Politică

Liberalii cauta solutii pentru cazul in care Basescu il suspenda pe Atanasiu

05.09.2006, 18:39 17

Ministrii Radu Stroe si Cristian David sunt numele avute in vedere sa preia conducerea Ministerului Apararii, in cazul in care presedintele Traian Basescu va decide sa-l suspende pe titularul portofoliului, Teodor Atanasiu.
Surse din Ministerul Apararii, citate de Mediafax, au declarat ieri ca ministrul apararii si-a amanat o vizita in Armenia pe care trebuia sa o inceapa maine, intrucat se asteapta ca presedintele sa decida, in aceeasi zi, suspendarea sa. Potrivit altor surse, Traian Basescu se va pronunta maine sau joi in privinta inceperii urmaririi penale impotriva ministrului - procedura care ii permite sefului statului sa-l suspende din functie, potrivit legii raspunderii ministeriale.
Comisia speciala de la Cotroceni a avizat favorabil, la finele saptamanii, inceperea urmaririi penale impotriva lui Atanasiu - in urma a doua plangeri depuse impotriva sa, in timpul scandalului legat de retragerea din Irak, de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Atanasiu a fost acuzat de abuz in serviciu, intrucat ar fi folosit intr-un interes nelegitim serviciul secret al Armatei, iar Comisia speciala de la Cotroceni - care analizeaza plangerile depuse impotriva ministrilor - a recomandat presedintelui inceperea urmaririi penale. Doar presedintele, Camera Deputatilor si Senatul pot cere inceperea urmaririi penale impotriva unui membru al Guvernului.
Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a anuntat ieri ca grupul parlamentar al PNL din Camera a solicitat presedintelui Traian Basescu ca decizia de suspendare sau nu a ministrului sa fie "rationala si corecta" si nu o rafuiala politica.
Intrebat de ce a decis PNL sa lanseze un astfel de avertisment presedintelui, Antonescu a admis posibilitatea ca decizia sefului statului in cazul Atanasiu sa aiba conotatii politice.
In paralel, liberalii cauta solutii pentru cazul in care Atanasiu va fi, totusi, trimis in judecata si suspendat. Potrivit unor surse liberale, premierul Calin Popescu-Tariceanu va propune un alt ministru care sa preia interimatul functiei de ministru al apararii, numele vehiculate fiind Radu Stroe (secretarul general al Guvernului) si Cristian David (ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar).
Pentru fotoliul lui Atanasiu s-a mai vehiculat pana acum numele lui Corneliu Dobritoiu, secretar de stat in MApN, al Noricai Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de aparare din Senat, si al lui George Scutaru, secretar al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.
La jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu a declarat ca stie de la Directia de Informatii Militare ca Adriana Saftoiu da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. Adriana Saftoiu l-a dat in judecata pe Atanasiu pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Tot impotriva lui Atanasiu mai exista o plangere depusa la Parchet de catre deputatul PSD Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO