Politică

Macovei: Oamenii de afaceri sunt primii interesati de starea justitiei

19.01.2006, 21:16 8

Afacerile comerciale intre firme pot ajunge oricand pe masa unui judecator, de aceea oamenii de afaceri sunt intre primii interesati de starea justitiei, afirma ministrul justitiei Monica Macovei intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Reforma justitiei si combaterea coruptiei se afla permanent in atentia institutiilor europene, iar aici rezultatele reprezinta etalonul intregii reforme in Romania. Reforma justitiei poate parea la un moment dat o chestiune pur tehnica, dar ea atinge intreaga societate.

"Oamenii de afaceri trebuie sa fie interesati de aceste aspecte, in primul rand ca si cetateni. Apoi afacerile comerciale intre firme nu pot sa nu ajunga, la un moment dat, pe masa unui judecator si aici eu inteleg interesul oamenilor de afaceri", spune ministrul. Si mai exista un aspect, adauga titularul portofoliului justitiei: este vorba despre perceptia pe care oamenii de afaceri, mai ales cei straini o au despre reforma justitiei si combaterea coruptiei: "Perceptia este importanta. Toti au con-tacte, sunt oameni care le povestesc exact cum stau lucrurile. Iau legatura cu ambasadele care le spun cum stau lucrurile cand se hotarasc sa investeasca".

Potrivit ministrului, dosarele aflate astazi in lucru nu pot indica o scadere a coruptiei, dar acest lucru nu este un reper. Mai potrivite in astfel de situatii sunt unele sondaje privind perceptia despre coruptie, iar ministrul da ca exemplu ultimul studiu al BERD pentru mediul de afaceri care spune ca, daca in 2002, mita pentru un contract insemna 2,5% din valoarea lui, in 2005 a insemnat 0,7%. "Cred ca in 2005 co-ruptia a scazut tocmai pentru ca s-a vorbit si se vorbeste atat de mult despre acest fenomen, iar cei tentati de acte de coruptie se tem mai mult", afirma ministrul.

O justitie corecta trebuie sa se construiasca pe o moralitate perfecta, iar din acest punct de vedere mai sunt inca probleme, spune ministrul si da exemplul Consiliului Superior al Ma-gistraturii (CSM), piatra de temelie a Justitiei in Romania. Inca de la infiintarea sa, Consiliul a avut probleme cu oamenii alesi de catre magistrati in acest organism. Intre timp unii care au avut probleme au plecat, dar nu toti. In interviul pentru ZF, Macovei le-a cerut acestora demisia.

Este vorba de Lidia Barbulescu (vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie), Maria Huza (fost presedinte al tribunalului Bucuresti) si Florica Bejinariu. Macovei spune transant ca cele trei judecatoare membre ale CSM trebuie sa demisioneze pentru ca nu intreg sistemul trebuie sa sufere din cauza problemelor de etica pe care le ridica situatia lor: "In acest moment trebuie sa puna in balanta interesul public si cel personal, iar primul trebuie sa primeze".

Problema, din punctul de vedere al titularului portofoliului justitiei, sta in felul urmator: nu poti indrepta lucrurile in justitie, daca chiar tu ai probleme de moralitate.

Situatia celor trei membri ai CSM este urmatoarea. Impotriva Mariei Huza, Departamentul Anticoruptie a demarat o procedura de urmarire care priveste modul in care a achizitionat un apartament in centrul Bucurestiului. Lidia Barbulescu este acuzata de Ministerul Justitiei de trafic de influenta in favoarea fiicei sale pe care ar fi favorizat-o intr-un concurs. In ceea ce o priveste pe Florica Bejinariu, ea a colaborat cu cu fosta Securitatea in timpul regimului comunist.

Potrivit Constitutiei, CSM este "garantul independentei justitiei", iar intre atributii se numara aceea de instanta de judecata in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor. Or, din acest punct de vedere exista o problema cand chiar asupra membrilor Consiliului planeaza suspiciuni, spune ministrul. Macovei afirma ca in discutiile cu diversi oficiali de la Bruxelles este intrebata despre "integritatea sistemului judiciar".

"Nu este vorba despre intreg sistemul pentru ca cea mai mare parte a procurorilor si judecatorilor lucreaza corect. Este vorba despre cativa care nu sunt corecti. Cat despre integritatea CSM a existat un mesaj clar din partea ambasadorului Uniunii Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele: institutia trebuie sa fie dincolo de orice suspiciune. Or, in clipa de fata stiu ca exista acolo persoane care au cel putin probleme de etica", afirma ministrul.

Saptamana trecuta CSM si-a ales o noua conducere, dupa expirarea mandatului fostului presedinte Dan Lupascu, iar noul presedinte Iulian Galca promite sa colaboreze mai bine cu titula-rul portofoliului justitiei. Acelasi lucru

l-a spus si Macovei.

Potrivit ministrului integrarii Anca Boagiu, ultimele evolutii ale justitiei din Romania au fost bine primite la nivelul Comisiei Europene.

"Schimbarea presedintelui CSM si mesajul pozitiv, de colaborare, al noului presedinte si al ministrului justitiei, au fost apreciate la nivelul Comisiei", spune Boagiu. Este inca un semn al interesului pe care institutiile de la Bruxelles il manifesta pentru situatia justitiei - reforma si efor-turile pentru combaterea coruptiei. De altfel, la finele lunii, o misiune de evaluare a Comisiei va veni in Romania pentru a se informa cu privire la cele doua aspecte, in vederea raportului de monitorizare care va aparea in mai. De acest raport depinde daca Romania se va integra sau nu in UE la 1 ianuarie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO