat Ion Codescu (numit in septembrie 2005 de Monica Macovei), Laura Stefan si Cristi Danilet, directori numiti la randul lor de Macovei. Ieri, o alta controversa a izbucnit intre procurori si politicieni.
Procurorul general Codruta Kovesi si procurorul anticoruptie Daniel Morar au anuntat ca nu vor da curs solicitarii Comisiei parlamentare de ancheta privind interceptarea comunicatiilor de a audia o serie de procurori.
Morar a aratat intr-o scrisoare catre Parlament ca DNA este o institutie independenta nu numai in raport cu instantele judecatoresti, dar si cu celelalte autoritati publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO