Politică

Migratia lipseste Romania de avantajul costului scazut al muncii, cred specialistii

19.03.2007, 19:10 48

Doua milioane si jumatate de romani (20% din populatia activa) lucreaza in afara tarii, spune ministrul de interne Vasile Blaga. Un procent de 50% dintre acestia au sub 40 de ani. 90% dintre ei au studii liceale, profesionale sau universitare - calificari in care statul roman a investit bani. Eu au trimis in tara, anul trecut, 4,8 mld. de euro, adica 5% din Produsul Intern Brut. Este bine sau este rau?
La inceput a fost bine. Plecarea romanilor in strainatate a redus presiunea financiara de pe umerii unui stat sarac. Acum este rau, pentru ca doar 25% dintre cei plecati vor sa se mai intoarca in Romania, in conditiile in care economia in dezvoltare are nevoie de ei. Deficitul fortei de munca a ajuns, in domeniul constructiilor la 40%.
Lipsa fortei de munca pune presiune pe salarii. Salariile mari, combinate cu eficienta scazuta lipsesc Romania de avantajul costului scazut al fortei de munca, pentru care multe firme europene si-au mutat afacerile aici - drept urmare nu poate fi eliminata ipoteza ca aceste firme sa se mute in alta parte. Acestea sunt o parte dintre concluziile unei dezbateri despre fenomenul migratiei economice, organizata la finele saptamanii de Institutul Aspen Romania, la care au fost prezenti vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini (membru al Aspen Italia), ministrul de interne Vasile Blaga si presedintele PSD Mircea Geoana (presedinte al Aspen Romania).
Pentru a rezolva problema migratiei Romania trebuie sa se uite in jur si sa vada solutiile la care au ajuns statele membre ale Uniunii Europene, crede Mircea Geoana. Potrivit lui Franco Frattini, UE promoveaza "migratia circulara", si recomanda reducerea formalitatilor "pentru a face posibil ca forta de munca migratoare intoarsa in tara de origine sa se poata reintoarce, in doi-trei ani, in tara destinatara".
Un alt principiu pe care UE il va promova se refera la gestionarea fortei de munca sezoniera, mai ales in agricultura. "Cei care obtin un loc de munca sezonier intr-o tara straina au, de obicei, o sedere prea lunga, ajungand sa ramana ilegal in aceasta tara, iar acest lucru trebuie eliminat", a afirmat vicepresedintele Comisiei Europene. Conform studiilor, mai putin de jumatate (40%) dintre romanii care ajung in strainatate lucreaza legal.
Pe de alta parte, forta de munca necalificata ar ramane sa munceasca in tara, daca ar castiga 40% din cat li se ofera in strainatate. Acest lucru insa este greu realizabil, potrivit reprezentantilor patronatului roman. Potrivit presedintelui Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru, nivelul salariului mediu din Romania reprezinta 15% fata de cel din Uniunea Europeana, iar o crestere a acestuia la 40% ar provoca mari dezechilibre economice.
"Angajatorii au inceput sa mareasca salariile pentru muncitorii calificati, acestea ajungand aproape de 40% fata de cele din Uniunea Europeana, insa o crestere brusca a veniturilor pentru muncitorii necalificati, de la 15 la 40% fata de nivelul UE, ar provoca dezechilibre economice grave", a afirmat Pogonaru.
Ministrul de interne Vasile Blaga a declarat ca unul dintre motivele pentru care romanii au plecat din tara este ca "90% din privatizarile care s-au facut in Romania nu au avut ca scop continuarea activitatii societatii respective, ci terenul pe care se afla aceasta".
"Acest lucru a dus si la disponibilizari masive, ceea ce a facut ca forta de munca romaneasca sa plece peste granite", a sustinut ministrul de interne. Ministrul este de parere ca piata fortei de munca din Romania va fi atractiva pentru tarile UE atat timp cat nivelul salariilor va ramane scazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO