Politică

Ministrul Finanţelor spune că legislaţia fiscală este bine gândită, problema fiind implementarea ei

Ministrul Finanţelor spune că legislaţia fiscală este...

Autor: Valerian Ionescu, Tibi Bujdei

28.11.2016, 18:33 139

În cadrul întâlnirii de luni, oamenii de afaceri suceveni au arătat că există o secretomanie la formularul 088 privind criteriile în baza cărora un contribuabil merită sau nu un cod de TVA, iar în cazul în care analiza cererii de înregistrare în scopuL TVA ajunge şi la ANAF, angajaţii ar întocmi acte care nu respectă standardele unui act financiar-fiscal. În acelaşi timp, aceştia s-au pland că obiecţiile depuse de agenţii economici nu sunt luate în considerare.

„Dacă ai neşansa să nu-ţi dea justiţia suspendare, dai faliment”, a spus Şerban Filip, unul dintre reprezentanţii oamenilor de afaceri.

Totodată, oamenii de afaceri s-au plâns că nu sunt consiliaţi şi că nu există suficient personal în structurile fiscale.

„Agentul economic este văzut ca un infractor”, a spus şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Nicolae Troaşe, care a insistat că agenţii economici trebuie respectaţi.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a răspuns că ordinele emise în ultimul an sunt bine gândite, dar că implementarea e anevoioasă.

Ea a arătat că ar trebui implementate proceduri pentru angajaţii ANAF prin care astfel de ordine emise să fie corect aplicate, subliniind că a trimis numeroase circulare către instituţiile din teritoriu pentru aplicarea corectă a legislaţiei.

La rândul său, vicepreşedintele ANAF, Doru Dudaş, a spus că ar trebui luate măsuri administrative când se constată că legislaţia în vigoare nu este aplicată corespunzător.

„Chiar dacă noi ştim ce să facem din punct de vedere legal şi procedural, cea mai grea misiune e de a asigura aplicarea lor. Avem un aparat de 26.000 de oameni care au o anumită formare profesională, umană şi morală, şi cea mai grea luptă e de a schimba mentalitatea”, a declarat Doru Dudaş.

Dudaş a anunţat că din 5 decembrie toate circularele ANAF care vor fi trimise instituţiilor din teritoriu pentru aplicarea prevederilor legale şi care au un impact faţă de contribuabili vor fi publicate pe site-ul ANAF pentru o mai mare transparenţă.

„Este o măsură luată pentru ca dumneavoastră să ştiţi ce se vrea şi cum le spunem să aplice unitar legea”, a explicat Doru Dudaş.

Ministrul Anca Dragu a apreciat că instituţiile teritoriale ale ANAF ar trebui să organizeze măcar o dată pe lună întâlniri cu mediul de afaceri pentru a reclădi încrederea în instituţiile statului.

La finalul intervenţiei, Anca Dragu şi-a cerut scuze pentru toate problemele apărute în ultimul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO