Politică

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 400 mil. lei prin obligaţiuni pe zece ani la un cost mai mic

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat 400 mil. lei...

Autor: Monica Juganaru

25.04.2013, 15:40 265

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 400 milioane de lei prin obligaţiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,23%, în scădere faţă de cel plătit în luna martie pentru aceeaşi scadenţă, de 5,81%.

Băncile au subscris joi titluri de 925,5 milioane lei, iar valoarea indicativă a emisiunii a fost de 400 milioane lei.

La licitaţia organizată în luna martie pentru titluri din aceeaşi emisiune, Finanţele au atras 500 milioane lei, la un randament mediu de 5,81%.

Randamentul titlurilor de stat în lei a scăzut constant în ultima perioadă, atingând valori minime istorice, în linie cu evoluţia activelor din regiune.

Interesul din ultimele două săptămâni a fost susţinut şi de recomandările analiştilor de la BNP Paribas şi Societe Generale, care indicau cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie.

Toate licitaţiile programate de Ministerul de Finanţe în aprilie, în sumă de 2,5 miliarde lei, au fost pentru obligaţiuni, iar administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 20,92 miliarde lei, la care se adaugă 1,08 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO